• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Agencije

01.03.2019

18:46

STIŽU PLAVE KOVERTE! Posle vojne obuke, bićete raspoređeni u SASTAV JEDINICA! Za izbegavanje obuke sledi ZATVOR, a samo OVAKO je možete odložiti!

Društvo

STIŽU PLAVE KOVERTE! Posle vojne obuke, bićete raspoređeni u SASTAV JEDINICA! Za izbegavanje obuke sledi ZATVOR, a samo OVAKO je možete odložiti!

Podeli vest

Poziv budućim rezervistima dostavlja se 30 dana pre datuma javljanja na zakazane vežbe, a ukoliko neki od njih nije u mogućnosti da se odazove, ima rok od osam dana da dostavi "opravdanje"

Muškarcima širom Srbije stižu plave koverte od Ministarstva odbrane, a radi se o redovnom pozivanju vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, što u praksi znači da ih mogu očekivati svi oni koji su stariji od 30 godina, a koji nisu odslužili vojni rok.

Za sada se ne zna koliko će tačno muškaraca dobiti poziv, osim da je u planu da ih bude nekoliko stotina, i da će u okviru obuke koju budu imali sticati osnovna vojnička znanja - od vežbi na poligonima, rukovanja oružjem a, ako se nastavi praksa od prošle godine, obuka će podrazumevati i vežbe za nišandžije, razne poslužioce, medicinsko osoblje, vozače...

Ministarstvo navodi da su u ovoj godini planirana za vojne vežbe dva termina, u maju i novembru, a obučavanje se sastoji iz osnovne obuke u trajanju od 15 dana, koliko će potrajati i specijalistička obuka.

SVI KOJI NISU SLUŽILI VOJNI ROK, KREĆU NA OBUKU! Pozivi stižu za maj i novembar, za neodazivanje predviđene KAZNE!

Šta sve ovo znači za ljude koji budu dobili pozive, da li će morati da odsustvuju sa posla i da li će im to biti opravdavano, da li će moći da izbegnu obuku, i šta će biti ako se ne odazovu? Osvo su samo neke od nedoumica sa kojima se potencijalni rezervisti suočavaju.

Svi oni koji su u radnom odnosu, a pozvani su na vežbu, dobijaće uobičajenu platu. To znači da će zaposleni za vreme trajanja obuke primati platu u visini svoje prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Zapravo, poslodavac je u obavezi da isplati uobičajenu platu, što će mu Vojska Srbije refundirati.

Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana. Takođe, njima pripada i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

 

OVO SE AMERIMA NEĆE SVIDETI, SRBIJA GRADI AVIO-BAZU: Srpska vojna avijacija biće smeštena u GRADU OD KOGA NATO UVELIKO ZAZIRE!

Oni koji su pozvani na vežbu, a samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Sa druge strane, oni koji nisu osigurani po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, zatim poljoprivrednici, kao i oni koji primaju penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, pripada novčana naknada u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika (Propis o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih pripadnika Vojske Srbije).

Inače, sve osobe u rezervnom sastavu imaju i pravo na naknadu troškova za prevoz javnim saobraćajem, od mesta prebivališta do mesta javljanja za obavljanje vojne obaveze.

Poziv budućim rezervistima dostavlja se 30 dana pre datuma javljanja na zakazane vežbe, a ukoliko neki od njih nije u mogućnosti da se odazove, ima rok od osam dana da dostavi "opravdanje".

 

(VIDEO/FOTO) OVO SU NOVI SRPSKI "MIGOVI"! Moćne letelice stižu iz Belorusije, VEĆ IMAJU I SRPSKE ZASTAVE!

Razlozi za odlaganje ili prekid vežbe mogu da budu razni, poput nepredviđenih situacija ili bolesti. Međutim, tu su i drugi razlozi, od toga da je još jedna osoba iz njegovog domaćinstva pozvana ili se već nalazi na služenju vojnog roka, ukoliko polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu, ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre...

Takođe, razlog za odlaganje je i učešće u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, ili pozvana osoba treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju.

Odlaganje je moguće i usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ako u mestu u kome pozvana osoba živi vlada zarazna bolest, ukoliko odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik.

U slučaju da je reč o poljoprivrednicima i privrednicima, moguće je odlaganje ukoliko u domaćinstvu nema drugih članova sposobnih za privređivanje.

DRŽAVLJANIMA SRBIJE STIŽU POZIVI ZA VOJNE VEŽBE: Stariji od 30 godina koji NISU SLUŽILI VOJSKU moraće na OBUKU ZA REZERVISTE!

Odazivanje na poziv na obuku je obavezno. Ukoliko se ipak neko ogluši o poziv, a izostanak ne opravda, može da očekuje i prinudno privođenje, ali i kaznu koja je utvrđena zakonom. Ona može da bude i novčana i zatvorska, tačnije od 10.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.

Vojna obaveza, načelno, važi za osobe do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanju rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

Pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministartsva odbrane rekao je za TV Prva da će ona lica koja su služila civilno vojni rok, takođe, morati da prođu ovaj vid obuke.

- Lica koja su služila civilnu službu imaju svoje mesto i ulogu u sistemu civilne zaštite i upravo Zakon na smanjenju rizika od katastrofa i delovanje u vanrednim situacijama koji je donet iz nadležnosti MUP-a u decembru prošle godine predviđa organizaciju civilne zaštite u specijalizovanim jedinicama civilne zaštite, jedinicama civilne zaštite opšte namene koje će biti formirane pri lokalnim samoupravama, tako da će svaki građanin imati svoje mesto u sistemu odbrane - izjavio je Krgović.

MARŠ VOJNE POLICIJE U BLIZINI NIŠA! Sve spremno za AKCIJU NA NEPOZNATOM TERENU - Oklopna vozila čekala na cilju!

Vojna obuka započeta je prošle godine u oktobru kada je upućena prva grupa na prvu fazu obučavanja, tj. na osnovnu obuku koja je trajala 15 radnih dana. Oni će ove godine proći i drugu fazu, tzv. specijalističku obuku koja će, takođe, trajati 15 radnih dana.

Nakon toga, kao obučena lica koja su prošla obuku dobiće specijalnost i moći će da se rasporede u rezervni sastav jedinica Vojske Srbije.

 

HARADINAJ PLJUNUO TRAMPU U LICE! Napustio sastanak sa Amerikancima i Tačijem - TAKSE OSTAJU! POMAHNITALI ŠIPTAR BEZ KONTROLE!

 

SRBIJA IMA SVOG PRIKRIVENOG IGRAČA U EU! Učinjena vam je istorijska nepravda, ispravićemo to, ali... SLEDI VAM BORBA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Munja

pre 5 godina

Ja cu ici kad mi srbija vrati oppjackano. Inace ne idem da ratujem za ludacku drzavu. Pet puta mi pljackali kucu a policija me issmejava. I za tako nesto ja ne ratujem. Jednostavno necu jer mi srbija nista dobro nije dala u zivotu. Imam 32 god radni staz u inostranstvu i sad vifite zasto ga imam u inostranstvu a ne u srbiji.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija