• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

21.03.2018

11:39

HOLANDIJA ODBILA DA IZRUČI UBICU BOŠKA I ADMIRE! On je streljao "sarajevske Romea i Juliju" i osam vojnika JNA?!

Društvo

HOLANDIJA ODBILA DA IZRUČI UBICU BOŠKA I ADMIRE! On je streljao "sarajevske Romea i Juliju" i osam vojnika JNA?!

Podeli vest

Pravosudni organi Holandije zvanično su odbili molbu BiH za izručenje Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije "Ševe", za koga se sumnja da je odgovoran za ubistvo osam vojnika JNA 1992, ali i ubistvo momka i devojke, Srbina Boška Brkića i Muslimanske Admire Ismić, koji su 18. maja 1993. pokušali da pređu Miljacku preko Vrbanja mosta i odu na Grbavicu koja je tada bila u sastavu Srpskog Sarajeva

Pozivajući se na svoja saznanja u Ministarstvu pravde BiH, RTRS navodi da će više detalja o razlozima odbijanja zahteva saopštiti Tužilaštvo BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH pre dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana poternica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikuću i drugima.

Iako postoji crvena poternica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umešan i vrh bošnjačke politike.

Reč je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamenika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gde je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svedoka.

Sarajevska štampa, naime, piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina, prenosi RTRS.

Najpoznatiji zločin koji se povezuje sa Ševama i Herendom je svakako ubistvo momka i devojke, Srbina Boška Brkića i Muslimanske Admire Ismić, koji su 18. maja 1993. pokušali da pređu Miljacku preko Vrbanja mosta i odu na Grbavicu koja je tada bila u sastavu Srpskog Sarajeva.

Mediji su za ovaj zločin optužili Srbe, dok je pripadnik Ševa Nedžad Herenda u svom iskazu priznao da su zločin počinile Ševe i optužili Srbe u propagandne svrhe. 

Prema svedočenju pripadnika AIDA (Muslimanska obaveštajna služba) Edina Garaplije, koji je dao pred tužilaštvom u Sarajevu u aprilu 2002, Boška i Admiru je ubio pripadnik Ševa Nedžad Herenda koji je zamaskiran iz snajpera pucao sa zgrade Steleksa (diskoteka Elektrotehničkog fakulteta).




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 6 godina

Vojnici ,ubijeni u parku ,su ubijeni ,muceni ,spaljeni ,a uhvaceni su u pokvarenom transporteru u aerodromskom naselju u Sarajevu .

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"
Planeta

Drama u Americi! "Niko neće preživeti!"

Avio-kompanija Delta erlajns suočila se sa ozbiljnom pretnjom nakon što se na mreži Iks pojavila objava u kojoj se tvrdi da su u pet njenih aviona postavljene bombe, uz upozorenje da "niko neće preživeti".

19.10.2024

13:22

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija