• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Mandić

18.06.2018

23:35

DO SREDE PRETE NOVE POPLAVE! Pažnja kiša, grad i nepogode i dalje ne zaobilaze Srbiju!

Društvo

DO SREDE PRETE NOVE POPLAVE! Pažnja kiša, grad i nepogode i dalje ne zaobilaze Srbiju!

Podeli vest

Srbiji i narednih dana prete poplave! Kako najavljuju meteorolozi, do srede se očekuju velike padavine, grad i oluja sa nepogodama! Nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima prognozirano je za centralne, istočne i zapadne delove Srbije, a ponegde će pasti i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za nepogode, pa je na snazi i dalje narandžasti meteo-alarm. Temperature će biti i do 30 stepeni, kako najavljuju stručnjaci, zbog čega će biti mnogo sparine i vlage.

Procena štete
i pomoć države

Komisije za procenu štete danas bi trebalo da započnu popis domaćinstava u opštini Petrovac na Mlavi, ali i ostalim delovima Srbije koje je pogodilo nevreme. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je ugrožena područja i poručio žiteljima da će im država dati sve što ima na raspolaganju kako bi im se život što pre vratio u normalne tokove.

Kiša ne staje

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će nedelja pred nama biti slična prethodnoj, sa puno kiše i nepogoda.

- Do srede, a najverovatnije i do kraja nedelje nastavlja se kišni period. Pred nama su sparni dani jer se svakodnevno uz visoke temperature očekuju i obilne padavine. Prema prognozi, temperature narednih dana kretaće se oko 30. podeljka, ali nijedan deo zemlje neće biti pošteđen padavina, a kako stvari stoje, ni grmljavina i oluja. Njih bi trebalo uglavnom očekivati u popodnevnim i večernjim satima - kaže Đurić i navodi da se stabilizacija vremena može očekivati tek od 25. juna.

Đurić objašnjava da je kišni jun uobičajen za Srbiju, ali je ove godine ipak već palo više kiše nego što kod nas prosečno padne.

- Jun je u proseku u Srbiji najkišovitiji mesec, jer se u ovom dobu godine nalazimo pod uticajem ciklona koji donosi kišu. Ali ono što nije baš tipično za Srbiju jeste ovolika količina grmljavine i grada, što je dodatno nanelo veliku štetu u mnogim delovima zemlje - kaže Đurić.

JUTARNJI: SRBIJI UGROŽENA VIZNA LIBERALIZACIJA! DAČIĆ: Vizna politika naše zemlje usaglašena je sa EU, ali Srbija ima svoje interese!

Dok se novi kišni talas očekuje u čitavoj zemlji, meštani velikog dela Srbije biju bitku sa posledicama prošlonedeljnih bujica i nepogoda koje im je nevreme donelo. Najviše je stradao Petrovac na Mlavi, gde je u noći između četvrtka i petka pukla brana na reci Busur, pa je voda potopila 11 okolnih sela. Oko 2.500 kuća je ugroženo, a više od 500 domaćinstava je odmah evakuisano.

Borba za život

Među najugroženijima našao se Rade Tasić (53), poljoprivrednik iz sela Burovac, koji umalo nije stradao usred noći kad je naišao prvi iznenadni vodeni talas.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Otišao sam u dvorište da pogledam ovce da se ne udave, ali je voda tako brzo rasla da nisam mogao da se pomerim. Ostao sam na vratima, a supruga mi je pružila zavesu. Uhvatio sam se za kraj i polako izvukao iz vode. Sva jagnjad su stradala, voda natopila kuću, uništene su nam stvari, ali je najvažnije da smo mi preživeli - prepričava Tasić i dodaje da sad kreće iz početka, "a država ako može da pomogne - može".

Život je pukom srećom sačuvao i starina Slavko Ilić iz Petrovca na Mlavi.

Iako u pozamašnim godinama, bio je uz ekipe volontera na obali Mlave i nudio se da pomogne. Biciklom je krenuo ka naselju Ključ kad je voda iznenada počela da nadolazi.

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE: Tri četvrtine građana za služenje vojnog roka!

- Bio sam tu da pomognem, svaki par ruku znači. Pošao sam na biciklu ka Ključu, učinilo mi se da može da se prođe. Ali da ne beše ovih momaka što su prevozili džakove s peskom, pao bih i ko zna šta bi bilo. Utopio bih se - priča Ilić.

U naselju Ključ ceo vikend meštani su crpili vodu iz kuća i pokušavali da spasu makar nešto od stvari i nameštaja.

- Ne znam da li da se smejem il' da plačem. Ono što smo mogli preneli smo u gornju kuću, ali ovde je sve u mulju i blatu. Nabavili smo pumpu, brže ćemo s njom da iscrpimo vodu, ali ta vlaga ima da ostane mesecima - jada se Nena Ivanović, a sličnu sudbinu dele i njene komšije.

U SRBIJI SVAKA TREĆA ŽENA IMALA ABORTUS! Sve istine i zablude o kontracepciji: PREKID ODNOSA NAJČEŠĆA ZAŠTITA OD TRUDNOĆE?

Nakon Petrovca, Topole, Svilajnca i Užica, poplavljen je i grad na Moravi. Obilna kiša koja se u subotu sručila na Čačak potopila je glavne gradske ulice. U pojedinim delovima grada Čačani, koje je kiša uhvatila nespremne i nasred ulice, spas su potražili na krovovima svojih automobila.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17