• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2024

13:39

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Podeli vest

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

Slavoljub Kačarević direktor Informatika smatra da biti pametan pre svega predstavlja ideju da se bude svoj.

Foto: Informer printscreen

Slavoljub Kačarević

-Mnoge generacije osećaju se prevareno posle nekog vremena. Moja generacija ima to iskustvo. Poenta je snaći se u savremenom svetu masivne manipulacije gde je jako teško raspoznati šta jeste šta nije. S jedne strne, da bi se shvatilo šta je pravi interes tvoje porodice i tvoje zemlje, a šta nije. Mi smo danas pod doktrinom te moći Amerike da ubediš svet da je ono što je dobro za Ameriku, dobro je i za tebe. Dobro bi bilo da težimo da budemo pametni Srbi u tim okolnostim. Večita je tema za nas: mali narod izložen manipulacijama u interesu drugih. Pitanje je gde smo mi tu. Mi počinjemo da živimo kao bića bez svesti. Sve kupujemo i trošimo i kad je reč o sopstvenom mišljenju sve teže dolazimo do onoga što je stvarno naše. Dolazimo u period kada ne možemo da se pravdamo istorijskim prećutkivanjem. Šta se desilo pojavom 9.marta? Definitivna podela nacije na: za i protiv režima bilo je uspostavljanje nove socijalne i političke strukture u zemlji. Naravno, kasnije su mnogi menjali strane, ali to je bila prilika da se kaže: ja sam protiv režima!- rekao je Kačarević.

Istoričar dr Bojan Dimitrijević rekao je da je u Srbiji teško biti pametan s obzirom na iskušenja.

Foto: Informer printscreen

Bojan Dimitrijević

-Šta znači biti pametan Srbin, ne znam. Vlada oportunizam u nauci da se ne otvaraju teme koje su problematične. Ipak, ako gajite svoj put na naučnoj osnovi, onda nema prepreka. Naš narod želi da sazna šta je bilo u Drugom svetskom ratu, a cena je takva da trpite bočne i frontalne udarce. Ti kritičari vam uspore rad, ali oni su mi bili inspiracija. Javio mi se inat i to pokazuje moja biografija i karijera. Mlade kolege ne žele da ne dobiju posao ili stipendiju jer je lakše baviti se kulturnim odnosima, dalekim periodom, srednjim vekom i tako dalje... Kod nas je Drugi svetski rat živ jer ima potomaka ljudi iz tog rata. Nije bilo mobilizacije pre devetog marta. Mobilizacija je krenula sukcesivno maj, jun i jul. Ja 9. mart shvatam kao kulminaciju svega što smo stvarali 1989. godine. Što se tiče devedesetih godina, smatram da Srbija dramatično kasni. Devedesete su u drugim državama ugrađene u nacionalni mit, ovde se i dalje govori o tome da li je Srbija učestvovala u ratu ili ne. Ako želite da saznate šta se desilo u Krajini morate da odete u Zagreb, a ne u Beograd. Ne postoji jasna svest da je 1991. napravljen prekid između nove i stare Jugoslavije, nego se ide na kontinuitet. Dodatna je činjenica da su naše vođe završile u Hagu, pa nam je Hag servirao šta se ovde desilo devedesetih godina. Mi se i dalje bavimo Drugim svetskim ratom, a nama su se u međuveremenu desili novi veliki udesi i lomovi- rekao je Dimitrijević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Poslednje probe pred početak grejne sezone: Ukoliko imate problem, možete ga prjeviti toplanama na ovaj način
Društvo

Poslednje probe pred početak grejne sezone: Ukoliko imate problem, možete ga prjeviti toplanama na ovaj način

Grejna sezona u Beogradu počeće 15. oktobra, a danas su počele funkcionalne probe tokom kojih bi svi građani trebalo da provere da li postoje curenja na cevima i radijatorima kako bi kvar bio saniran pre nego što počne grejanje. Funkcionalne probe ne znače da će kroz radijatore prolaziti topla voda, već su ovo takozvane "hladne probe", tako da građani u ovom trenutku nadležnima treba da prijave samu ukoliko ima nekih curenja iz grejnih tela.

01.10.2024

15:32

Srbija do izlaza na more za 80 dinara po čoveku! Ponuda je tu...
Društvo

Srbija do izlaza na more za 80 dinara po čoveku! Ponuda je tu...

Najnovija vest koja se pojavila u medijima je da se jedno ostrvo u Turskoj prodaje po ceni od 5 miliona dolara. Kada bi svaki Srbin dao manje od jednog dolara, ostrvo bi bilo naše. Ali, ima jedna mana - nije na moru, nego na prelepom jezeru. Imamo i mi našu Vlasinu i Đerdap, a za te pare ćemo, ako treba, izgraditi ostrvo.

01.10.2024

15:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija