• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.09.2024

18:04

I Rusija i NATO vode rat za nekog trećeg? Uloga Arktika biće ključna za budućnost sveta! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

I Rusija i NATO vode rat za nekog trećeg? Uloga Arktika biće ključna za budućnost sveta! (VIDEO)

Podeli vest

Situacija na relaciji Moskva: atlantski savez je zategnuta. Ni NATO ni Rusija ne odustaju od rata koji se vodi u Ukrajini. Ova priča o oružanom sukobu NATO-a i Rusije je uvek bila tema, ali sada smo bliži tome više nego ikada. Da li je to zaista tako? Na ovu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i prof. dr Dragan Radenović, akademik.

Prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo istakla je da su sada u NATO-u zemlje koje su uvek pričale da žele da poseduju resurse Rusije.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Mina Zirojević

-Ideja je: meni treba, pa ću i da uzmem. NATO se sastoji od velikog broja zemalja, a nisu svi jednako radi da idu u rat. Rusi oklevaju da uđu u rat sa NATO-om jer se i zemlja preko koje se prenosi oružje može se proglasiti zemljom koja napada. Prvo smo imali konvencionalno, pa onda nekonvencionalno ratovanje, a sada se izgleda ponovo vraćamo na konvencionalno. Po konvencionalnom naoružanju Rusija je druga u svetu. NATO nema oružje i vojnike u svom arsenalu, ali Rusija ima. Ispod svega je nafta i razni drugi resursi o kojima se nagađa. Ranije kada ste odlazili na Arktik videli ste led, ali sada možete da vidite dublje. Najplastičnije se može objasniti putem Švajcarske koja je uvek bila neutralna, ali sada vide da im prolazi trgovina oružjem. Oni nešto sigurno znaju kada svaka kuća ima jednu betonsku kuću ispod kuće. Ako vidite šta se dešava, gleda se šta je ispod okeana, u okeanu, ali i na polovima. Od Drugog svetskog rata je počela ideja, a sada su do tog stepena došle i Indija i Kina. Te izjave koji daju generalni sekretari liče na to da svi oni misle da smo mi glupi. Mislim da ko god da dođe kao generalni sekretar, biće lutka na ruci- rekla je Mina Zirojević.

Akademik prof. dr Dragan Radenović rekao je da je Arktik velika zagonetka još od Drugog svetskog rata.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragna Radenović i Mina Zirojević

-NATO nije kompaktan savez. Oni se dele u najmanje dva dela. Oni su aranžman SAD-a, a druga komponenta su zemlje NATO-a manjeg značaja koje osciliraju onako kako misle da bi trebalo da se ponašaju u odnosu na naredbodavca. Sad se pojavljuje treći segment predvođen Turskom. Kada je u pitanju konvencionalno ili ovaj drugi sistem ratovanja, odmah pose Drugog svetskog rata započeo je hibridni rat. On podrazumeva i konvencionalne i nekonvencionalne oblike ratovanja. Hibridni rat je sve ono što bi čoveku moglo da padne na pamet kako bi se naudilo protivniku. U hibridnom ratu koji se vodi na čitavoj planeti, dozvoljene su greške. U nuklearnom ratu nisu dozvoljene greške. Hibridni rat je ono što predstavlja osnovu između zaraćenih strana, a do samog rata Rusija: NATO je veliko pitanje jer i Rusija i NATO vode rat za nekog trećeg.  Poznata je činjenica da će se rat u Ukrajini završiti u Južnom kineskom moru.  Kinezi će iskoristiti tu prazninu kada se ne obraća previše pažnje na taj deo. Kinezi ne odustaju od svog hegemonizma. Put svile je postavljen da bi se stavilo do znanja da invazivnost Kine nije samo prema okruženju, već do kraja Evrope, tj. do Atlantskog okeana- rekao je Radenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)
Live TV

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)

Ruske snage eliminisale 100 Ukrajinaca i tehniku u Donjecku. Ukrajinci se povlače na zapad. Pobednički plan Vladimira Zelenskog sadrži tačke o pridruživanju EU i NATO-u. Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandantna. Izrael čini besramne zločine nad decom, a ne nad vojnicima. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovinik u penziji Milan Jolović Legenda i prof. dr Uroš Šuvaković.

21.09.2024

21:43

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30