• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

03.12.2020

10:28

VESIĆ: GRADIMO DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI I GRAD BEZ BARIJERA! Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom!

Beograd

VESIĆ: GRADIMO DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI I GRAD BEZ BARIJERA! Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom!

Podeli vest

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a zvaničnici Grada Beograda poručuju da se briga o boljem položaju osoba sa invaliditetom ne vodi samo na današnji dan, već cele godine, tako što se gradi društvo jednakih šansi i grad bez barijera

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd, radeći kontinuirano na promociji ravnopravnosti svih građana, želi da podigne svest o pojmovima pristupačnosti i inkluzije, kao i njihovoj primeni, kako bi svi građani na pođednak način ostvarivali svoja prava i interese, ispunjavali svoje obaveze i bili ravnopravni članovi društvene zajednice.

Vesić navodi da je ova godina bila posebno važna u cilju brige i solidarnosti za osobe sa invaliditetom imajući u vidu pandemiju virusa korone, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da je pre šest godina počela kampanja "Beograd bez barijera".

- Uspeli smo da zajedno sa osobama sa invaliditetom, stvorimo uslove za kvalitetan i dostojanstven život svih svojih građana - dodao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

U okviru ove kampanje JKP „Gradsko stambeno”, počev od 2015. godine, postavilo je više od pet stotina rampi za osobe sa invaliditetom, a akcija ima za cilj pomoć u kretanju osobama sa invaliditetom, kao i starijim osobama, kako bi imali bezbedan pristup svojim stanovima.

U cilju olakšanog kretanja slepih i slabovidih osoba na teritoriji Beograda, Sekretarijat za saobraćaj je tokom 2019. i 2020. godine izvršio ozvučenje 89 semaforskih raskrsnica.

Takođe, u prethodnom periodu u centralnoj zoni grada izvedeno je 26,2 kilometra taktilnih staza, dok je u 2020. godini izveden potez tzv. „zelenog bulevara”, od Ruzveltove do Francuske ulice, u dužini 3,6 kilometara, kao i oko dvesta metara na Trgu Nikole Pašića, naveo je zamenik gradonačelnika.

Kako kaže, planirano je da se i dalje, u sklopu rekonstrukcije gradskih saobraćajnica, sukcesivno vrši postavljanje kako taktilnih traka tako i zvučne signalizacije, gde god je to moguće.

Foto: Printscreen/TV happy

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kazala je da kroz saradnju sa udruženjima koja se svojim programima i projektima bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, grad Beograd nastoji da obezbedi preduslove za sistemsko unapređenje njihovog položaja.

- Grad Beograd je po osnovu javnih konkursa, koje je raspisivao Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u prethodnih pet godina podržao 249 programa i projekata iz oblasti socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom, kao i boračko- invalidske zaštite. U 2020. godini podržano je 27 programa udruženja u ukupnom iznosu od 74.963.200,10 dinara - precizirala je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da se radilo na daljem unapređenju usluga socijalne zaštite.

Foto: Printskrin video

- Uspeli smo da u prethodnih šest godina povećamo broj korisnika dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju za više od 20 odsto, pokrenuta je usluga „Predah smeštaja” koja je na inicijativu grada omogućena i odraslim korisnicima, zatim usluga „lični pratilac” koju trenutno koristi 485 dece, te „personalna asistencija” koju trenutno koriste 73 osobe. Ove godine izgrađen je jedan od najsavremenijih objekata za decu sa smetnjama u razvoju u Lazarevcu - kazala je ona.

U 2021. godini će se nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom usmerenom ka unapređenju prava osoba sa invaliditetom kroz razvijanje postojećih prava i usluga, ali i proširenja pojedinih usluga, navodi ona. U saradnji sa referentnim institucijama grad će nastaviti da obezbeđuje pristupačnost javnih objekata, javnih površina, saobraćajne infrastrukture, informacija i komunikacija, kao i usluga namenjenih populaciji osoba sa invaliditetom, jer je to neophodan uslov za ostvarivanje svih prava koja na jednak način pripadaju svim našim građanima, poručuju iz grada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Deo od Ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka gotov do proleća (Foto)
Beograd

Vesić: Deo od Ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka gotov do proleća (Foto)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji Bulevara patrijarha Pavla i najavio da će potez od Ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka, koji se trenutno radi, biti završen do proleća sledeće godine, a da se očekuje da će do proleća 2022. godine bulevar biti spojen sa Mostom na Adi

02.12.2020

13:29

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set