• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.01.2020

15:45

NOVA OPREMA I MODERNIZACIJA PROIZVODNJE U RUDNICIMA SOKO I REMBAS! Antić u Češkoj: Izuzetno uspešna poseta i intenziviranje saradnje!

Društvo

NOVA OPREMA I MODERNIZACIJA PROIZVODNJE U RUDNICIMA SOKO I REMBAS! Antić u Češkoj: Izuzetno uspešna poseta i intenziviranje saradnje!

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dogovorio je u Pragu nastavak intenzivne saradnje sa Češkom u sektoru rudarstva i energetike, i očekuje skoru realizaciju projekta nabavke opreme i modernizaciju proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas

Antić se sa delegacijom Srbije, u kojoj su bili i predstavnici EPS i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, sastao i sa predstavnicima većeg broja čeških kompanija, kao što su Škoda Praha, Ostroj, EUTIT, NOEN.

- Obišli smo rudnik Bilina, obišli smo jednu od najmodernijih evropskih termoelektrana Ledvice. Imali smo čitav niz aktivnosti od kojih očekujemo da ćemo u narednom periodu imati možda i neku konkretnu saradnju - kaže Antić.

Antić je naveo da je delegacija Srbije imala izuzetno uspešnu dvodnevnu posetu Češkoj i veoma sadržajne razgovore sa potpredsednikom češke vlade i ministrom industije i energetike Češke Karel Havliček.

- Dogovorili smo nastavak intenzivne saradnje naše dve zemlje u sektoru rudarstva i energetike. Dogovorili smo da zajednički definišemo sve one ključne prioritete u energetskim politikama uzimajući u obziri da je Češka, kao država EU, sličnog energetskog miksa kao i Srbija - rekao je Antić.

Kako je naveo, iskustva Češke u oblasti obnovljivih izvora energije i termokapaciteta važan su i za energetsku tranziciju Srbije.

- Dogovorili smo konkretnu saradnju u oblasti rudarstva, geoloških istraživanja, saradnju naših geoloških zavoda i instituta za rudarstvo i metalurgiju, čitav niz instisuticionalnih stvari i okvira koje ćemo na nivou dve vlade i dva ministarstva u narednom periodu definisati i zajednički realizovati - rekao je Antić.

Kako je naveo, od izuzetnog značaja su kontakti i susreti koje su imali sa većim brojem čeških kompanija.

S ozbirom da su, kaže ministar, u delegaciji bili i predstavnici EPS i JP Resavica, poseta je bila prilika da srpske energetske i rudarske kompanije razgovaraju sa predstavnicima kompanija u Češkoj o mogućoj saradnji i konkretnim projektima.

Antić je naveo da se razgovoralo i o rudniku Štavalj, kao i da su definisali čitav niz aktivnosti koje prethode tom projektu.

- Kad je u pitanju EPS, pre svega naš rudarski sektor, razgovarali smo i sa Škoda Praha vezano za modernizaciju postojećih kapaciteta, ali i sa kompanijom Noem, koja u Češkoj zajedno sa svojim partnerskim kompanijama ima jednu značajnu ulogu pre svega u izgradnji rudarske opreme i velikih rudarskih kapaciteta za eksploataciju uglja - rekao je ministar Antić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17