• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2024

21:50

Da li će se Samit za budućnost završiti bez budućnosti? Male države EU počinju da se bude i bune! (VIDEO)

Nikola Babić

Live TV

Da li će se Samit za budućnost završiti bez budućnosti? Male države EU počinju da se bude i bune! (VIDEO)

Podeli vest

Da li je došlo vreme da se sruši svetski sistem? Ko je kriv za sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini? Da li je možda i Boris i čudne poplave koje su se desile, zapravo došle od viših sila? Istok ojačava u odnosu na Zapad. Zapad je u konfuziji, a dešavaju se nekakve čudne stvari u SAD-u. Sve je više zemalja koje žele da pristupe BRIKS-u kao protivteži. Ono što je bitno, to je da svet ne miruje. Čak je i Afrika postala svet koji se budi. Nagoveštaj Trećeg svetskog rata utiče na sve nas. Da li smo izgubili empatiju? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su analitičar Saša Borojević i Milutin Ilić, stručnjak za geopolitiku. Uživo u program javio se i novinar Igor Damjanović koji je komentarisao trenutno stanje na frontu u Ukrajini.

Analitičar Saša Borojević rekao je da se zna ko pali sukobe i kod koga se nalazi plamen, a zna se i ko postavlja fitilje.

Foto: Nikola Babić

Saša Borojević

-Sve što se dešava u Njujorku je poslednji momenat da probaju da se dogovore da stvore mir. Ako se ovaj Samit za budućnost završi bez budućnosti, mi smo svi zajedno u velikom problemu. Imamo sve što proizvode rakete i bombe, a to su štetne materije koje padaju na naše useve i truju nas. Kada pogledate sve ekološke pokrete, zapiteate se da li su zaista ekološki pokreti ili su političke organizacije. Odakle radijacije poslednje četiri nedelje koje su povećane? Nuspojave radijacije ne možemo osetiti odmah, to se vidi kroz nekoliko godina. Građani ipak ne treba da brinu, jer još uvek nije dostignut taj nivo. Tamo i gde je mir, taj mir je krhki. Deluje mi da će se i ovaj samit završiti bez dogovora. Putin je pre same ove akcije rekao da će ići do kraja i da će uništiti nacizam koji se izgleda najviše nakotio u Ukrajini. Gde god je pomenut Puškin, spaljeno je. U Evropi su spomenici srušeni, ne smete da imate automobil sa ruskom zastavom, nema ih na Olimpijadi ili na Evroviziji, ne smete da uđete u Rusku pravoslavnu crkvu. Ko strada najviše? Opet stradaju nedužni siromašni ljudi. Nekako mi deluje da slučajnosti ne postoje i da sve ka čemu idemo je jedno licemerje. Gde su ta muslimanska braća da brane ljude u Gazi? Došlo je vreme da se pitamo da li smo se prodali za veru ili za večeru. Iran još uvek ne može da reaguje, ali će očigledno morati vrlo brzo da bude spreman. Ono što je Evropa u ovoj priči, jeste da se neće završiti u Ukrajini. Nema šanse da tu stane. Imaju strah sa Belorusijom. Beloruski predsednik im deluje vrlo odlučno. Poplave u Evropi ne mogu biti slučajne. Klimatsko oružje postoji, samo ga mi zovemo klimatske promene. Vidite Dubai šta je uradio? Stvorili su poplavu u Dubaiu. Neko se igra, neko je to savladao. Nemojte misliti da Rusija i Kina to nemaju- rekao je Borojević.

Stručnjak za geopolitiku Milutin Miša Ilić rekao je da svet ide ka ozbiljnoj eskalaciji.

Foto: Nikola Babić

Saša Borojević, Milutin Ilić

-Ako posmatrate profesionalno, ista je meta i isto odstojanje. Za mene je ovo slična situacija raspada Lige naroda kada je gomila ustupaka učinjeno da bi se umirio Hitler. Videli smo da je Liga naroda podbacila i da se desio Drugi svetski rat. Što se tiče Lige naroda i u UN, čini mi se da su UN u istoj situaciji kao Liga naroda pred Drugi svetski rat. Ona sila koja je odlučila da bude hegemon zloupotrebila ulogu UN-a. Igrom slučaja, UN imaju i sedište na teritoriji te zemlje. Rusi su mnogo naučili u ratovima devedesetih koji su se dešavali ovde. Oni znaju da postupaju u odnosu na sva ratna lukavstva koja su se nama dešavala. Sudarili su se sa Rusijom. Sada ne može da se uvede zona zabranjenog leta. UN tek sada skoro da ništa ne mogu. UN su nažalost marioneta, a zbog toga nažalost rizikujemo Treći svetski rat. Češka će u narednih godinu dana da se vrati svojim aspiracijama ka suverenizmu i patriotizmu. Sad je osnovana i frakcija suverenista. Radi se o tome da su pojedine države ulazile u Evropu odričući se jednog dela svog suverenizma. Oni su svesni da im se krade suverenizam. Gospodin Babiš je lansiran osam dana pred izbore i rečeno je da je najveći zlikovac. Očigledno je Zapad ušao u jednu istorijsku spiralu. Sve velike imperije su pred svoj raspad postale nepromišljene i surove. Razlikuje se ova kolonijalna Evropa i ovaj drugi deo Evrope koji se uvek borio za to da zbaci nekog kolonizatora: ili germanskog ili otomanskog. Ove zemlje žele da vrate svoj suverenitet i dosta im je da se o njima govori bez njih. Oni ljudi jednostavno žele da sačuvaju svoju tradiciju. To su nezaustavljivi procesi: to se desilo u Slovačkoj i Mađarskoj, a desiće se i u Češkoj- rekao je Milutin Ilić.

