• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji

13.09.2017

23:09

ALARMANTNO! ŠEST ZEMALJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICE SRBIJE: Žele da zaštite Hrvatsku i spoljne granice EU!

Društvo

ALARMANTNO! ŠEST ZEMALJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICE SRBIJE: Žele da zaštite Hrvatsku i spoljne granice EU!

Podeli vest

Bez obzira na to što kaže Brisel, Austrija je s Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Slovenijom izradila model zajedničkog vojnog nadzora spoljnih granica Evropske unije u slučaju novog migrantskog talasa, piše Jutarnji list

Vojska bi u tom slučaju pomagala policiji u nadzoru granice, rekao je austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskozil.

Austrijski ministar odbrane tvrdi kako je plan završen i da je naišao na žestoke kritike u Briselu a posebno nemačke kancelarke Angele Merkel

Sastanak u Pragu 

Prema njegovim rečima, "situacija iz 2015. godine ne bi trebalo da se ponovi, zbog čega vojska, koja značajno pridonosi sprečavanju ilegalne migracije, ima određene scenarije. Želimo biti spremni, niko ne zna kako će se sporazum EU

- Turska odvijati, a vidimo da su migrantske rute i dalje aktivne. Migrantska kriza ne može se savladati na nacionalnom nivou, nego samo kroz međunarodnu saradnju - naglasio je Doskozil.

Šest zemalja srednje Evrope s pripremama za mogući novi migrantski talas i zajedničko delovanje vojnih snaga na granicama Evropske unije aktivno su počele u junu. 

Krajem juna u Pragu je održan sastanak Srednjoevropske odbrambene inicijative na kojem je odlučeno da se donese zajednički akcijski plan. 

(VIDEO) HRVATSKA POSLALA VOJSKU U ISTRU, SLOVENCI OČEKUJU RAT: Na pomolu najsmešniji sukob u istoriji!

- Pre svega to znači da bi vojne snage šest zemalja srednje Evrope zajedno bile na granicama ako ponovno dođe do imigrantske krize - rekao je tada za Jutarnji list Petar Mihatov, pomoćnik ministra odbrane koji je predstavljao Hrvatsku na tom sastanku.

Austrijski ministar odbrane sada tvrdi kako je plan završen i da je naišao na žestoke kritike u Briselu a posebno nemačke kancelarke Angele Merkel, ali Doskozil smatra da Brisel s vremena na vreme mora biti "motivisan za određeni nivo ponašanja". 

USTAŠICI UDARILA PENA NA USTA! Ruža Tomašić: Ko kupi srpske "Novosti" ima pravo da ih spali!

Nakon junskog sastanka u Pragu ministar odbrane Damir Krstičević rekao je za Jutarnji list da se hrvatske Oružane snage ozbiljno pripremaju za mogući novi imigrantski talas i da je zbog toga ostvarena puna saradnja s još pet zemalja iz srednje Evrope.

AP PHOTO

Sve te zemlje već duže vojno sarađuju, imale su i neke zajedničke vežbe, a Austrija je predložila da u dogledno vreme budu i zajedničke vežbe kako bi se videla uloga vojske u zaštiti granica EU.

Sukob s Italijom

Upravo takva jedna velika vežba je u toku u austrijskom gradu Allentštajgu (od 11. do 15. septembra). Učestvuje 2.200 austrijskih vojnika i 160 vojnika iz Češke i Mađarske. 

Vojnici su dosad uspeli uhvatiti nekoliko hiljada ilegalnih migranatakst

Hrvatskih vojnika na vežbi neće biti, ali su predstavnici Hrvatske vojske bili na pripremnom sastanku u Beču krajem prošlog meseca. Na sastanku su funkcioneri ministarstava odbrane šest zemalja pripremali temelje za mogući vojni doprinos u slučaju nove migrantske krize u regiji. 

Naglasak je stavljen na zajedničku vojnu pomoć i pomoć u području upravljanja granicama, koja se može sprovoditi samo pod zapovedništvom i vođstvom civilnih policijskih snaga.

KOLINDA NOSI PUTINU PORUKU NATO I SAD: Nećemo mirno posmatrati KAKO NAORUŽAVATE SRBE!

Austrija je još pre godinu dana angažovala oko 1800 vojnika na granicama prema Sloveniji i Mađarskoj, a ovog je leta, bez obzira na žestoke kritike Italije, angažovano je i 70 vojnika na granici prema Italiji kako bi se sprečio nelegalan ulazak migranata.

Reuters

 

Vojnici su dosad uspeli uhvatiti nekoliko hiljada ilegalnih migranata. Tamošnje vlasti su nakon donošenja odluke o angažmanu vojske na granicama rekle da bi ta odluka mogla biti na snazi do kraja ove godine.

ZA DOM SPREMNI I SRBI OBARAJU HRVATSKU VLADU?! Ustaše će Plenkoviću doći glave!

Austrijski ministar odbrane sada najavljuje kako bi austrijski vojnici na granicama mogli ostati i sledeće godine, s obzirom na to da su migrantske rute i nadalje aktivne.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade

pre 6 godina

Samo kod nas ulazi i ostaje, u Srbiji, ko god hoće .....

moskva

pre 6 godina

spoljne granice EU su na slovenskoj granici sa hrvatima

sumadinac neprskani

pre 6 godina

eto nama austrougarske ponovo na savi i to sve sa dobrim vojnikom svejkom .masala.

bubasvaba

pre 6 godina

Vi bre NATO dzukele dokle da lazete i sami u to verujete ??? u SRBIJU izbeglice dolaze iz vase EU jer dilaze iz grcke ili bugarske pa sta trezite na granice srbije ???? jel nisu grcka i bugarska u EU idite tamo pa stitite bugare i grke a ne na granicu sa srbijom stitite navodno ustase u hrvatskoj jel vam tu spoljna granica LOPURDE I LAZOVI .

sumadinac neprskani

pre 6 godina

svabe jednostavno ne volim pa mislite vi o meni sta hocete . pod tim pojmom uglavnom podrazumevam prvo ove iz austrougarske . ali nemogu a da nepostujem njihovu upornost i istrajnost . cekaju i istrajno rade na restauraciji stare monarhije . mislim da mi srbi od njih imamo itekako sta jos da naucimo .koja god da je vlast kod njih ima isti cilj . a kod nas kako koja vlast zasedne vuce nas u samo njoj [ a verovatno cak ni njoj ] znanom pravcu. pa ponekad imam utisak kada pogledam unazad istoriju nase politike kao da sam sisao sa ringispila .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17