• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.12.2019

14:51

POSKUPLJENJE OD NOVE GODINE! Evo koliko će KOŠTATI POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Društvo

POSKUPLJENJE OD NOVE GODINE! Evo koliko će KOŠTATI POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Podeli vest

Od Nove godine sledi povećanje cena za polaganje vozačkog ispita.

U novosadskim auto-školama polaganje vozačkog ispita B kategorije biće skuplje za 8.000 dinara, dok u većini ostalih gradova cene se neće menjati.

Od 1. januara polaganje u Novom Sadu uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, stajaće buduće vozače oko 95.000 dinara ili nešto više od 800 evra. Iz Auto-škola objašnjavaju da su povećanju cena kumovale veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa koje su im nametnute.

Milan Mudrinić predsednik Udruženja auto-škola iz Novog Sada kaže da je do poskupljenja trebalo da dođe još prošle godine kada je na snagu stupio novi Pravilnik o bezbednosti u saobraćaju.

- Vlasnici auto-škola sami će da odluče koliko će tačno biti poskupljenje, ali ako mene pitate biće oko 8.000. Pre svega poskupelo je i gorivo. Poslednju korekciju imali smo 2012. godine kada smo ušli u PDV pa smo morali da podignemo cenu. Litra goriva tada je bila 108 dinara, a sada je 160 dinara. Imamo problem i sa kadrovima koji odlaze u druge sektore i inostranstvo, moramo da ih zadržimo i stimulišemo povećanim primanjima. Pokrenuli smo i inicijativu prema državi da nas vrate gde smo bili pre 15 godina, u sistem obrazovanja po šifri delatnosti, drugačije poreske stope smanjile bi i cenu polaganja - rekao je Mudrinić.

Foto: Tanjug

 

Kako je dodao, od 2012. godine, prešlo se na novi sistem rada, koji je uključivao visoke standarde obuke i polaganja. Posebno što se tiče poligona, jer svaka auto-škola mora da ima u vlasništvu ili zakupu svoj poligon, te da izgradi uspon za kretanje vozila pod ručnom kočnicom.

Mudrinić kaže da se poskupljenje u većini gradova odlagalo, ali da je Subotici veća cena već godinu dana, oko 95.000 dinara, što ovaj grad izdvaja na vrhu liste najskupljih. Pored Novog Sada, kako najavljuje Mudrinić, na vrhu ove liste uskoro će biti i grad Sombor, gde se isto će biti povećanje cena za oko 8.000 do 10.000 dinara. To su nam potvrdili i iz Privredne komore auto-škola Srbije.

U Beogradu za sada neće biti poskupljenja, prosečna cena je od 75.000 do 80.000 dinara, sa svim troškovima, od lekarskog pregleda, polaganja prve pomoći i polaganja samog ispita.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17