• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2017

12:04

PROTIV BELE KUGE! Pomoć roditeljima da usklade posao i roditeljstvo!

Društvo

PROTIV BELE KUGE! Pomoć roditeljima da usklade posao i roditeljstvo!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministarka bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović potpisali su danas sporazum o saradnji kojim se unapređuju zajedničke aktivnosti na efikasnijem sprovođenju populacione politike u Srbiji

Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija svake godine izgubi gradić od oko 36.000 stanovnika. Od 4.709 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, a 50 je potpuno praznih. Rast stanovništva u 2015. godini jeste zabeležen samo u sedam gradova i tri opštine.

Slavica Ðukić Dejanović je podsetila da su od sredine prošlog veka demografski indikatori vrlo negativni i da to za posledicu ima vrlo staro stanovništvo i depopulaciona područja u Srbiji, što neminovno vodi slabljenju radne snage.

Ona je naglasila da je 2008. godine donet dokument za podsticanje natalitetne politike, a da je krajnji cilj bio usklađivanje rada i roditeljstva.

Potpisivanjem dokumenta sa predstavnicima PKS, kako kaže, napravljen je prvi formalni korak u ostvarivanju tog cilja - popravaljnju radne efikasnosti i roditeljske funkcije istovremeno.

- Da zakonsku regulativu, koja je dosta pristojno uređena kod nas, počnemo da primenjujemo intenzivnije u različitim privrednim subjektima kako bi roditelj bio zadovoljniji i efikasniji u procesu rada - rekla je Ðukić Dejanović.

Dogovoreno je da se sprovede istraživanje u velikom broju privrednih subjekata, da bude obuhvaćeno 5.000 zaposlenih koji će dati sugestije kako oni vide mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva.

Na taj način će se doći do najboljih rešenja, te se mogu napraviti prrvi koraci u popravljanju atmosfere koja treba da bude dobra i stimulativna za rađanje.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da to što je u Srbiji sve manje stanovništva nije samo demografski, sociološki, socijalni problem, već ekonomsko piitanje.

- Privređuju i novu vrednost stvaraju ljudi. Bez toga nema ni ekonomskog napretka ni borbe protiv sitromaštva, ni borbe protiv nezaposlenosti - naglasio je Čadež.

On je podsetio da je Srbija sve starija, da je stanovništvo starije od 40 godina i sve manje sposobno da privređuje.

Statistika kaže da Srbija svake godine izgubi grad sa oko 36.000 stanovnika, da od 4.709 naselja u Srbiji nestaje 1.200, a 50 je potpuno praznih, te da je rast stanovništva u 2015. godini zabeležen samo u sedam gradova i tri opštine.

Cilj je, kako kaže, da se snimi stanje na terenu, kakva je situacija u kompanijama i da li je moguće primeniti mere kojima bi se bolje uskladilo roditeljstvo i rad.

- Cilj poslodavca je da ima zadovoljnog radnika, koji dobro obavlja svoj posao i zna da nema konflikt u ulozi zaposlenog i roditelja. Istraživanje je samo prvi deo našeg zajedničkog zadatka, idemo u zajedničku realizaciju i sprovođenje niza mera sa kompanijama kako bi te stvari poboljšali - rekao je Čadež.

On kaže da su pojedine zemlje u regionu posao ii roditeljstvo dobro uskladili i kao primer naveo Sloveniju, a da je i Hrvatska preduzela određene mere.

Podseća da taj problem nije nacionalni, već da je univerzalan i da se sa njim suočavaju sve zemlje u Evropi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cobe

pre 7 godina

Ministarstvo zna da su abortusi glavni uzrok kuge , ali ce uciniti sve sto moze da tu cinjenicu sakrije.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17