• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.08.2024

21:46

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!

Tanja Andrić

Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!

Podeli vest

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu rekao je da su u noći 30. jula izvedene spektakularne akcije.

Foto: Tanja Andric

Darko Obradović

-Barem u dve likvidacije Izrael je imao ljude na terenu. Ubistvo Ismaila Hanija potvrđuje da je Hanei bio obaveštajno produžen, tj. da je Iran dobio jedan obaveštajni šamar. To nisu akcije koje se rade na prečac, one zahtevaju mesece. Iako Izrael ne priznaje da stoji iza ove likvidacije, ipak nisu ni demantovali. Njihov doktinarni pristup je takav da ne komentarišu objave. Postoje ozbiljni bezbednosni propusti koji nisu u rukama Irana. Iran ne može da zaštiti svoje saveznike. Oni su morali da sačuvaju svoje ljude. Jedna verzija kaže da je pre dva meseca stavljen eksploziv baš u tu sobu. Drugi scenario koji se pojavio kaže da je neka raketa na sopstveni pogon spuštena padobranom. Ni jedna ni druga teorija nisu dobre po Teheran. Od brzine odgovora zavisiće koliko se brzo penjemo eskalaciji. Ne znamo da li će doći do odgovora ovog vikenda. Ako dođe u narednih deset dana, videćemo da Iranu nije cilj eskalacija. Posle onog snimka dronom koji je nesmetano načinio Hezbolah, pokazuje da Hezbolah može da eskalira situaciju ako želi. Mislim da ćemo nakon ovog svega imati deeskalaciju svega. Očekujem da će Iran simbolično odgovoriti na ovo. Pokazaće da ima mogućnosti, ali neće preći granicu. Ovde je bitno da se zna da ej Ismail Hanoa terorista. On nije legitimni politički lider. Ovo je samo jedan terorista manje. ISIS su stvorili bivši Sadamovi ofici. ISIS je bio strah i trepet i za Tunis, Egipat, Libiju i Siriju. Između ISIS-a i Hamasa nema razlike- rekao je Darko Obradović.

Analitičar Luka Stajić rekao je da postoji velika opasnost da se sukob u Gazi zaista proširi.

Foto: Tanja Andric

Luka Stajić

-Mi u 2024. godini imamo vrhunac razvoja prava, a mi imamo situaciju kakvu imamo u Gazi. Ja sam kao neko ko je pravnik stao na stranu Izraela. Ta suverena država napadnuta je od terorističke organizacije. Moje mišljenje promenilo je to što Netanjahu možda nije mogao da utiče na bombardovanje, ali mogao je da utiče na krajnji rezultat utakmice. Sve više vidimo protivljenje vojske Izraela i njihovog komandanta. Oni se protive ovakvom stavu Vlade Izraela. Politička situacija u Izraelu nikako ne ide u prilog Netanjahuu. On zato i ide ka eskalaciji sukoba i provocira Palestince koje želi da istrebi. Provocira i okolne zemlje. Izrael se nalazi u islamskom okruženju. Netanjahu je u ovom trenutku spreman na sve. Iranci su ipak jedan srčan narod i ne pristaju tako lako da budu poniženi i povređeni i zato možemo da očekujemo napad ka Izraelu. Ja ne znam šta da očekujem od Netanjahua. Meni je u ovom trenutku zaista žao izraelskog naroda u celini. To isto mislim i za Ukrajince. Oni su žrtva spoljne politike SAD-a. Sva ova ubistva i prethodni pokušaji atentata na Fica i Trampa sve to je dokaz da globalna bezbednost nije na visokom nivou. Ovo je nešto što može da se desi bilo kome u bilo kom trenutku- rekao je Luka Stajić.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić javio se uživo iz Tel Aviva i rekao je da su tamo na snazi uobičajena uputstva.

Foto: Informer printscreen

Aleksandar Nikolić

-Kad govorimo o severnom delu Galileje, tu se sprovode mere apsorpcije napada. Sprovedene su trodnevne vežbe, zapravo urgentne aktivnosti u oblasti zdravstva. Uvedena je redukcija u aktivnostima fabrika na severu zemlje. Tu podpadaju značajne industijske zone. Stanje sa letovima i drumskim graničnim prelazima je specifično. Avio kompanije suspendovale su svoje letove. Ima i onih koji su naznačili do kada su suspendovani, a neke kompanije su to učinile samo u noćnim satima. Za naše državljane je jako bitno da dve izraelske avio kompanije za sada nastavljaju sa svojm letovima. Pripadnci borbenih jedinica vojske Izraela su u punoj pripravnosti. U poređenju sa onim 7. oktobrom, sada se nalazimo u daleko relaksiranijoj situaciji- rekao je Aleksandar Nikolić.

Novinar Dejan Jelača javio se uživo u program i na samom početku komentarisao je izbore u Americi.

Foto: Informer.rs/printscreen

Dejan Jelača

-Ovo je jedan politički zemljotres što gledamo u Americi. Kandidatura Kamale Haris promenila je čitav tok izbora. Njena nominacija dočekana je sa odušavljenjem, a posebno nezavisnih glasača.  Za nedelju dana probudila je mladu populaciju. Ima preko 150.000 volontera koji će joj pomoći u kampanji. Ogromna većina naroda ne veruje ni Trampu ni Bajdenu i upravo su oni tražili nove ljude. Euforija oko Kamale Haris nastala je zato što je probudila mlade glasače i one koji mrze i Trampa i Bajdena. Imamo Donalda Trampa koji radi identičnu kampanju koju je radio 2020. godine. Bojim se da takav način vođenja kampanje ne prolazi. Ako misli da dođe na vlast, moraće nešto da menja. Oni koji ga savetuju, loše ga savetuju. Republikanci su vrlo nespremno dočekali ovaj scenario. Ko god je ovo smislio, kapa dole jer sve ovo ide na ruku Demokratama- rekao je Dejan Jelača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo
Politika

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas, govoreći o Sportskom kampu "Srbija te zove" koji okuplja decu sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, da je sport odličan način da se mladi okupe, grade sportski duh, zajedništvo i nauče da podržavaju jedni druge.

02.08.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kasno su ukapirali! Kremlj je još 2010. počeo manevar koji je Ameriku doveo u nevolju! Putin je nadigrao i Vašington i Zapad!
Rikards neće da ćuti

Kasno su ukapirali! Kremlj je još 2010. počeo manevar koji je Ameriku doveo u nevolju! Putin je nadigrao i Vašington i Zapad!

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom, uveli su protiv nje sankcije, usled kojih je zamrznuto oko 300 milijardi suverenih ruskih sredstava koja se nalaze na Zapadu. Od tada, zapadne centralne banke razvijaju načine za oduzimanje tih sredstava i njihovo preraspodeljivanje po svojim interesima.

02.08.2024

22:37

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija