• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.08.2015

09:23

PROVERA SRPSKIH FINANSIJA Misija MMF u Beogradu

Društvo

PROVERA SRPSKIH FINANSIJA Misija MMF u Beogradu

Podeli vest

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi novi šef Misije Džejms Ruf, danas će u Beogradu sa predstavnicima Vlade, početi tehničke razgovore o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra, rečeno je Tanjugu u Kancelariji stalnog predštavnika MMF u Srbiji

Delegacija MMF će u Srbiji boraviti do 1. septembra. Zvanični razgovori, po dosadašnjoj praksi, pocecće svečanom sednicom u Narodnoj banci Srbije, uz učešće predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF, a potom će biti nastavljeni na nivou tehničkih eksperata.
 

Savić: Čekamo ih sa dobrim rezultatima

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da Srbija misiju Međunarodnog monetarnog fonda dočekuje sa dobrim rezultatima, jer se dobro obavlja fiskalna konsolidacija.
Savić je, gostujući na RTS, rekao da očekuje da će MMF sa zadovoljstvom prihvatiti informaciju da je deficit mnogo manji, da se kasa bolje puni i da se očekuje da će to punjenje biti nastavljeno i sledećih godina.
Predsednik Saveta guvernera NBS je naglasio da je važno da ono što se ove godine ostvari, bude dalje unapređivano i da se do 2016., odnosno 2017. godine, očekuju pozitivni efekti tih mera.
Govoreći o onome što, sa druge strane, nije urađeno, Savić je ukazao na pitanje strukturnih reformi i da u toj oblasti postoje neka zakašnjenja, ali da je potrebno imati u vidu da su u tim preduzećima nagomilani ogromni problemi, koji imaju višedecenijsku istoriju.
Savić je ocenio da za realizaiciju najboljih rešenja za ta preduzeća nije bitno da li će ona da budu mesec ili dva kasnije, nego je bitno da se to uradi do kraja godine.
On je ukazao da je važna reforma javne uprave, koja treba da bude kompetentna i da su problemi domaće javne uprave višak zaposlenih i nedostatak kvalifikovanog kadra.
Savić je istakao da ne želi u ovom trenutku da licitira da li će MMF odobriti da se plate u javnom sektoru i penzije delimično povećaju na nivo koji je bio pre godinu dana i dodao da će u narednih deset -15 dana biti vođeni razgovori u kojem će biti sva pitanja biti sagledana.

 

Prema najavama čelnika srpske vlade, teme razgovora sa srpskim vlastima biće stanje javnih finansija i mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje su umanjene od novembra 2014. godine.

Prema očeckivanjima čelnika srpske vlade, MMF bi trebalo da odobri povećanje plata i penzija, jer je budžet Srbije u deficitu manjem od planiranog.

Kako se očekuje, Misija MMF će analizirati kako se sprovodi dogovor o reorganizaciji javnih preduzeća, a među njima najpre u Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu i Železnici Srbije.

MMF je krajem juna odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom bez diskusije pošto su ispunjeni svi indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne reforme. 

Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17