• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

14.06.2019

22:15

NAREDNA TRI DANA VEOMA OPASNO SUNCE! Čuvajte se UV zraka mogu da izazovu rak

Društvo

NAREDNA TRI DANA VEOMA OPASNO SUNCE! Čuvajte se UV zraka mogu da izazovu rak

Podeli vest

U Srbiji će u naredna tri dana biti veoma visok indeks UV zračenja, upozoravaju stručnjaci! Prema njihovim rečima, u našoj zemlji stepen UV zračenja meri se indeksom od jedan do 11, a on će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sledećih dana uglavnom biti devet ili 10

Ako se uzme u obzir činjenica da je normalan indeks UV zračenja između četiri i šest, onda je jasno koliko će biti opasno!

Pojačano UV zračenje, napominju stručnjaci, može dovesti do crvenila na koži, koje može imati teže oblike koji se manifestuju stvaranjem otvorenih rana i plikova. Kao posledica prevelikog delovanja ovih zraka dolazi i do oštećenja oka, narušavanja imunog sistema, sunčanice, a kao najteži oblik javlja se karcinom kože.

Zato, naglašavaju oni, trebalo bi izbegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 17 časova. Svi oni koji su u tom periodu napolju ne bi trebalo da izlaze bez naočara za sunce, kape, zaštitne kreme, kao i svetle garderobe.

Dragan Mihić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda napominje da je faktor UV zračenja vrednosti devet izuzetno visok i da svi koji planiraju da bez "zaštitne opreme" izađu napolje rizikuju da ozbiljno ugroze zdravlje.
- Zaštitna oprema u ovom slučaju podrazumeva kremu sa visokim faktorom zaštite, šešir, naočare za sunce, svetlu garderobu... Ko odluči da bez toga krene napolje, rizikuje da mu se ošteti rožnjača, da dobije pege i fleke po koži, kao i da izgori... Ono što bi trebalo naglasiti jeste da faktor UV zračenja neće u svakom dobu dana biti na ovoliko visokom nivou, do 10-11 sati pre podne biće manji, kao i posle 16-17 sati. Najviši je obično oko 13 časova - objašnjava Mihić.

Dermatolog Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže da konstantno izlaganje pojačanom UV zračenju može da dovede i do raka kože.
- Dete koje do 14 godine četiri-pet puta izgori gotovo po definiciji u odraslom dobu će dobiti rak kože. To je u nauci poznato kao kumulativno dejstvo UV zraka na kožu. Dakle, sa pojačanim UV zračenjem nije se šaliti, jer koža sve pamti. Trebalo bi naglasiti da se krema na kožu nanosi pola sata pre izlaska na sunce i da se na svakih sat vremena provedenih na suncu između 10 i 17 sati mora ponovo nanositi - objašnjava doktor Adamović.

Gde će biti najviše UV zračenje

Grad                     14. jun 15. jun 16. jun
Novi Sad                   9        9          9
Beograd                    9        8          9
Kopaonik                  9        9          10
Zlatibor                    9        9          10
Niš                           9        9          9
Vranje                     9         9          9
Valjevo                   9         9          9
Sjenica                  10        9          10
* stepen UV zračenja meri se indeksom od 1 do 11


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17