• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

30.05.2018

18:56

CRNE BROJKE! SVAKOG DANA 12 SRBA UMRE OD RAKA PLUĆA: Najučestaliji karcinom u našoj zemlji  ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA!

Društvo

CRNE BROJKE! SVAKOG DANA 12 SRBA UMRE OD RAKA PLUĆA: Najučestaliji karcinom u našoj zemlji ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA!

Podeli vest

Godišnje od kancera pluća u Srbiji oboli 6.000 ljudi, a umre oko 4.500, što znači da dnevno imamo 16 novih pacijenata i 12 onih koji izgube bitku sa karcinomom. Po ovoj jezivoj statistici gori od nas su samo Mađari. Pušenje ubedljivo najveći uzrok ove opake bolesti

U Srbiji svakog dana od raka pluća oboli 16 ljudi, dok bitku sa ovom opakom bolešću izgubi čak 12 pacijenata, alarmantni su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"!

Po ovoj jezivoj statistici drugi smo u Evropi, a gori od nas su jedino Mađari. Samo tokom prošle godine od najučestalijeg kancera u našoj zemlji obolelo je oko 6.000, a umrlo čak 4.500 osoba, što pokazuje da od ukupnog broja pacijenata čak 75 odsto nije uspelo da se izbori sa ovom bolešću.

pixabay.com

Ubedljivo najveći izazivač ovog karcinoma je pušenje (85 odsto slučajeva), a osim toga, broj obolelih se značajno povećao i od NATO bombardovanja 1999, kada je Srbija gađana osiromašenim uranijumom (za 27,4 odsto).

Obolevaju sve mlađi
Starosna granica za dobijanje raka pluća se spušta, sada obolevaju i mladi od 30 godina
Dr Ana Jovićević, epidemiolog u Institutu za onkologiju u Beogradu

Teško se otkriva

Na udaru raka pluća, ističu stručnjaci, mnogo se češće nalaze muškarci nego žene, a posebno zabrinjava činjenica da je među obolelima sve više mlađih, između 30 i 40 godina. Da stvar bude još gora, ova bolest se obično dijagnostikuje kada za nju više nema leka.

- Godišnje od raka pluća u Srbiji oboli gotovo 6.000 ljudi, a umre oko 4.500. To pokazuje da dnevno u proseku imamo 16 novih pacijenata i 12 onih koji izgube bitku sa bolešću. Ovaj karcinom se obično dijagnostikuje u odmakloj fazi, kada nije moguće operativno lečenje, pa su i šanse za ozdravljenje ograničene. Drugi smo u Evropi po stopi obolevanja, a ispred nas su samo Mađari. Nažalost, ovo je jedan od najpodmuklijih kancera u našoj zemlji i od njega češće obolevaju muškarci. Zdrav život i izbegavanje cigareta su jedini oblici prevencije koji umanjuju rizik od bolesti - kažu u "Batutu".

pixabay.com

Uzroci raka pluća
* prekomerno pušenje
* zagađen vazduh
* izloženost radonu
* genetika

Epidemiolog u Institutu za onkologiju u Beogradu dr Ana Jovićević kaže za Informer da je prisutan trend rasta kada je broj obolelih od ovog kancera u pitanju.

- Godinama unazad svedoci smo poražavajućih brojki kada se govori o raku pluća. Situacija nije nimalo naivna, pogotovo kada vidite da od 6.000 obolelih život izgubi čak 4.500 pacijenata. Najveći problem je što ljudi ne vode računa o svom zdravlju i obično dolaze već u kasnoj fazi bolesti. Zato je neophodno, pogotovo ukoliko ste pušač, da čim primetite simptome poput učestalog kašlja, gušenja, iskašljavanja sekreta, pa čak i kada dođe do naglog gubitka kilograma, da obavezno posetite lekara i zatražite pomoć - naglašava dr Jovićević.

Ona ističe i da najviše zabrinjava činjenica da ovaj malignitet sve češće pogađa mlađu populaciju.

Simptomi
* učestalo kašljanje
* iskašljavanje sekreta i krvi
* otežano disanje
* gušenje
* nagli gubitak telesne težine

- Ranije je starosna grupa pacijenata bila između 50 i 60 godina. Međutim, sa povratkom pušenja u modu poslednjih godina, raste i broj obolelih, ali se i spušta starosna granica za pacijente. Pa sada imamo ljude na lečenju koji imaju 30 ili 40 godina, što je još poraznije u celoj ovoj situaciji - dodaje naša sagovornica i smatra da bismo pomoću radikalnijih preventivnih mera, inovativnih terapija i uz mnogo jaču kontrolu duvana i pušenja na javnim mestima mogli da popravimo trenutnu sliku.

15%
obolelih može dugoročno da živi sa ovih karcinomom

Ostavite duvan

pixabay.com

Kako je ovo jedan od najučestalijih i najrasprostranjenijih kancera, veliki broj pacijenta se leči i na Institutu za pulmologiju Kliničkog centra Srbije (KCS). Direktorka ove klinike dr Violeta Vučinić Mihailović smatra da je za ovu bolest najvažnija prevencija.

85%
slučajeva raka pluća izazvano je pušenjem

- Bolest često ne daje simptome, a kada se oni specifični, poput čestog kašljanja i iskašljavanja krvi, pojave, to znači da je već uznapredovala. Zato je mnogo važno da prvo počnemo od prevencije, da smanjimo pušenje ili, što je još bolje, da prestanemo s njime. Danas je trend da se i rak pluća pretvori u hroničnu bolest sa kojom bolesnici mogu da žive godinama, pa i decenijama - objašnjava dr Vučinić Mihailović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17