Novinar i ratni reporter Igor Damjanović javio se uživo u program i komentarisao je trenutno stanje na ukrajinskom frontu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Igor Damjanović

-U zaleđini sukoba možemo da vidimo da se mnogo govori o odlasku Vladimira Zelenskog u Njujork. Verovatno su to dobro informisani izvori. Tu se govori o potpisivanju takvih sporazuma između Ukrajine i SAD koji će obavezati SAD da de facto uđu u rat i štite poziciju Ukrajine. Većina članica NATO-a je potpisala takve sporazume. Te garancije ne znače ništa, ali sada bi drugačija formulacija značila da SAD mora direktno da brani Ukrajinu. Imamo dozvolu upotrebe raketa. Bajden je danas rekao da nije odobrio udare duboko u rusku teritoriju. Rostovska oblast, s obzirom da se graniči sa Donjeckom, ona nije bila izložena dejstvima raketa. Situacija se dobro razvija za Rusiju u ugljedarskom pravcu. U narednih nekoliko dana, do kraja ove nedelje, to strateški važno uporište za Ukrajinu, sada bi Rusi mogli da stave u okruženje i da prinude ukrajinske jedinice da se odatle povuku. Rusi su napravili značajan napedak u gradiću Toreck. Tamo se vode borbe u samom gradu. Pročitao sam izjavu predsednika Češke. On svakako nije naklonjen Rusiji. On je izjavio da ovaj rat verovatno neće biti završen porazom jedne ili druge strane i da će određene ukrajinske teritorije ostati pod upravom Rusije narednih nekoliko godina- rekao je Damjanović.

Politikolog Anderja Lović objasnio je kakva je politička situacija trenutno u Nemačkoj, ali i kakav je stav ove države prema Srbiji, kao i prema Ukrajini.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

-Vladajuća koalicija u proteklih mesec i po dana, zaista više nema većinu i podršku naroda. To se pokazalo i u Branderburgu. Ovaj grad je specifičan jer je podeljen oko stavova. Sada se desila situaija da je SPD odneo pobedu koja je zapravo Pirova pobeda jer će morati da uđe u koaliciju. Ovo je pokazatelj da SPD može da osvoji pobedu iako na saveznom nivou nije toliko popularan. Možemo da kažemo da je ovo bio svojevrsan referendum. Gospodin Šolc je trenutno u Njujorku i večeras će se sastati sa predsednikom Vučićem. Mislim da je to važno za našu buduću saradnju. Šolc je svojim komentarima u poslednjim mesecima pokazao da ipak želi da Nemačku odvede u neku drugu stranu po pitanju ukrajinske krize i da ta podrška Ukrajini više nije apsolutna. Videćemo šta će se desiti, ali je interesantno da je Šolc u ovom trenutku u Njujorku i pokazao je da njegova stranka može da osvoji pobedu u nekoj pokrajini. Svašta može da se desi za godinu dana, pa ćemo videti kako će se ove stranke pozicionirati u predizbornoj trci koja će krenuti sledeće godine- rekao je Lović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Jevreji u panici! Rakete padaju po Izraelu, uvedeno vanredno stanje! Desetine hiljada Izraelaca napustilo svoje domove! (VIDEO)
Live TV

Jevreji u panici! Rakete padaju po Izraelu, uvedeno vanredno stanje! Desetine hiljada Izraelaca napustilo svoje domove! (VIDEO)

Težište rata barem po brutalnosti seli se na Bliski istok. U toku je uništavanje južnog Libana. Samo danas pogođeno je 800 ciljeva Hezbolaha u Libanu. Hezbolah je izbacivao rakete na teritoriju Izraela. Gađa se i u dubinu Izraela. Treba uzeti u obzir da je čitav Izrael veličine Vojvodine. I jedna i druga strana govore o tome da je u pitanju rat do beskonačnosti. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su pukovnik u penziji Miodrag Jevtić i bivši protivterorista Radomir Počuča.

23.09.2024

18:54

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30