• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - M. M.

14.12.2018

21:53

STATISTIKA POKAZUJE STRAŠNE RAZMERE BELE KUGE KOD NAS: U Srbiji nikad manje dece!

Društvo

STATISTIKA POKAZUJE STRAŠNE RAZMERE BELE KUGE KOD NAS: U Srbiji nikad manje dece!

Podeli vest

Od sedam miliona Srba samo 1.008.726 su deca, što je tek 14 odsto populacije. U isto vreme, od 1.809.223 Albanca na Kosovu, 491.323 su mlađi od 14 godina, što je čak 27,2 odsto ukupnog stanovništva

Srbija je nacija sa ekstremno malim brojem dece u odnosu na ostatak populacije! Od sedam miliona građana naše zemlje, samo 1.008.726 su mlađi od 14 godina, što je tek 14 odsto. Sa druge strane, kod Albanaca na Kosovu situacija je potpuno drugačija, jer od 1.809.223 stanovnika južne srpske pokrajine 491.323, odnosno 27,2 odsto čine mlađi od 14 godina.

Koliko smo stara nacija najbolje govori podatak da u svetu čak 26 odsto populacije čine deca!

Preplaviće nas

Postoji mogućnost da za dve do tri decenije na ovim prostorima bude više albanske dece nego srpske, što bi bio presedan jer je nas trenutno tri puta više nego njih
Goran Penev, demograf

U Evropi, koja ima veliki problem sa natalitetom, mlađi od 14 godina i dalje čine 16 odsto ukupnog stanovništva, što znači da smo i ispod tog proseka... Najgore od svega je što sve statistike pokazuju da će broj mladih u Srbiji za 20 do 30 godina pasti ispod deset odsto.

Opasan trend

Demograf Goran Penev kaže da u Srbiji već decenijama opada broj dece u odnosu na ostalo stanovništvo i da će taj trend sasvim sigurno biti nastavljen.

Foto: Informer DN

- Srbi, kao i drugi evropski narodi, imaju sve manje mladog stanovništva i to je porazno. Činjenica da tek svaki sedmi Srbin ima manje od 14 godina znači da smo daleko ispod svetskog proseka, pa čak i ispod evropskog, iako narodi na starom kontinentu takođe imaju problem sa natalitetom. Albanci, sa druge strane, već decenijama imaju pozitivan priraštaj, samim tim daleko su mlađa nacija od nas. Zato postoji mogućnost da za dve do tri decenije na ovim prostorima bude više albanske dece nego srpske, što bi bio presedan jer je nas trenutno tri puta više nego njih - napominje Penev.

IMAĆEMO TRI PUTA VIŠE PENZIONERA NEGO DECE: Crna statistika - SRBI SU NAROD koji najbrže STARI U EVROPI!

 

26 odsto

svetske populacije čine deca do 14 godina

Psiholog Aleksandra Janković kaže da kada nacija u nestajanju kao što su Srbi ima u susedstvu narod koji se stalno uvećava, poput Albanaca, onda je u pitanje doveden i sam njegov opstanak.

- Još je pokojni patrijarh Pavle dok je bio vladika na Kosovu pre nekoliko decenija primetio da u ovom pogledu postoji veliki jaz između albanskih i srpskih težnji. Upozoravao je Srbiju da teritorija na kraju pripada onima koji se više rađaju, dakle većinskom stanovništvu. Albancima se nametalo da moraju da rađaju i prave decu zarad višeg cilja, odnosno stvaranja samostalne države. Sa druge strane, Srbi su želeli slobodu, uživali u hedonizmu... E sad, i na Kosovo polako dolazi zapadnjački sistem vrednosti, pa je moguće da će u budućnosti i tamošnje porodice ipak imati nešto manji broj dece - kaže Jankovićeva.

Biće nas za trećinu manje za 30 godina

Prema uporednim podacima Ujedinjenih nacija i CIA, broj stanovnika Srbije će do polovine veka biti za trećinu manji nego sada. Umesto sedam miliona, koliko nas trenutno ima, broj Srba pašće na između 4,5 i pet miliona. Sa druge strane, očekuje se da broj kosovskih Albanaca poraste za 17 odsto, pa će ih umesto sadašnjih 1,8 miliona, biti oko 2,2 miliona.

Politički ciljevi

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je visok natalitet na Kosovu godinama korišćen za ostvarivanje političkih ciljeva.

- Činjenica je da je kod nas natalitet u padu, a da se Albanci po tom pitanju još drže i da prete da nas u jednom trenutku preplave. Situacija bi bila još strašnija da ljudi sa Kosova masovno ne idu u inostranstvo, u Zapadnu Evropu, gde prave decu. Srećom, pa i među kosovske Albance stižu neki novi, evropski trendovi, inače bi njih vrlo brzo na ovim prostorima bilo više nego Srba, naročito na jugu naše zemlje - kaže Dejan Vuk Stanković.

BELA KUGA UZIMA DANAK I TOKOM OVE GODINE! Za osam meseci nestao grad veličine Loznice




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Ako se ovako mastavi,ne piše nam se dobro,i džaba ti i država i zemlja i region.

ZN

pre 5 godina

Nesigurnost na poslu, ugovori na odredjeno vreme za devojke se ne produžavaju čak i ako se sazna da su u nekoj ozbiljnijoj vezi sa izgledom na brak, potpisuju se blanko sporazumni prekidi radnog odnosa kod zapošljavanja, otkazi se dele šakom i kapom, pa ko hoće neka se sudi sledećih nekoliko godina, mobing i ucene, neredovne plate, doprinosi na minimalac, razlika na crno ako je bude. Stanovi se izdaju turistima prolaznicima, od mladih parova sa decom svi beže i slobodan stan može se naći negde po periferijama. Bez obzira na ugovore o zakupu gazde se ponašaju kako hoće, a zbog neizvesnosti na poslu retko se odlučuju za stanbene kredite i hipoteke na roditeljske stanove koje izvršitelji otimaju ako zapne sa otplatom rata. Šta vrede zakoni ako se ne primenjuju. Sam oni na budžetskim jaslama se odlučuju da radjaju decu. I svi to znaju. Ništa se ne menja, sve je gore, a mladi i dlje gledaju gde da se isele i da se nikada više ne vrate.

Sara

pre 5 godina

Problem iseljavanja mladih je važan razlog za malo dece. Veliki broj parova ne može da se ostvari u roditeljstvu zbog razloga koje stručnjaci treba da istraže. A ne znam ko je prebrojavao Albance pošto je njihov broj državna tajna jer se i oni iseljavaju.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17