• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2024

16:04

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Podeli vest

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

Lea Kummer, dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka podsetila je da je 7. oktobra ubijeno 1400 ljudi kada je Izrael počeo operaciju osvete.

Foto: Masha Bandjur

Lea Kummer

-Tada smo ušli u zatvoreni ciklus napada i odgovora. Ubistvo Ismaila Haneia koji je bio politički vođa Hamasa bila je neka vrsta poniženja Irana iako nije reč o državljaninu Irana. Poruka je poslata da Izrael može da dopre i tamo. Nije razjašnjen način na koji je on ubijen. Iranci su rekli da je to bila raketa koja je došla spolja. Njega je čuvala elitna vojna formacija u Iranu. Izvršena su velika hapšenja u Iranu jer je to zapravo provala u informacioni sistem. Očigledno postoje previranja unutar Irana. Zbog regionalnog uticaja i ugleda zemlje, oni moraju da odgovore. Iran je toliko dugo pod sankcijama i postoji ključanje u narodu. S druge strane, oni su regionalna sila i bore se za primat. Vođa Hezbolaha tvrdi da ima sto hiljada vojnika i ako bi mu se pridružile razne šiidske milicije da će to biti dovoljno velika sila. To bi dovelo do mnogo razaranja. Izrael je mala zemlja. Oni ratuju već deset meseci i njihova vojska je iscrpljena. Ako se nešto desi, Liban će biti najveća žrtva. U Izraelu se sada prvi put pripremaju bunkeri. Bunker u Jerusalimu pripremljen je za vladu. Tamo svaka kuća koja je zidana posle 1993. ima svoju sigurnu sobu. Amerikancima ovo ne odgovara jer se približavaju izbori. Otvoreni rat podrazumeva žrtve, a to nikako nije dobro kada je izborna godina- rekla je Lea Kummer.

Politikolog Vladimir Kljajić rekao je da je Amerikia svakako prisutna u ovom sukobu i da su oni već poslali dva nosača aviona.

Foto: Masha Bandjur

Vladimir Kljajić

-Oni sve vreme pokušavaju da ograniče sukob na teritoriju Gaze. Oni znaju da Iran stoji iza Hamasa. Ja mislim da će Iran biti izuzetno obazriv ako eskalira sukob. Mislim da ne treba zaboraviti 2020. godinu kada je Amerika ubila njihovog velikog zvaničnika u Bagdadu. Na kraju nismo videli neka prevelika previranja jer je i njima u interesu da se deeskalira sukob. Iran je u poslednjih nekoliko meseci prisutan i u Ukrajini. Stali su na stranu Rusije. Tako se oni osvećuju Zapadu, odnosno Evropi. Oni žele da pokažu da je njihovo oružje superiornije. Naravno, tu bitnu ulogu igra Jordan koji pokušava da se postavi kao medijator. Sad treba posmatrati i kontekst drugih država koje nisu zainteresovane za eskalaciju sukoba, kao što je na primer Egipat. Izrael je sa te strane spreman da odgovori na pritiske. Iran će pokušati da pravi koalicije u budućnosti. Ipak, to ne radi direktno jer je svestan da poruke iz Vašingtona nisu blefovi. Treba imati u vidu da je Entoni Blinken Jevrejin. Mislim da će i Bajdenova administracija jasno odgovoriti ako do otvorenog sukoba dođe. Ako bude izabran Tramp, odgovor može biti još jači. Kina i Rusija igraju velike uloge jer su stake na stranu Irana. Kina je ta koja finansira režim u Iranu, naravno, zbog toga što joj odgovara da kupuje jeftiniju naftu- rekao je Kljajić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija