• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.08.2024

15:57

Kolaps svetskih berzi pogodio Japan i SAD! Kinezi danas imaju daleko veću kupovnu moć od Amerikanaca! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Kolaps svetskih berzi pogodio Japan i SAD! Kinezi danas imaju daleko veću kupovnu moć od Amerikanaca! (VIDEO)

Podeli vest

Kolaps svetskih berzi! Krenulo je u Japanu gde se desio pad od 13,4%. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Mahmut Bušatlija, stručnjak za razvoj i investicije.

Mahmut Bušatlija, stručnjak za razvoj i investicije rekao je da ovaj pad berze zapravo nije kolaps.

-Sve berze koje su u petak imale probleme, to je bilo u okviru normalnog poslovanja. Jedino su Turci u Ankari obustavili rad berze, iako je pad bio svega 7,8%. Oni imaju vrlo visoku inflaciju. Ostale berze, prateći američke propise, moraju da zaustave sve akcije ako pređe indeks od 20%. Ovo je daleko od 20%. Jako je zanimljivo malo pogledati kakve su rezultate imale berze. Najveći pad je imala Japanska, 13,5%. Ostali su bili ispod toga. Najmanji pad su imale berze u Šangaju i Hong Kongu. Najgore su prošle najrazvijenije zemlje. Tu se vidi, naročito u Americi. Oni imaju velike probleme. Te probleme pokušavaju da sakriju kao i svi ostali. Sve razvijene zemlje Evrope su u recesiji od 2018. godine. Kad priznate recesiju, onda se praktično ta recesija produbljuje. Situacija se nije poboljšala, čak je još gora jer Nemačka učestvuje u sankcijama svojim preduzećima prema Rusima i Kinezima. Oni su sami sebi napravili mnogo ekonomskih problema- rekao je Bušatlija.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Mahmut Bušatlija

On je objasnio kako je pad berze uticao na najjače zemlje Evrope, ali i na Ameriku.

-U Nemačkoj se to vidi po padu potrošnje gasa. Oni navodno slušaju instrukcije iz Amerike i smanjili su kupovinu gasa iz Rusije. Međutim, to nije istina. Oni kupuju gas, ali kupuju iz treće ruke. Gas je jedan od vrlo zanimljivih repera. On nije samo energent, već i podloga za industrijsku proizvodnju. Ruski gas je bolji od bilo koga sa Bliskog istoka. U Americi se krije se zaposlenost, ali zadnji mesec se ispostavilo da je zaposlenost opala, a još jedna stvar koja nije dobra je to što je za prošli mesec bilo predviđeno da se otvori 180.000 radnih mesta, a jedva da se otvorilo 115.000. To je velika razlika. Ipak je to dokaz da njima smeta tih 4,2% inflacije. Amerikanci su od dolara napravili robu, ali to i stvara probleme Amerikancima. Dolari više nisu jedina valuta za energente, za vojnu opremu, pa i poljoprivredne i farmaceutske proizvode. Nekada se to moglo kupiti samo za dolar. Sada je daleko drugačija slika. Učešće dolara u međunarodnoj razmeni je pao ispod 50%. To je dovelo do toga da treće zemlje u svojim rezervama ne drže više dolare- rekao je Bušatlija.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Potresne reči sestre ubijenog harmonikaša: Ubicu moga brata stići će moje suze, a Bog će da mu presudi
revolt

Potresne reči sestre ubijenog harmonikaša: Ubicu moga brata stići će moje suze, a Bog će da mu presudi

- Razočarana sam što je svirepom ubici moga brata smanjena kazna. Nadala sam se da će nakon žalbe tužilaštva taj čovek biti osuđen na strožu kaznu a nisam ni pomišljala da mu može biti umanjena. Smatram da se takvim odlukama šalje loša poruka zločincima da mogu da ubiju koga žele jer će iza rešetaka provesti koju godinu a njihove žrtve iz groba nikada izaći neće!

07.08.2024

15:09

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Drama na Bliskom istoku! Ubijen komandant Hezbolaha!
Planeta

Drama na Bliskom istoku! Ubijen komandant Hezbolaha!

Komandant Hezbolaha Hasan Fareš Ješi, koji je bio odgovoran za napad protivtenkovskim vođenim raketama na sever Izraela, ubijen je danas u izraelskom napadu dronom na grad Džuaja u Libanu, saopštio je IDF, javlja Tajms of Izrael.

07.08.2024

15:56 >> 16:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija