• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

16:00

Može li Rusija da dobije rat protiv NATO? Srbija mora ostati neutralna u slučaju da dođe do sukoba! (VIDEO)

Nikola Babić

Live TV

Može li Rusija da dobije rat protiv NATO? Srbija mora ostati neutralna u slučaju da dođe do sukoba! (VIDEO)

Podeli vest

Politički filozof Dragoljub Kojčić i politički analitičar profesor dr Miloš Laban gostovali su u "Info danu" televizije Informer i tom prilikom komentarisali mogućnost direktnog sukoba NATO pakta sa Ruskom Federacijom.

Kojčić je izjavio da je Ukrajina poslednji korak u planu da se Rusija isprovocira i uvuče u otvoreni rat sa NATO savezom.

- Sasvim je jedna situacija kada je svet bio blokovski podeljen. Obe strane su imale pretenzije da ovladaju svetom. Ovi sa istoka ideološki, a ovi drugo više interesno. Danas je situacija drugačija. Ne radi se ni o kakvom istočnom bloku, ostala je samo Rusija. Ovde se radi o jednoj staroj ideji koju je još Bizmark pominjao. Ukrajina je bila poslednji korak da se Rusija izazove u jedan takav rat. Postoje sličnosti sa politikom Kurtija da isprovocira Srbiju, a onda se uključi NATO. To isto rade i sa Rusijom. Međutim, Rusija više nema svoj unisoni ideološki blok, ali postoji jedan drugi zajednički imenitelj, a to je potreba da se prodiše i da se vodi jedna suverena politika. To se naziva BRIKS. To je u stvari produženi nastavak ideoloških sukoba iz druge polovine četrdesetih godina - ističe filozof.

Foto: Nikola Babić

Miloš Laban

Laban navodi da Srbija, u slučaju da do rata NATO i Rusije dođe, mora po svaku cenu da pokuša da ostane neutralna.

- Ja mislim da Rusija može da dobije rat sa NATO. Ovde se radi o jednom sukobu koji po meni mora da se razreši u njenu korist. Tri zadnja veka anglosaklonski svet dominira čitavim svetom. Prvo je to bila britanska imperija, dva veka. Imali su ogroman broj kolonija. Slažem se sa Vučićevićem da zaista u narednom periodu, nažalost, može da dođe do sukoba NATO s Rusijom. Mi sigurno ne možemo da utičemo na te velike sile, ali možemo da utičemo da naša država pokuša po svaku cenu da održi jedan relativno neutralan položaj u svemu tome i da možda budemo upravo mesto gde će se održavati budući mirovni pregovori. Nemojmo sami sebe potcenjivati, to je jedna velika greška. Mi smo veliki narod, imamo istoriju četiri hiljade godina - kaže analitičar.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija