• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.01.2016

10:57

LONČAR: Pacijenti su na prvom mestu!

Društvo

LONČAR: Pacijenti su na prvom mestu!

Podeli vest

Pacijenti su na prvom mestu i ne može se više dešavati da neka zdravstvena ustanova ne iskoristi svoje kapacitete, a da u nekoj postoje viškovi, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da se za taj problem mora naći rešenje

- Poručio bih svima - pacijenti su na prvom mestu, naćiće se rešenje i ne može neka ustanova da ne iskoristi kapacitete, a u nekoj da imate viška, imajte to na umu - rekao je Lončar za RTV Pink komentarišući pisanja beogradskih medija o tome da je rukovodstvo VMA naložilo načelnicima klinika da smanje broj prijema civilnih pacijenata u toj ustanovi.

Lončar je rekao da "neki drugi interesi neće da postoje i da za sve imamo rešenje, pa ćemo imati i za to".

- Ne možete da opravdate da negde imate prazno, a negde se radi, nemojte to da radite, sedite i dogovorite se da to funkcioniše - poručio je Lončar.

Inače, prema pisanju "Blica", upozorenje za smanjenje broja civilnih pacijenata na VMA usledilo je jer je prošle godine u toj ustanovi lečeno 25 odsto pacijenata više koji nisu ugovoreni sa RFZO i za koje lečenje nije plaćeno.

Ministar Lončar je gostujući na Pinku takođe rekao i da se epiduralna anestezija ne naplaćuje ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Proverili smo, ne naplaćuje se epidural nigde. Republička stručna komisija je donela to rešenje, nigde se ne naplaćuje i svuda je besplatna epiduralna anestezija, to ide na teret RFZO iako sa manje novca raspolažemo nego ranije - kazao je on odgovarajući na kritike roditeljskog portala Bebac.

Lončar je kazao da u saopštenju Bebca nigde ne piše da se epidural naplaćuje i da je "problem prebačen na politički nivo jer nema argumenta".

Lončar je rekao i da je problem nedostatka anesteziologa kojima je za obuku i specijalizaciju potrebno pet , šet godina problem sa kojima se suočavaju zdravstvene ustanove u celoj Evropi i da to nije samo problem u Srbiji.

Govoreći o poslednjem slučaju ubistva medicinske sestre u Šapcu Lončar je kazao da više nema vremena, da se ne može čekati i da će se odmah uputiti inicijativa za izmenu zakona po kome bi svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove bio tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela i za to dobile maksimalne kazne.

Takođe je dodao da se psihijatrijski bolesnici ubuduće neće moći bez prisustva psihijatra da u domovima zdravlja od lekara opšte prakse dobiju terapiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija