• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2024

10:29

Ne veruj Hrvatima ni kad darove nose! Evo zašto njihovi mediji "hvale" politiku predsednika Vučića!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ne veruj Hrvatima ni kad darove nose! Evo zašto njihovi mediji "hvale" politiku predsednika Vučića!

Podeli vest

Hrvatski mediji pohvalili su politiku predsednika Aleksandra Vučića ističući ekonomski napredak Srbije. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da Hrvatima ne veruje čak ni kada komplimente daju.

-Ja bih ovo shvatio kao opis stanja i dijagnozu. Ja bih bio rezervisan prema njihovim komplimentima, ali bih više obratio pažnju na to da su napisali konačno tekst bez predrasuda. Ovaj tekst pokušava da nađe neki smisao onoga što se radi u Srbiji. Mi ne treba od njih da tražimo komplimente, već da se odnosimo prema njima hladnokrvno i racionalno. Mi treba da odbacimo to da čekamo od njih neko priznanje i komplimente. Velika većina građana može da posvedoči da Hrvati neće ni dobar dan na graničnom prelazu da vam kažu. Taj tekst je potvrdio ono što mi u Srbiji većinski znamo, a to je da politika Aleksandra Vučića ima perspektivu. Kod političara se ne vrednuju namere nego rezultati. Mi smo zauzeli poziciju neutralnosti i ona nas simbolički i politički košta jer nas s vremena na vreme opominju da smo nedosledni- rekao je Dejan Vuk Stanković.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dejan Vuk Stanković

-U regionu imamo dva goruća pitanja: to je pitanje Kosova, a imamo i BiH gde nam stižu neprijateljske poruke iz Sarajeva. Uprkos svim natpisima i ovde u Beogradu da mi klizimo ka izolaciji, vidmo i kancelara Šolca koji je bio u Beogradu.  On je predstavnik najmoćnije evropske zemlje. Za nekoliko dana dolazi u Beograd i francuski predsednik Makron. Taj tekst ima upravo uporište u tome. Uprkos svemu smo održali više nego korektan odnos prema ruskoj federaciji. Rusija se snašla i sa nama i bez nas, ali i to smo uspeli da uradimo. Za Vučićeve vladavine dva puta je bio ovde predsednik Si. On je našao prostor i za Srbiju i da kineske investicije ovde dobiju značajnu podršku. Hrvati navigiraju na to da Srbija treba da bude pritisnuta. Srbija može da uspostavlja partenrske odnose sa svima, a velike sile nisu samo na zapadu. Verovatno im smeta srpski odnos sa Kinom. Oni su deo sistema EU i NATO-a i nemaju prostor da samostalno istaknu svoje interese. Oni su kontrolisani iz Brisela i Vašingtona. Iz te perspektive Hrvatska ima sužen manevarski prostor- rekao je Dejan Vuk Stanković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Bomba! Barsa dovodi asa Juventusa!
Fudbal

Bomba! Barsa dovodi asa Juventusa!

Barselona želi, Frederiko Kjeza takođe (28), sada ostaje samo da Juventus aminuje celu priču i da italijanski ofanzivac pojača španskog giganta!

24.08.2024

11:32

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija