• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2024

17:06

Izašlo je sve na videlo! Evo ko se krije iza ISIS i decenije terorizma na Bliskom istoku!

youtube.com/printscreen

Vesti

Izašlo je sve na videlo! Evo ko se krije iza ISIS i decenije terorizma na Bliskom istoku!

Podeli vest

Na svom vrhuncu, ISIS je kontrolisao jednu trećinu Sirije i oko 40 odsto Iraka. Različite grupe u Africi obećale su lojalnost svom vođi, a ćelije organizacije izvršile su napade u srcu Evrope.

Šeik Mohamed al-Tamimi se seća juna 2014. godine, kada je Abu Bakr al-Bagdadi, tadašnji vođa ISIS-a, sunitske terorističke grupe, najavio uspostavljanje kalifata koji se proteže od Alepa u Siriji do Dijale u Iraku.

Tih dana, Al-Tamimi je bio komandant snaga Failak al-Va'ad al-Sadik, šiitske milicije povezane sa Iranom koja je prvobitno osnovana da brani Irak od američke i britanske okupacije 2003. godine, ali je kasnije razvijena u snagu boreći se za obezbeđivanje Iraka i susedne Sirije od pretnje ISIS-a.

Godine 2014. Al-Tamimi je učestvovao u mnogim bitkama, gde su se on i njegovi borci suočili sa teroristima ISIS-a.

U junu 2014, na primer, preduzeo je svoju prvu operaciju spuštanja u vazduhoplovnoj bazi Speišer u provinciji Salah Al Din sa ciljem da spase grupu komandanata, oficira i boraca koji su bili opkoljeni u toj oblasti – zadatak koji je on i njegovih 250 boraca uspešno uspešno ostvareno.

Foto: youtube.com/printscreen

 

Kasnije istog meseca, vodio je operaciju oslobađanja stotina talaca na Univerzitetu Tikrit. Njegovi ljudi se nisu smirili sve dok poslednji terorista ISIS-a ne bude eliminisan.

Kako je sve počelo?

Godine 2003, nakon američke invazije na Irak, sunitski muslimani, nacionalna manjina koja je uživala privilegovani status pod Sadamom Huseinom, počeli su da budu proganjani.

Nova, šiitska vlada diskriminisala je sunite u svemu, od birokratije i politike do poslova i bezbednosnih poslova, što je dovelo do frustracije i opšteg nezadovoljstva.

Kada je ISIS došao i obećao da će sve to promeniti, mnogi suniti su im pružili ruku pomoći.

Al-Tamimi kaže da je ISIS uspeo da im proda san.

„Njihova ideja je bila da zbace političke sisteme u Iraku i Siriji kako bi uspostavili sunitski kalifat.

Njihovi sveštenici su izdali fetvu, pozivajući da se iskoreni svi koji ne bi sledili njihova fanatična učenja. Te fetve su stigle iz Saudijske Arabije, a podržao ih je Katar.

Foto: EPA

 

Sa Zapada je stizao novac, oružje i borci. Sve je išlo po planu“, objašnjava on.

Do septembra 2014. ISIS je već kontrolisao veći deo severozapada Iraka.

Pod njenom kontrolom su bili i veliki delovi Sirije – koja se od 2011. godine borila protiv raznih oružanih grupa.

I tamo su ISIS podržavala lokalna sunitska plemena koja su bila frustrirana dugim godinama sušnih sezona, teškim ekonomskim uslovima i nemarom sirijske vlade.

Lamis Jdid, istraživač međunarodnih odnosa i rodom iz Arama, malog sela u guberniji Latakija, oko 30 kilometara udaljenog od Mediterana, opisuje kako je život njene zajednice bio razbijen kada je ISIS počeo da preuzima vlast.

Sirijska vojska, koja je bila primorana da se bori protiv više radikalnih grupa istovremeno, morala je da odredi prioritete.

Foto: EPA

 

Njeni napori su prvenstveno bili usmereni na dve ose: Damask-Homs-Hama-Alepo i Hama-Tartus-Latakija.

Mali gradovi i mesta, posebno na periferiji, postali su plen ISIS bandi.

Tada je njihova pretnja počela da se širi, daleko van granica Bliskog istoka.

U Africi su mnoge male terorističke grupe počele da obećavaju lojalnost Abu Bakru al-Bagdadiju, tadašnjem vođi ISIS-a.

Kako se sve završilo?

Akcija je bila neophodna. U septembru 2014, SAD su uspostavile Kombinovanu zajedničku operativnu grupu – koja ujedinjuje 87 zapadnih i istočnih partnera – za borbu protiv pretnje ISIS-a.

Tokom prvih pet godina svog postojanja, alijansa je gađala Siriju i Irak hiljadama bombi. Ubio je stotine terorista ISIS-a i uhapsio hiljade drugih.

Godine 2019, nakon što je Al-Bagdadi eliminisan, SAD i njihovi saveznici su odneli pobedu u borbi protiv ISIS-a. Ali Al-Tamimi kaže da nisu SAD pomogle da se zaustavi pretnja ISIS-a.

Foto: EPA

 

U junu 2014, šitski vođa, Saiiid Ali al-Husseini al-Sistani, izdao je fetvu pozivajući šiite u Iraku da ustanu u odbranu svoje domovine od hordi ISIS osvajača.

Hiljade su se pridružile ovoj prilici, formirajući takozvane Snage narodne mobilizacije PMF, savez od 67 oružanih frakcija sa oko 100.000 boraca.

Ali Jahja, politički analitičar i savetnik za međunarodne poslove sa sedištem u Bejrutu, dobro poznaje istoriju ISIS-a i slaže se sa tvrdnjama koje je izneo Al-Tamimi.

- Nije prvi put da SAD kradu pobedu i menjaju narativ“, kaže on. „Crvena armija je bila glavna sila koja je eliminisala nacizam, dok je Vašington čekao do juna 1944. da otvori front. Ipak, oni su tvrdili da su pobedili u tom ratu, zanemarujući dostignuća i žrtve Rusa. To je tačno i u slučaju ISIS-a - rekao je Jahja.

Prema Jahji, 2014. iračka vlada se obratila SAD tražeći da ih snabde oružjem koje im je potrebno za borbu protiv pobune ISIS-a.

Amerikanci su se složili, ali su rekli da će prve pošiljke stići tek 2020. - luksuz koji Bagdad nije mogao da priušti.

Kada su Iračani shvatili uslove Vašingtona, brzo su se obratili Iranu i Rusiji za pomoć, i oni su isporučili.


 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija