• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

06.09.2019

20:24

SVEDOK NABRAJAO IMENA MASAKRIRANIH SRBA, U SUDNICI UZVIKIVANO "MAŠALAH"! Alo, pa gde ovo ima,  PETRIČU HOĆEŠ LI REAGOVATI, ILI...

Društvo

SVEDOK NABRAJAO IMENA MASAKRIRANIH SRBA, U SUDNICI UZVIKIVANO "MAŠALAH"! Alo, pa gde ovo ima, PETRIČU HOĆEŠ LI REAGOVATI, ILI...

Podeli vest

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje komandantima i pripadnicima Teritorijalne odbrane i policije tzv. Republike BiH, zbog ratnog zločina u selu Čemerno, nadomak Ilijaša. Njih 12 optuženi su da su u udruženom zločinačkom poduhvatu 1992. godine ubili više od 30 Srba, a imovinu u selu, spalili i uništili

Gde se izgube vrsni bh. pravnici, pravosudni postulati, advokatska etika, vladini i nevladini posmatrači, OEBS "monitori"... kada počne sudsko ročište u predmetu "Čemerno", jer su svjedoci tužilaštva, gotovo bez izuzetka, izloženi verbalnim nasrtajima i maltretiranju odbrane optuženih, a malobrojni medijski predstavnici, monstruoznim komentarima mnogobrojnih prijatelja i simpatizera optuženih ratnih zločinaca. Tako je bilo i ovaj put.

Iz Srednjeg, gde je u lokalnoj četi kao automehaničar, bio angažovan na održavanju vojnih vozila, Dragislav Mijanović krenuo je put Čemerna čim je stigla vest o pokolju. Da nekolicini srpskih boraca koji su pozvani da pomognu u spasavanju preživelih i po razruđenom selu, sakupljanju tela ubijenih, put pokaže. Teren je poznavao - supruga mu rođena u susednom Kunosiću, a rodbina joj u Čemernu živela. Zatekao je haos! Dok su kuće i pomoćni objekti goreli, nalazio je do neprepoznatljivosti izmasakrirane i unakažene srodnike.

- Naišao sam na velike žrtve. Ženinu bližu familiju nisam mogao prepoznati, glave su bile razbijane, tela izobličena… - svjedoči Mijanović.

Telo Gojka Đurđića jedva je prepoznao i njegov brat Sreto, koji je sa Mijanovićem na Čemerno stigao. Zdravo Damjanović, očiju nije imao, uši odsečene, vilica razvaljena, pored trupla - u neprirodnom položaju izlomljene ruke. Malo dalje telo mladića Lazendića "do pola" izgorelo. Iznad kuće Trifkovića dve devojke - sestre od dvadesetak godina - Ranka i Radinka ili Jadranka kako su je još zvali, polugole. Koji metar od njih ubijena im i majka! Kuće u plamenu i neprijatan miris spaljene stoke.

I dok je Mijanović nabrajao imena na Čemernu masakriranih Srba i srpskih boraca koji su u ispomoć s njim iz Srednjeg stigli, a kasnije poginuli, umesto bar civilizovanog pijeteta prema žrtvama, u publici se čulo monstruozno "mašalah"!

Prepričavao je svedok i saznanja o zločincima. Dan ili dva nakon pokolja, o tome mu je govorio Petar Rašević, očevidac iživljavanja nad majkom i sestrama Trifković. Nakon masakra, od tuge i suza prvo obnevidio, Rašević nije dočekao da i u sudnici svedoči. No, ostalo je i snimljeno i zapisano da je među zločincima prepoznao Teufika Turudića Tufu, policajca Enesa Duraka, Nusreta i Mirzeta Bešliju, prezimenjaka im - "šumara" - Mirsada…

- Mirsad je prije rata bio lovac, viđali smo se u lovu. Otac mu se zvao Derviš, radio je u Željezari, a stric Mujo u Putevima. Obojica su kod mene dolazili. I njihova majka, a Mirsadova nana, dolazila je kod moje majke - navodi Mujanović u iskazu.

No, onda su na scenu bezobrazno stupili advokati optuženih zločinaca. Sa enormno povišenim decibelima u glasu, i desetinama kilometara udaljeni od stratišta, bolje od svedoka "znali" su sve. Na samoprojektovanoj mantri kako je Čemerno bilo jako vojno uporište, svi ubijeni muškarci pa i starine - srpski vojnici, a starice i devojke - vojno angažovane bar kao kuvarice, "ubeđivali" su svedoka da nije vidio ono o čemu je svjedočio. Da je rekao i ono što nije! Ili da nije bio automehaničar, već do zuba naoružan pripadnik nekog interventnog voda.

Umjesto istine o zločinu nad Srbima Čemerna, insistirali na, svedoku nepoznatim, imenima počinilaca zločina nad muslimanima, pa i iz kilometrima udaljenih sarajevskih naselja. Potcjenjivački pokolj kvalifikovali kao "tamo se nešto desilo". Kao da je za prepoznavanje razbijene lobanje, izvađenih Zdravkovih očiju, i ugljenisanog tela Ljubiše Lazendića, potrebna doktorska disertacija, drsko svedoka pitali i kakve to on kvalifikacije ima da bi mogao da "utvrdi" stepen povreda na žrtvama.

- Multitolerantni predsedavajući Sudskog veća Halil Lagumdžija, reagovao je tek kada je advokat Ifet Feraget, mimo svih zakonksih normi, optužio svedoka!

- Kad svedoci lažu, moram ovako ispitivati - podvrisnuo je Feraget čak i na sudiju.

Odluku Mijanovića da svedočenje prekine, promenio je molbom sudija Lagumdžija. No, opet su se drsko oglasili advokati. Smetala im je ovaj put čak i Lagumdžijina molba da zadrži svedoka u sudnici.

- Način na koji ću kominicirati sa svedokom, biram ja, a ne vi i nemojte da se derete na svedoka. Nećemo valjda ovde ratovati - rekao je Lagumdžija.

Verbalni rat 12 advokata i autentično, sramotno maltretiranje svjedoka ponovo su ostali samo unutar pravosudnog mučilišta jer je savetnik u pres službi Suda BiH, Irhan Bilić, u ovom predmetu - da li slučajno - uveo do sada nepoznatu praksu da umesto traženog snimka celog ročišta dostavi tek 10-ominutnu sekvencu, brižljivo biranu kako javnost, valjda, ne bi čula sve bestijalnosti iz sudnice i kako ne bi videla optužene zločince u klupama.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17