• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2019

14:29

UST: Zaštititi kandidate za tužioce!

Društvo

UST: Zaštititi kandidate za tužioce!

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) upozorava javnost da Stanislav Dukić i pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca (DVT), koji su prisustvovali spornoj rođendanskoj proslavi zajedno sa licima označenim kao pripadnici novopazarske grupe, u vezi koje je Republički javni tužilac inicirao sazivanje Etičkog odbora DVT, a koji je zatim pokrenuo disciplinski postupak, nastavljaju sa izborom tužilaca u Republici Srbiji

I pored više prijava za sukob interesa podnetih protiv pojedinih izbornih članova DVT, isti zajedno sa Stanislavom Dukićem nastavljaju da rukovode komisijama za izbor tužilaca antikoruptivnih odeljenja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, bez obzira što DVT nije saopštilo nikakvu formalnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće navedenih lica sa ovih oglasa, što predstavlja svojevrsno pravno nasilje i diskriminaciju kandidata na oglasima, navodi UST.

UST poziva Zaštitnika građana, Republičkog javnog tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da momentalno zaštite kandidate i otklone mogućnost da tužioce biraju lica koja se dovode u vezu sa pripadnicima kriminalnih grupa, pre okončanja disciplinskog postupka i odluke Agenciju za borbu protiv korupcije u pogledu ovih lica, koji eventualno mogu rezultirati njihovim razrešenjem sa funkcije. 

UST je u nekoliko navrata ukazivao da postoji očigledna veza između pojedinih izbornih članova DVT i Udruženja tužilaca Srbije, što vodi do  orporativizacije izbora tužilaca i urušavanja poverenja građana u rad tužilaštva, što čini i ovom prilikom, svesno da će se svaka kritika ovih izbornih članova tumačiti kao navodni politički progon.

UST smatra da građani Republike Srbije zaslužuju da se u njihovo ime u koštac sa organizovanim kriminalom i sistemskom korupcijom bore najbolji tužioci, izabrani po objektivnim merilima i od strane članova DVT koji svojim postupcima ne urušavaju poverenje građana u rad tužilačke organizacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17