• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2021

10:37

Spomenik je podignut 1961. godine, a sada je obnovljen! OBELISK NA BRANKOVOM MOSTU U PUNOM SJAJU!

facebook

Beograd

Spomenik je podignut 1961. godine, a sada je obnovljen! OBELISK NA BRANKOVOM MOSTU U PUNOM SJAJU!

Podeli vest

Povodom obeležavanja šezdeset godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja Grad Beograd obnovio je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta koji je podignut je 1961. godine podignut u čast Prve konferencije, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu

- Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine - napisao je Vesić i dodao - Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Kosančićev venac“, koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine.

Foto: facebook

Obelisk je podignut 1961. godine u septembru

Obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga, zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom. Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako spomenik vandali i huligani više ne bi uništavali. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta, objasnio je Vesić.

Foto: facebook

- Radovi na sanaciji obeliska izvedeni iz sredstava Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda. U isto vreme, JKP „Zelenilo-Beograd“ je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika. Beograd pobeđuje! - napisao je on.

Foto: facebook

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO JE NAJBOLJA VEST DANAŠNJE SEDNICE! Evo kada počinje gradnja metroa u Beogradu!
Beograd

OVO JE NAJBOLJA VEST DANAŠNJE SEDNICE! Evo kada počinje gradnja metroa u Beogradu!

Najbolja vest sa današnje sednice jeste da su se i opozicione stranke, koje su inače negirale da će se metro ikada graditi u Beogradu, shvatile da će se on graditi već u novembru i zato je današnja rasprava trajala toliko dugo, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon održane javne sednice o Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema na teritoriji Grada Beograda

12.10.2021

20:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set