• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

08.06.2018

20:46

ŠOKANTNO! SRBIMA I RUMUNI I BUGARI BLIŽI OD CRNOGORACA: Ovo su rezultati genetskog istraživanja NARODA EVROPE

Društvo

ŠOKANTNO! SRBIMA I RUMUNI I BUGARI BLIŽI OD CRNOGORACA: Ovo su rezultati genetskog istraživanja NARODA EVROPE

Podeli vest

Srbi 50 odsto nose genetiku preslovenskog stanovništva Balkana s jedne, i Slovena, Germana i nekih drugih kasnije pridošlih naroda s druge strane. Genetski najbliži su nam Hrvati, Bošnjaci i Rumuni

Srbima su u genetskom smislu, verovali ili ne, Rumuni znatno bliži od "braće" Crnogoraca, a od 'đetića' genetski su nam sličniji i Bošnjaci, Hrvati, Makedonci i Bugari!

Ovo pokazuju rezultati velikog istraživanja DNK grupa naroda Evrope, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem 'Nedeljniku'.
Premale razlike

Objavljena analiza kaže da balkanski narodi uglavnom imaju vrlo male razlike u svom 'genetskom kodu', ali ipak je upadljiva bliskost Srba i Rumuna, baš kao i potpuno neočekivana razlika u genetskom poreklu Srba u odnosu na Crnogorce (vidite tabelu).
"Srbi približno 50 odsto nose genetiku preslovenskog stanovništva Balkana s jedne, i Slovena, Germana i nekih drugih kasnije pridošlih naroda s druge strane. 

Generalno, Srbima su u genetskom smislu najbliži Hrvati, Bošnjaci i Rumuni, dok Makedonci imaju najsličniji DNK profil sa Bugarima. Kod Srba je vodeća genetska grupa I2a - dinarska, koja se izdvojila od ostatka pre 22.000 godina, verovatno na području današnjeg Podunavlja. Druga najbrojnija genetska grupa je istočnoevropska ili slovenska R1a, koja je došla u ove krajeve sa Slovenima iz zapadne Evrope i južne Poljske kroz Češku", navodi se u istraživanju.

U njemu se dodaje da je analiza populacije šest naroda Balkana pokazala da je to stanovništvo, iako kulturološki različito, genetički međusobno vrlo slično i da potiče uglavnom iz zajedničkog genetskog korpusa.

"Genetske varijacije srpske, hrvatske, bosanske, crnogorske, kosovske i makedonske populacije otkrivaju kontinuitet između Bliskog istoka i Evrope preko balkanskog regiona. 

Genetski najbliža populacija zapadnobalkanskoj je ona sa istočnog Balkana, te istočnoslovenska sa Poljacima, što je u skladu sa geografskim širenjem uzorkovanih populacija i održava značajan uzajamni tok gena između susednih regiona".

Kelti, Tračani, Srbi...

Ista analiza pokazala je i da Srbi danas nose veliki deo genetskog materijala preneolitskog i preindoevropskog stanovništva Srbije.

- Pre Srba ovde su značajno prisutni bili Tračani, koji dolaze oko 1.500 godine pre nove ere, a slede ih Iliri, koji naseljavaju Balkan oko 1.200 godina pre Hrista. Čini se da ta dva naroda, koji uz Grke i stare Makedonce dominiraju Balkanom više od milenijuma, ne ostavljaju značajniji genetski trag u populaciji današnjih balkanskih naroda, pa čak ni kod Albanaca nema tolikih ilirskih tragova - zaključuje se u ovoj analizi.

Informer

(FOTO/VIDEO) RAZOČARANI SMO: Konačno rešena misterija "vanzemaljca" iz pustinje Atakami!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Adam Najstariji

pre 5 godina

Ako se pogleda rad "Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers" na osnovu kog je pisan pomenuti clanak u Nedeljniku, slika 5, vidi se da su Srbijancima najblizi Bosanci, pa Crnogorci, zatim Hrvati, pa tek onda Makedonci, pa Bugari, Rumuni, Kosovari, Gagauzi. Na slici 3 vidi se da je vecina Hrvata iz Hrvatske grupisana sa vecinom Madara, dok je vecina Bosnjaka, Hrvata i Srba iz BiH izmedu njih i dela Srbijanaca. Drugi deo Srbijanaca grupisan sa vecinom Crnogoraca i delom Makedonaca. Drugi deo Makedonaca je izmedu Grka i Kosovara i Bugara, Rumuna i Gagauza. Analizirani Srbijanci su iz regiona Beograda, Hrvati iz Hrvatske iz regiona Zagreba i kopnene Hrvatske, Crnogorci iz Podgorice, Makedonci iz Skoplja, Kosovari ( Albanci) iz Pristine i Prizrena, Bosnjaci iz Sarajeva i Zavidovica, BiH Srbi iz Doboja i Banja Luke, BiH Hrvati iz Zepca, Maglaja, Mostara, Gruda, Livna i Capljine. Na slici 2 vidi se da je kod svih Juznih Slovena najjaca istocno-evropska komponenta autosomalne DNK, koja ima maksimum medu Poljacima i Belorusima. Kod Kosovara jaca je kavkaska komponenta koja ima maksimum medu Gruzima i Jermenima. Kod svih Balkanaca na trecem mestu je juzno-evropska komponenta koja ima maksimum medu Baskima i Sardinijcima. Sto se tice tzv. haplogrupe I2a-Dinaric ona je mozda i potice iz Podunavlja, ali prema racunanjima YFull-a najverovatnije je da su njeni preci na kraju mezolita ziveli na zapadu Evrope, i da su tek negde pre izmedu 5100 i 2300 godina dospeli medu pretke danasnji Slovena. To je potvrdeno arheogenetskim istrazivanjima: preci I2a-Dinaric su pronadeni na nalazistima od Portugala do Svedske, ali ne i na nalazistima Kukuteni-Tripoljske i Starcevacko-Keres-Kris kulture. Kod Juznih Slovena preovladuju mlade, oko 1850 godina stare grane I2a-Dinaric haplogrupe, sto ukazuje da je ona verovatno na Balkan stigla zajedno sa R1a tokom seobe Slovena. Ne postoje dinarski, vikinski, slovenski itd. geni. Rec je o haplogrupama koje su nastale pre nekoliko desetina hiljada godina kada tih naroda nije bilo. Ali cak i po ovoj tablici objavljenoj u Informeru, Crnogorci su blizi Srbima od Bugara, Bosnjaka i Albanaca.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija