• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Tasić

05.05.2019

23:00

DAN BABICA! Upoznajte Nadu Stošić iz Vranja! Porodila više od 22.000 žena!

Društvo

DAN BABICA! Upoznajte Nadu Stošić iz Vranja! Porodila više od 22.000 žena!

Podeli vest

Nada Stošić (57), babica iz Vranja, u svom radnom veku od 38 godina porodila je više od 22.000 žena sa juga Srbije

Nasmejana i vedra, priča nam o svom poslu, priseća se svojih početaka i školskih dana u Mariboru i dolaska u Vranje, gde je danas svi poznaju.

- Srećna sam što je uz moju pomoć na svet došlo toliko beba. To je čitav jedan grad. Sada na porođaj dolaze žene čije sam majke porodila pre dvadesetak i više godina. Često se događa da dođu i traže da baš ja prisustvujem njihovom porođaju, a moja najveća nagrada je zdrava beba i suze radosnice u očima roditelja - kaže Nada.

RADOST POSLA

Moja najveća nagrada je zdrava beba i suze radosnice u očima roditelja
Sestra Nada

Ljubav prema ovoj profesiji kod nje se rodila posle male mature u rodnom Mariboru.

- Kada sam u drugom razredu prvi put prisustvovala porođaju, onesvestila sam se, a profesor mi je rekao da me sklone i da od mene nikada neće biti babica. Tada sam se uplašila prevelike odgovornosti i ozbiljnosti koje sa sobom nosi posao babice. Postala sam svesna toga koliko lakoća i srećan ishod porođaja zavise od stručnosti i prisebnosti babice, i želja da baš to radim bila je jača od svih mojih strahova i nedoumica - priseća se Nada.

Foto: Informer DN

ZNA JE CEO GRAD, Nada Stošić

Po završenoj školi, početkom 80-ih godina, upoznala je budućeg supruga, Vranjanca koji je s firmom radio u Mariboru. Imala je sreće da se odmah zaposli u vranjskom porodilištu.

Tate ne treba da gledaju porođaj

Babica Nada ne podržava odluke očeva koji žele da prisustvuju porođaju.
- Očevi ne mogu to da izdrže. I ranije, i danas dešava se da se onesveste, pa ne znamo koga pre da gledamo, da li ženu ili njenog supruga. Imali smo kolegu lekara koji nije izdržao da gleda kako mu se žena porađa, počeo je da bledi i zatražio da izađe - dodaje Nada.

- U to vreme na Odeljenju ginekologije bilo je mnogo manje lekara nego danas, ali i mnogo više porodilja, pa su babice imale neuporedivo više posla nego danas. Godišnje je bilo i do 2.400 porođaja, a sada ih je u proseku 1.600 - priča Nada, inače baka četvoro unučadi koja sada radi kao nadzorna sestra.

- Da sada imam 20 godina, ponovo bih isto radila - zaključuje Nada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17