• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

21.03.2019

23:22

ŠOKANTNO! BIZARAN BIZNIS CVETA U BEOGRADU! Prodaju grobove sa kostima pokojnika! TRAŽE I DO 12.000 EVRA!

Društvo

ŠOKANTNO! BIZARAN BIZNIS CVETA U BEOGRADU! Prodaju grobove sa kostima pokojnika! TRAŽE I DO 12.000 EVRA!

Podeli vest

Prodaja porodičnih grobnica, sa sve posmrtnim ostacima bliskih rođaka, postala je veoma unosan biznis u Srbiji! U oglasima se masovno, po ceni i do 12.000 evra, nudi prodaja ili ustupanje parcela, uz dodatnu napomenu kada je u njoj poslednji put neko sahranjen?!

Stručnjaci kažu da je grobno mesto sa pokojnikom nemoguće prodati, već se samo može ostaviti testamentom. Zato se umesto klasičnog kupoprodajnog ugovora sklapa ugovor o trajnom ustupanju.

(FOTO) SRBI SA KOSOVA ZATEKLI STRAVIČAN PRIZOR NA GROBOVIMA NAJMILIJIH! Šiptari polomili spomenike naše braće i sestara na Zadušnice!

Takođe, ostaci pokojnika smeju da se vade tek deset godina posle sahrane, ali kako se za taj proces plaća oko 150 evra, kosti se prilikom prodaje uglavnom ostavljaju u grobovima.

Kosti su duboko...

Istraživanje Informera pokazalo je da oni koji prodaju grobove svojih predaka ili nisu u mogućnosti da se o njima brinu ili jednostavno žele dobro da zarade, ne hajući što su tu, pre samo desetak godina, sahranili oca ili majku. Žena koja je oglasila da prodaje mesto na Novom bežanijskom groblju napomenula je da su u njemu posmrtni ostaci njenog oca, sahranjenog pre samo devet godina.

Kako se prodaju grobna mesta sa pokojnikom

1. Kada se dogovori prodaja, ne sklapa se kupoprodajni, već ugovor o trajnom ustupanju

2. Prodavac se obavezuje da testamentom ostavi grobno mesto kupcu i tek tada on formalno postaje vlasnik

3. Kosti pokojnika ne smeju da se vade deset godina, a posle toga može, ali i ne mora da se vrši ekshumacija

- Ne dolazim više u Beograd zato što sam bolesna, a tu mi je sahranjen otac 2010. godine. Ne znam da li bi neko dozvolio da ja to prodam, ne znam ni koliko to košta. To je meni ostalo u ostavinskoj raspravi, ali ja ne mogu više da posećujem tatin grob.

- Bolje da nekom drugom posluži, eto, dala bih ga za 2.000 do 3.000 evra - priča vlasnica grobnog mesta na Novom bežanijskom groblju (oglas 1).
Sa druge strane, jedna žena koja prodaje parcelu na beogradskom Novom groblju rekla nam je da je tu poslednja sahrana bila pre 24 godine, te da nema razloga da brinemo zbog kostiju tog pokojnika (oglas 2).

Neće strina da smeta...


- Tu je sahranjena strina pre 13 godina, ali duboko je zakopana, na četiri metra dubine, neće to ništa da smeta da se neko drugi tu sahrani -Prodavac grobnog mesta.

 

- Parcela je na jako lepom mestu. Ja bih je dala za 12.000 evra, ni slučajno za manje. Jedan komšija skoro je prodao za 16.000 evra. Selim se iz Beograda, pa onda prodajem, jer ne mogu više da se brinem. Poslednja sahrana je bila pre 24 godine i mislim da sad to ništa ne može da smeta. Pa i ja ću u drugom gradu da kupim novo grobno mesto - kaže ova žena i dodaje:

- Neću sa kupcem sastavljati kupoprodajni ugovor jer to nije dozvoljeno, već ugovor o trajnom ustupanju. A ja bih mu posle prebacila vlasništvo testamentom.

Foto: Branko Pantelić

 

- Mnogi prodavci grobnica nisu iz grada u kome se nalazi grobno mesto. Dobili su ga potpuno nenadano, nasledstvom.

Advokat: Vlasništvo se prenosi samo testamentom

Advokat Ljubiša Živadinović kaže da trgovina grobnim mestima nije dozvoljena, ali da je moguće da vlasnik grobnog mesta nekome ostavi parcelu testamentom.

- Može da dođe do prenosa grobnog mesta kroz ostavinski postupak ili testamentom, sve ostalo, davanje u zakup, davanje na korišćenje je zaobilaženje zakona i propisa. Ipak, postoji rupa u zakonu, pa se to očigledno masovno radi - navodi Živadinović.

- Ja sam iz Jagodine, nasledio sam od strica grobno mesto u Beogradu. Začudio sam se kad sam to čuo. Tu je sahranjena strina pre 13 godina, ali duboko je zakopana, na četiri metara dubine, neće to ništa da smeta da se neko drugi tu sahrani. Šta će to sad meni, prodao bih ga za 1.000 evra. Znam da ne može baš da se tek tako proda, ali može da se ustupi na korišćenje - navodi gospodin iz Jagodine.

Ekshumacija - 150 evra

Pogrebnik Gradimir Trifunović kaže da je teorijski moguće da ljudi koji su dali oglase ostave svoje grobno mesto nekome samo putem testamenta, sve ostalo je izigravanje zakona.

- U tom slučaju na takvom mestu je moguće tek posle deset godina sahraniti nekog drugog, a ostaci prethodnog pokojnika mogu se ostaviti u grobnici, a mogu se i ekshumirati. Ekshumacija za iskopavanje nakon deset godina košta oko 18.000 dinara - navodi Trifunović.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kera

pre 5 godina

Sta je tu problem? .. drzava bi ionako grobove preprodala u slucaju da nema nikog da placa troskove .. Eshumacija i premestanje posmrtnih ostataka je dozvoljena zakonom ..

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17