• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.09.2018

20:03

DOBAR POSAO! Štednja u dinarima 10 PUTA ISPLATIVIJA nego u evrima!

Društvo

DOBAR POSAO! Štednja u dinarima 10 PUTA ISPLATIVIJA nego u evrima!

Podeli vest

Za godinu dana štednje u evrima na uloženih 5.000 evra zaradi se svega 19,1 evro. Dinarska štednja u identičnom intervalu i uz isti ulog donosi čak 200 evra

Štednja u dinarima deset puta je isplativija nego u evrima, pokazalo je istraživanje Informera! 

Tako se, primera radi, za godinu dana štednje u domaćoj valuti na uloženih 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti zaradi 200 evra. Ako biste tih istih 5.000 stavili na štednju u evrima, dobili biste skoro deset puta manje, odnosno samo 22,5 evra. Na ovu sumu još treba platiti porez od 15 odsto, pa vam na kraju ostaje svega 19,1 evro! 

NBS: Već šest godina isplativije u dinarima

U Narodnoj banci Srbije kažu da analiza isplativosti dinarske štednje u odnosu na deviznu pokazuje da je čak u poslednjih šest godina bilo isplativije štedeti u dinarima.
- Analiza  isplativosti  štednje  oročene  na godinu  dana pokazuje da je štedišama daleko isplativije štednja u dinarima - navode u NBS. 

 

Štediše su očigledno svesne ove računice, pa novac sve više oročavaju u dinarima. Tako je prema podacima Narodne banke Srbije, na kraju 2017. štednja u domaćoj valuti iznosila 49,9 milijardi, dok se do avgusta popela na 53,8 milijardi. Međutim, to je i dalje mnogo manje od štednje u evrima, s obzirom da građani Srbije trenutno imaju 1.109 milijardi dinara oročenih u stranim valutama, što je 20 puta manje nego u dinarima!

Razlika u kamatama

Ekonomisti tvrde da je dobar signal što dinarska štednja raste. Naravno, na sve to su uticale kamate koje se za štednju u dinarima kreću od 3,5 do 4 odsto, dok su za evre od 0,45 do 0,5 odsto, pa je jasno zašto je čuvanje novca u domaćoj valuti isplativije. Kamatne stope na štednju u evropskoj valuti već duže vreme su veoma niske, pa je  zarada na oročen novac postala zanemariva. Pored mizerne zarade, na štednju u stranoj valuti plaća se i porez od 15 odsto. Zbog toga ekonomisti sve više savetuje štednju u dinarima ili ulaganje u državne hartije od vrednosti.

Foto: Informer

 

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da je u trenutnoj situaciji potpuno besmisleno čuvanje novca u evrima.

- Podatak da ljudi više štede u dinarima uopšte ne iznenađuje s obzirom da je kamatna stopa za domaću valutu znatno viša, dok je na štednju u evrima manja od jedan odsto godišnje. Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo zbog znatno veće zarade, a onda i zbog toga što građani nemaju rizik od devalvacije kursa, pa da zbog toga budu na gubitku - kaže Savić.
 
Stabilan dinar

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenjuje da je štednja u dinarima dobra i za građane, ali i za čitavo društvo i ekonomiju Srbije.

NBS pomaže trgovcima! Pripremili za njih letak u kojem piše ŠTA BANKA SME A ŠTA NE!

- Ukoliko većina građana štedi u dinarima, i on će biti stabilan. Dinar je u poslednjem periodu dosta jačao, bez većih oscilacija. Zato je ljudima najisplativije da novac nastave da štede u domaćoj valuti, ali ne smemo da zaboravimo činjenicu da Srbi nisu poznati kao štediše u bankama i da bi poverenje u banke moglo da bude i na mnogo višem nivou - objašnjava on.





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gde vam je kosovo

pre 5 godina

Hahaha,a ako odes u Bijeljinu,pa orocis evre za 3,5% i NEMA POREZA,A???

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17