• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

20.11.2019

08:09

SRPSKI STUDENTI U PAKLU HONGKONGA Živeli smo nomalno, a onda se jednog jutra SVE PROMENILO

Društvo

SRPSKI STUDENTI U PAKLU HONGKONGA Živeli smo nomalno, a onda se jednog jutra SVE PROMENILO

Podeli vest

Petnaest srpskih studenata koji su se proteklih dana našli usred haosa u Hongkongu bezbedno su se vratili u Beograd. Neki od njih su još u petak napustili ovaj kineski region, a četvoro studenata Gradskog univerziteta doputovali su u ponedeljak uveče na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"

Mladi naučnici su se vratili kući, pošto su antivladini protesti tokom vikenda prerasli u pravi ulični rat.

Foto: Informer DN

Zbog demonstracija, koje danima traju u ovom gradu, uslovi za život su postali sve opasniji, zbog čega je doneta odluka da se svi fakulteti zatvore do daljeg. Srpski studenti su se brže-bolje spakovali i uhvatili privi let za Srbiju, a onima koji nisu imali dovoljno novca u pomoć je pritekla srpska ambasada u Pekingu i naša Vlada.

Bilo je strašno

Bila sam preplašena, a roditelji su me molili da se vratim se kući
Anđela Janković

Novosađanka Anđela Janković (21), koja studira na Lingnan univerzitetu, jedna je od onih studenata koji su juče doputovali u Srbiju. Ona je ispričala kroz kakav je pakao prošla.

- Kada sam u avgustu stigla u Hongkong, ništa nije ukazivalo na proteste ili naselje na ulicama. Sve do novembra smo pohađali nastavu i živeli normalno u svom kampusu. Naš pakao počeo je u ponedeljak, 10. novembra, oko pola 8 ujutru, kada su policajci zapucali na studente. Nakon samo pola sata stiglo nam je obaveštenje da su predavanja otkazana, a fakultet blokiran. Sva vrata su bila zaključana, postavljene su barikade, tako da nismo mogli ni da priđemo fakultetu. U utorak su zapalili Kineski univerzitet, a već u sredu napali Gradski univerzitet - započinje svoju priču Anđela i dodaje:

Foto: Informer DN

- Najstrašnije mi je bilo kada su studenti u noći između utorka i srede skroz polupali i demolirali menzu na mom fakulteti samo zato što je u vlasništvu neke kineske kompanije. Još gore je bilo u sredu, kada su upali studenti drugih fakulteta i neki stariji demonstranti. Lomili su sve pred sobom, šarali zgrade, bacali cigle i kamenje. Iako nama niko nije pretio niti nas terao da se pridružimo protestima, nikako nam nije bilo svejedno, pa smo sedeli zaključani u svojim sobama. Bila sam preplašena, a roditelji su me stalno zvali i molili da spakujem kofere i vratim se kući.

Dačić: Pomogli smo studentima koji nisu imali novac za avio-karte

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da država nije evakuisala naše studente, ali da je pomogla pri kupovini avionskih karata.
- Mladići i devojke, njih 15, koji su studirali na dva univerziteta u Hongkongu, sada su bezbedni i svi su napustili grad. Mi smo pomogli svim studentima koji nisu imali dovoljno novca da kupe karte i da se redovnim avionskim linijama vrate u Srbiju - rekao je Dačić.

Ona ističe da su sobe napuštali samo u krajnjoj nuždi, i to nikako sami.

Foto: Informer DN

- Kako su dani tekli, sve je bilo strašnije i strašnije. Prvo su nas savetovali da ne izlazimo iz kampusa, zatim da ne izlazimo iz doma i na kraju da ne izlazimo iz soba uopšte. Jeli smo šta smo imali, paštete, hranu iz konzerve. Kad nam je nestalo zaliha, izlazili smo isključivo u grupicama. Troje studenata išlo je u prodavnicu, koja je na sreću bila odmah prekoputa doma, i kupovalo hranu za sve nas. Držali smo se zajedno, tako nam je bilo lakše. Kada su nam konačno rekli da će predavanja biti isključivo preko interneta, spakovala sam kofere i kupila kartu za Srbiju. Neki ljudi sa fakulteta spakovali su me u kola i odvezli na aerodrom. Srećna sam što sam na sigurnom, što sam stigla svojoj kući. Situacija je sve gora i gora u Hongkongu, ne izgleda da će se nemiri u skorije vreme rešiti - kaže ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17