• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2024

10:15

Litijum je jedan od najkorisnijih elemenata periodnog sistema! Stručnjak objasnio kako litijum reaguje u prirodi, a kako se koristi u industriji! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Litijum je jedan od najkorisnijih elemenata periodnog sistema! Stručnjak objasnio kako litijum reaguje u prirodi, a kako se koristi u industriji! (VIDEO)

Podeli vest

Vanredna sednica o litijumu mogla je da se odloži da opozicija nije uložila 150 amandmana. Plan opozicije je krvoproliće i štrajkovi! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Branislav Simonović i Jelena Trivan, generalni direktor M.tel-a.

Bivši direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Branislav Simonović objasnio je šta je zapravo litijum, čemu služi i kako se koristi.

Foto: Tanja Andric

Branislav Simonović

-Najveći problem je nastao zbog toga što su ljudi sa akademskim znajem počeli da iznose neistine o litijumu. Čudno je da je litijum 2004. bio najpoželjniji element periodnog sistema, a 2021. postao je najopasniji. Problem je u tome što je politikanstvo uzelo primat u tumačenju litijuma. Litijum kao slobodan ne postoji u prirodi. On je reaktivan. Nalazi se u obliku različitih minerala, a jedan od njih je i jadarit. Važna osobina litijuma je da ima izuzetno malu gustinu. Ista zapremina vode je dva puta teža od iste zapremine litijuma. Da je litijum toliko otrovan i opasan, ne bi se koristio u podmornicama i kosmičkim brodovima. Litijumkarbonat koristi se za dobijanje aluminijuma jer snižava troškove proizvodnje- rekao je Simonović.

Jelena Trivan, generalni direktor M.tel-a- rekla je da je investicioni rejting ogromna prednost za našu zemlju.

Foto: Tanja Andric

Jelena Trivan

-To znači jeftinije zaduživanje i za građane i za privredu. Državne obveznice Srbije su apsolutno siguran plasman, a to za našu zemlju znači jeftin novac koji će moći da ulaže. U poplavi ovih raznolikih vesti ljudima više ništa nije jasno. Opozicija je tu da ih sluđuje dodatno. Kada imate toliki BDP nemate problem da isplaćujete plate, a da morate da gurate državu u kredite. Juče je Aleksandar Vučić govorio da se MMF sklonjen iz zemlje kako bi moglo preterano da se troši. Stalno se govori o apsolutnim ciframa i zaduženjima Srbije. Dug raste, ali on je sve manji i manji u odnosu na to koliko mi zarađujemo. Igraće se velikim ciframa na nezadovoljstvo građana, ali te velike cifre su male u odnosu na to koliko Srbija zarađuje- rekla je Jelena Trivan.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija