• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.12.2019

09:05

AUTOPUT KROZ SRCE SRBIJE! Ovo su svi detalji o Moravskom koridoru, koji će zbog DVE STVARI BITI JEDINSTVEN U SRBIJI (VIDEO)

Društvo

AUTOPUT KROZ SRCE SRBIJE! Ovo su svi detalji o Moravskom koridoru, koji će zbog DVE STVARI BITI JEDINSTVEN U SRBIJI (VIDEO)

Podeli vest

Ugovor o izgradnji Moravskog koridora, jedne od najznačajnijih saobraćajnica, koja će povezati centralnu Srbiju, jug i zapad, i koridore 10 i 11 potpisan je danas sa kompanijom "Bechtel Enka UK Limited"

U Srbiji će za manje od četiri godine biti izgrađen ceo Moravski koridor, autoput Pojate - Preljina, koji će ići kroz "srce Srbije", a to će biti i prvi digitalni autoput u našoj zemlji, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je naglasio da će to biti do sada najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Evo šta će njegova izgradnja značiti za građane i privredu Srbije.

Taj auto-put regulisaće i vodotoke Morave kojima prolazi, ali i dati novu šansu velikom broju industrijskih zona planiranih duž njega.

Ideja o putu koji prolazi najplodnijim dolinama Južne i Zapadne Morave stara je koliko i srpska država.

Spajanjem Koridora 10 od Pojata preko Ćićevaca, Stalaća, Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kraljeva, stizaće se do Čačka i Koridora 11.

Koridor dužine 110 kilometara povezaće pola miliona stanovnika. Sa izgradnjom auto-puta planirana je i regulacija reke Morave.

- Moravski koridor ima dodatnu problematiku, to su visoke vode 2018, 2019, 2016. Pokazalo se da Moravski koridor mora da se obezbedi od visokih voda. To je ono što malo povećava troškove izgradnje koridora - objasnio je direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

(VIDEO) POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI MORAVSKOG KORIDORA! Od Beograda do Vrnjačke Banje za sat i po vremena!

Foto: informer

Moravski koridor bi trebalo da bude gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra.

Stručnjaci kažu da na to treba dodati još 20 odsto, koliko se može očekivati da će koštati dodatni radovi na velikom broju petlji i mostova.

Glavni projektant Moravskog koridora Aleksandra Lalić kaže da je auto-put projektovan za brzinu od 130 kilometara na sat, sa po četiri vozne trake.

- Prolazi kroz opštine Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo, Adrani, Mrčajevci, Čačak - kaže Lalićeva.

Na Moravskom koridoru biće 135 objekat.

- Moravski koridor prolazi dolinom Zapadne Morave, najvećim delom, dolinom Južne Morave i dolinom Velike Morave, što znači da je u pitanju ravničarski koridor. Očekuje se 135 objekata, od čega 78 mostova, 24 nadvožnjaka, 12 podvožnjaka - navodi projektant trase Radica Goronja.

USKORO JOŠ JEDAN AUTOPUT KROZ SRBIJU! Vučić danas na otvaranju radova na deonici Ruma-Šabac-Loznica

Foto: R.B.

Sa izgradnjom ovog auto-puta bez ijednog tunela gradiće se i savremena telekomunikaciona veza, što će znatno smanjiti broj nesreća.

Samo na tom potezu u Srbiji godišnje pogine trećina nastradalih u saobraćajnim nesrećama.

Kako smo ranije pisali, na području autoputa E-761 od Pojata do Prlejine planirane su industrijske zone kao i industrijski parkovi u Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Trsteniku, Varvarinu i Ćićevcu.

Osim toga, predviđeno je da se logistički centri formiraju u Čačku i Kraljevu (plansko) i Užicu (uže uticajno područje). Procenjeno je da ovi centri mogu da zaposle između 500 i 1.000 radnika.

Izgradnjom Moravskog koridora, Srbija će dobiti "digitalni" autoput, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače.

 

Pogledajte reportažu novinara RTS Dragana Milutinovića o Moravskom koridoru:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mica

pre 4 godine

Izgradnjom ovog dela autoputa se daje nova šansa velikom broju industrijskih zona planiranih duž njega.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija