• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

18.09.2020

12:11

STANARI U STRAHU IZLAZE IZ DOMOVA, zgradu u Beogradu zaposele - ŠKORPIJE!

Beograd

STANARI U STRAHU IZLAZE IZ DOMOVA, zgradu u Beogradu zaposele - ŠKORPIJE!

Podeli vest

Stanari Vladetine ulice na broju 21A u Beogradu sa strepnjom izlaze iz svojih domova jer iz vlažnog podruma višespratnice može da izmili - škorpija! Uz ćoškove unutar zgrade primetne su i tokom dana i tokom noći, a kao uzrok njihove najezde, zasad samo pretpostavljaju, navode veliku vlagu zbog neispravnog slivnika u najnižem delu zgrade


U poslednjih nekoliko nedelja, neobičan prizor dočekuje i ispraća žitelje ovog stambenog objekta na Paliluli. Škorpije se šetaju po svim spratovima, od prizemlja do potkrovlja. A najgora situacija je u podrumu, gde su se zavukle između zaboravljenih stvari, u otpadu i prašini.

Kako nam je rekao upravnik ove zgrade Vukašin Andrijević, zasad samo pretpostavljaju da je njihovo leglo u podrumu.

- U zadnjem delu dvorišta stoji polusrušeni zid od nekadašnjeg pomoćnog objekta, možda su se i ispod zavukle - kaže nam Andrijević. - Problem sa neispravnim slivnikom stanari imaju skoro dve godine. Zbog toga se u podrumskim prostorijama stvara vlaga, koja očigledno pogoduje životinjama.

Da bi se škorpije suzbile, stanari planiraju najpre da očiste podrume. Potom, u dogovoru sa nadležnim službama za dezinfekciju i dezinsekciju prostora, pokušaće određenim preparatima da oteraju napasti, pošto se one ne ubijaju.

Prema rečima stručnjaka, škorpije koje se pojavljuju na ovim prostorima nisu opasne po čoveka. One se zavlače ispod stena, jer im preti isušivanje. Obično izlaze tokom noći da se hrane, međutim, ovaj period godine, kada je toplo, pogoduje im da se osunčaju i uskladište energiju. Njihovo mesto za "skrivanje" uglavnom su pukotine, gde prezime, čekajući toplije dane.

Pojava škorpija nije neobična za prestonicu, iako su retki slučajevi. Početkom oktobra prošle godine, pojavile su se na Kalemegdanu, a nekoliko godina ranije, ovi zglavkari šetali su se i Tašmajdanskim parkom. Srećom, nisu bili zabeleženi incidenti sa ubodima škorpija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set