• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.05.2018

13:35

KAZNE za prekoračenje prosečne brzine na autoputu NE PROLAZE NA SUDU?! Evo šta je ISTINA O OVOJ TVRDNJI!

Društvo

KAZNE za prekoračenje prosečne brzine na autoputu NE PROLAZE NA SUDU?! Evo šta je ISTINA O OVOJ TVRDNJI!

Podeli vest

Ne postoji taj zakon u kome Srbi nisu pronašli rupu i način kako da se izvade, pa makar im i bezbednost bila u pitanju nastoje samo da ne plate kaznu. Dovijaju se na razne načine, pa tako i u slučaju novog zakona za prekoračenje srednje brzine na autoputevima

Na svim autoputevima u Srbiji, izuzev Ljig- Preljina, za koji ne postoje tehnički uslovi, krajem aprila je počela da se meri srednja brzina automobila. Specijalno programiran softver dužinu pređenog puta deli s vremenom koje je bilo potrebno da put pređe.

SKINI NOGU S GASA! Kamere mere brzinu na auto-putu, NE MOŽEŠ DA IH PREVARIŠ, a kazna stiže - NA KUĆNU ADRESU!

Ali u tom zakonu, kako tvrde , ima nekih nelogičnosti, te je moguće izbeći kaznu. Naime, ako je u vozilu bilo više osoba i vozači su se smenjivali, nemoguće je utvrditi ko snosi odgovornst za prekoračenje.

- U skupštinskoj proceduri je trenutno predlog izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, gde je predviđeno da se usvoji zakon kojim će biti propisano da krivicu i odgovornost snosi onaj ko bude zatečen za volanom u trenutku konstatovanja prekršaja - rekao je za Informer.rs Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Od sada 130 km/h na autoputu!

Pored ove nelogičnosti, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja navodno postoji još jedna - nemogućnost utvrđivanja tačne lokacije na kojoj je prekršaj napravljen.

Pre tim tvrdnjama ne zna se koji sud je nadležan, pošto se ne može utvrditi da li je neko ko je putovao, recimo, od Šida do Niša prekoračio brzinu na teritoriji Beograda, Jagodine, Paraćina ili Aleksinca.

Po sadašnjem zakonu, kako kaže Okanović, nadležan je sud u mestu otkrivanja prekršaja. 

Damir OkanovićTanjug

Damir Okanović

Nedostatak merenja prosečne brzine je i taj što neko može da vozi i 180 na sat, pa da onda napravi pauzu pola sata i da ne plati kaznu.

- Istina je da postoji ta mogućnost, ali treba uzeti u obzir da na autoputu imamo presretače i fiksne kamere, pa ne vidim koliko se to isplati. Recimo ako ja na istoj relaciji vozim 120km/h i potrošim pet litara goriva, a neko juri 180km/h, potroši 10 litara goriva i još pritom plati kafu i rizikuje da ga uhvate presretači ili radar i što je još gore ugrožava život i svoj i tuđi, a na kraju stignemo u isto vreme, treba da se zapita čemu sve to i kome na štetu - zaključio je Okanović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Giša

pre 5 godina

Nemogu da vjerijem šta pročate.Pa vozilo se brzo vozi iz čistog zadovoljstva pa makar ono trajalo i 5 minuta.Posle toga lagano dok ne iscuri vrijeme.

programer

pre 5 godina

da ja napišem program sa toliko bagova dovio bih momentalni otkaz

Crni

pre 5 godina

Seamota, na mupu je da dokaze gde je vozac vozio brze od ogranicenja tj na kojoj deonici a to je drugi deo probleema i manje bitan, bitniji je overa i sertifikacija uredjaja NEZAVISNOG I SINHRONIZOVANOG UREDJAJA ZA MERENJE BRZINE a nas Zakon ne poznaje ovaj nacin merenja..... Ostalo je slag na tortu. Gospodine Okanovicu opet komentarisete nesto sto ne znate, prvenstveno zakon o potrosacima, zakon o obligacionim odnosima, zakon o metroloskim uslovima za koriscenje uredjaja za merenje brzine na putevima , zakonu o atestu, zakon o koriscenju merila, zakon o prekrsajima, Zakona obadleznosti sudova itd.... A svaki od tih zakona je vise pravne snage od uredbe i ZOOBSa. Razmislite sledeci put pre no sto nesto izgovorite sa tog mesta na kome ste trenutno

Vladdimir

pre 5 godina

Od kad se vi to brinete za “novčanik” gradjana? Upravo onaj ko vozi brže više doprinosi budžetu kroz potrošnju goriva, a vi ga zbog toga kažnjavate... Prosečno gledano, auto-put je mesto na kome se dešava najmanje saobraćajnih nezgoda, a vi ste ga prvog drastično sankcionisali... Vama se očigledno čini da ćemo mi doveka verovati da država donosi zakone “u interesu gradjana”...

Miki

pre 5 godina

Ne znate sta ce te od dosade pa mucite narod na raznim glupostima.

Vucic

pre 5 godina

Cista glupost merenje prosecne brzine. Zar pored toliko kamera i radara i mogucnosti, ovo ste gore napravili. Licno se pridrzavam toga 120 ok. Toliko i vozim. Ptoblem je preticanje vozila koje ide 110 recimo. Ukoliko pokusas da ga pretices i to naravno sa 120, treba vremena da se to obavi. A do tada na levoj traci dojuri deset vozila sa 150 , 180, 200. I tada nastaje haos. A naravno te vozace visim niko nesankcionise. Hladno prodju rampu, policije nigde i nikom nista a ja svoju glavu 17 puta stavio u torbu zajedno sa glavama putnika koje vozim, na relaciji jagodina - subotica. Katastrofa je sve to. Pojacajte presretace ra dare fisne i mobilne ili da bacamo bombe mi sami na takva vozla neizivljenih bahatih bezobraznih vozaca, koji verovatno imaju neke bonuse od nekoga i za nesto. Katasteofa je taj nas saobracaj.

Sale

pre 5 godina

Прочитајте ЗОБС, чланове 247. и 330. и биће вам јасно да ако се неко прави "паметан" и покуша да се извади са нисам ја возио, власник возила ризикује 15 дана затвора и 100.000-120.000 динара новчане казне.

Ko

pre 5 godina

Ali on je odmarao pola sata, a ti si vozio bez prestanka i stigli ste u isto vreme, ko je veca opasnost za saobracaj, ti koji vozis 5 sati bez odmora ili ovaj sto pravi pauzu?

goranNBGD

pre 4 godine

Otkada je stvorena Agencija za bezbednost saobracaja vise je ljudi izginulo nego bez nje... Izgleda da je samo stvorena da gomila skolovanih neradnika opravda svoje postojanje... :(

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija