• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2022

22:04

NISU SAMO VINA! Evo šta još možete pronaći na sajmu koji je danas otvorio predsednik Vučić!

Tanjug/Miloš Milivojević

Beograd

NISU SAMO VINA! Evo šta još možete pronaći na sajmu koji je danas otvorio predsednik Vučić!

Podeli vest

Veliki izbor autothonih vina iz regiona, gastronomski specijaliteti, makedonski rubin i ohridski biseri, šest lekovitih albanskih začcina, kao i stari zanati iz Srbije, ručno tkanje i pustovanje vune, samo su deo bogate pounude na sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu“, koji traje do 4. septembra

Izlagači očekuju, kako su rekli Tanjugu, da će sa sajma izaći bogatiji ne samo kada je reč o poslu, već i da će steći nova prijateljstva i iskustva.

"Vinska vizija" održava se po prvi put u Beogradu sa ciljem da na jednom mestu objedini vinsku, ali i gastronomsku i turističku ponudu zemalja članica ove inicijative, kako bi zajedno nastupili na sveskom tržištu.

Posetioci sajma mogu da uživaju u velikom izboru crvenih, belih i roze vina, ali i rakija koje predstavlja ukpuno oko 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje sveta.

Prezenter Stefan Milenković ispred zadužbine manastira Hilandara rekao je da na sajmu izlažu manastirska vina sa Svete Gore.

- Danas predstavljamo pet etiketa Savino polje, koje je premium vino manastira Hilandar iz 2016, Hilandar 2016. i 2017, roze iz 2021. i jedno vino koje se koristi za pričešće, a koje je ujedno i dezertno vino koje se zove ''Hilandar nama'' iz 2021 - naveo je Milenković.

Ocenio je ovaj sajam kao reprezentativan i dobru priliku da se širem krugu posetilaca i ljubiteljima vina predstave autothone sorte.

Istakao je da je Savino polje vino koje bi najpre preporučio posetiocima da probaju, jer je najbolje vino koje manastir pravi, a ne pravi se svake godine već samo kada je berba dobra.

Na štandu poznatog albanskog brenda Skenderbeg jedan od izlagača rekao je da je to velika kompanija i da je Sajam vina OB za njih velika prilika da prošire tržište.

Istakao je da je piće Skenderbeg njihov najveći najpoznatiji brend, pre svega zbog kvaliteta i tradicije.

- Ono što je specifično kod Skenderbega je njegov ukus - rekao je on i dodao da iako su prisustni na našem tržištu žele da pojačaju svoje poslovno prisustvo.

Takođe, dodao je da je ovde probao srpsku rakiju i da mu se sviđa.

Direktor Turističke organizacije Severne Makedonije Ljupče Janevski kazao je da njegova poslovna agencija na sajmu izlaže filigrame - metalni nakit sa jedinstvenim ohridskim biserom i rubinom.

Izrazio je nadu da će se turisti zainteresovati za turističke potencijale S. Makedonije, te da će se povratiti rezultati postignuti u toj oblasti iz 2019. godine, ali i da će se zajednički nastup zemalja Otvorenog Balkana isplatiti.

- Turizam ne poštuje teritorijalne granice već samo destinacije, OB je destinacija od 12 miliona turista i nadam se da ćemo zajedno imati više od 30 miliona noćenja. Ovaj sajam poručuje da OB može sve - rekao je Janevski.

Naglasio je da je posebno zanimljivo što posetioci sajma mogu da vide makedonski rubin, kao i tehniku kojom se izrađuje ohridski biser, koje prave samo dve porodice iz Makedonije.

Iz vinarije Kovačević poručuju da na sajmu premijerno predstavljaju penušavac roze iz 2011. i pino noar i da žele da pokažu ljudimo šta je to novo što ova porodična vinarija ima u ponudi.

Ističu da je ova porodična vinarija prešla na sištem konverzije što znači da je potpuno prešla na organski sistem proizvodnje.

Vina sa etiketama zamna i kremen-kamen aduti su sa kojima na sajmu nastupa vinarija Matalj iz Negootina, a predstavnik te vinarije Bogdan Pavlović od sajma očekuje samo najbolje, uspešnu promociju i proširenje poslovne saradnje.

Negotinski kraj poznat je i po seriji Tajna vinove loze gde se promoviše sorta grožđa bagrina, a Pavlović kaže da je u pitanju, iako vinarija Matalj nema vina od te sorte, vrlo potentna i zanimljiva sorta, koja je autentični predstavnik srpskog vinarstva.

U Hali 1 nalaze se, jedan pored drugog, nacionalni štandovi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na kojima se mogu videti on ošto je najspecifičnije iz njihove ponude.

Na štandu Srbije predstavljen je razboj za tkanje i tehnika pustovanja vune, na štandu Severne Makedonije čuveni ohridski biseri, a na štandu Albanije njihovo poznato lekovito začinsko bilje: lavanda, mlevena paprika, origano, kamilica, planinski čaj i crna ribizla.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fajko

pre 1 godinu

Ovaj sajam je primer kako treba različite privredne grane u regionu da se okupljaju pokazuju svoju ponudu i lakše pronalaze put do tržišta

Doksa

pre 1 godinu

Od ogromnog je značaja da je pobedila svest da samo udruženi u regionu možemo da obezbedimo boljiživot

sasa

pre 1 godinu

Bogata ponuda na Sajmu vina,sem vina i niz drugih stvari se moze videti

stevo

pre 1 godinu

Srbija se pokazala kao dobar domacin i verujem da ce poseta ovom Sajmu biti odlicna

stefan

pre 1 godinu

Beograd je juce otvorio vrata za sve ljubitelje vina i ocekujemo da ce poseta biti odlicna

Patak

pre 1 godinu

Sajan vina obiluje mnostvom zanimljivosti,veliki broj proizvodjaca vina i niz drugih i lepih stvari se moze videti.Treba posetiti svakako

Pavlovic

pre 1 godinu

Ovaj Sajam u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" moze samo doneti dobro,kako Srbiji,tako i drugim drzavama iz regiona

Patak

pre 1 godinu

Sajan vina obiluje mnostvom zanimljivosti,veliki broj proizvodjaca vina i niz drugih i lepih stvari se moze videti.Treba posetiti svakako

Natasa

pre 1 godinu

Sajam vina je nesto najlepse sto je Srbija organizovala!

Predrag

pre 1 godinu

Na sajmu dosta izlagača i stvarno je sve prelepo organizovano i popunjeno.

Milica

pre 1 godinu

Manifestacija ovakvog tipa uvek ostavljaju prostora za ostvarivanje i drugih važnih kontakata.

Milovan

pre 1 godinu

Manifestacija ovakvog tipa uvek ostavljaju prostora za ostvarivanje i drugih važnih kontakata.

Smiki

pre 1 godinu

Na sajmu koji je danas otvorio predsednik Vučić naci ce se za svakoga ponešto.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set