• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2016

09:15

UDOVIČKI: Zakon o platama do kraja januara!

Društvo

UDOVIČKI: Zakon o platama do kraja januara!

Podeli vest

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je danas da do kraja januara mora biti donet zakon o platama, dodajući da više ne sme da se kasni sa njegovim donošenjem

Udovički je za RTS rekla da taj zakon neće uređivati plate funkcionera, kao ni javna preduzeća.

- Ovaj okvirni zakon postavlja bitne principe po kojima će se drugi sektorski zakoni donositi, prvi princip je jednaka plata za isti rad - rekla je Udovički i dodala da će od februara najmanja plata biti 22.000, a najviša 165.000, što je uglavnom i sad prisutno kada su plate u državnom sektoru u pitanju koje nisu funkcionerske.

Upitana za te druge sektorske zakone, Udovički je rekla da će najsloženiji posao biti sa zakonom o platama u javnim službama i da on treba da bude urađen tokom proleća.

- To znači da se opet samo postave principi, pa tek onda idu podzakonska akta, kada ćemo početi da dogovoramo odnose zarada. To će negde biti na leto - rekla je Udovički.

Zakon o platama, kako je objasnila, postavlja principe za uvođenje reda u plate, jasnoću, vidljivost, "da više neće jedan sektor morati da se plaši da neki radnici u drugom sektoru dobijaju nešto što se ne vidi".

- To je jako važno, pripremamo, a proces da nekome stvarno bude bolja i pravednija plata će još dosta dugo da traje - navela je Udovički dodajući da će taj zakon pored toga što će biti napravljena ista osnovica za sve plate učiniti da će moći svaka plata da se uporedi.

To je, kako je istakla, ključni problem što u ovom trenutku ne postoji red, jer je "lako zabašuriti".

- Mi sad imamo niz osnovica, imamo i niz koeficijenata... Odmah posle usvajanja zakona biće izmenjene uredbe kojima se uspostavljaju osnovice, one će biti iste, a i koeficijente će da se preračunaju da bi plata na kraju ostala nepromenjena, ali ćemo onda znati da poredimo. Sa jasnim poređenjima možemo da radimo redom i transprentno - objasnila je Udovički.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dule

pre 8 godina

OVOJ TAKSIMETAR RADI VEC TRECI MINISTARSKI MANDAT NIJE NISTA URADILA ALI STALNO NESTO OBECAVA

crni

pre 8 godina

samo jos da kaze kog veka ili bar desetina godina i sve ok, godine je glupo racunati u njenom slucaju.\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17