• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.02.2018

22:33

KOLINDA SE NE PITA! SRBI ZA VLADU HRVATSKE NE POSTOJE: SNV postavio 13 ciljeva, ključnih za opstanak Srba!

Društvo

KOLINDA SE NE PITA! SRBI ZA VLADU HRVATSKE NE POSTOJE: SNV postavio 13 ciljeva, ključnih za opstanak Srba!

Podeli vest

Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac poručio je u Sarajevu da je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, a najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma

Vlada Hrvatske odmah je reagovaloa tvrdnjom da operativni programi za nacionalne manjine ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

Pupovac je, kao gost na tribini koju je organizovalo sarajevsko srpsko kulturno-prosvetno udruženje "Prosvjeta", govorio o položaju Srba u Hrvatskoj, istakavši da je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje, prenosi Hina.

- Čuvamo ono što smo postigli i istovremeno se suprotstavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje - kazao je Pupovac, pojašnjavajući da je fokus na razvoju i jačanju institucija važnih za Srbe, ali i na saradnji s hrvatskom vladom.

Pupovac je naveo da su "turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne".

Sve je povezao s oslobađajućom presudom dvojici generala 2012, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju da je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promenama, navodi hrvatska agencija.

- Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj koji, naravno, nije plitko posađen - rekao je Pupovac.

Tanjug

Vlada Hrvatske odmah je reagovala i ustvrdila da operativni programi za nacionalne manjine ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

- Vlada, u skladu sa svojim Programom, promoviše uvažavanje i saradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017. - 2020., koje je donela Vlada u saradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih/manjinskih zajednica - stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Vlade RH, prenosi Jutarnji.

Ranije danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da SNV ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahteve ima pravo da podrži ili da ne podrži.

U saopštenju je nevedeno i da ako ispunjavanje tih zahteva pretpostavlja izmene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i Sabor.

Tanjug

Podsetimo, SNV je usvojilo Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, koja je objavljena na sajtu te organizacije. U njoj se ističe da u narednom periodu predstoji borba za ostvarenje 13 ciljeva navedenih u tom dokumentu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17