• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.02.2020

15:54

KOSTI NAŠIH PREDAKA UTKANE SU U TEMELJE EVROPE! Vesić: Goreće "Večna vatra" bratstva srpskog i ruskog naroda!

Društvo

KOSTI NAŠIH PREDAKA UTKANE SU U TEMELJE EVROPE! Vesić: Goreće "Večna vatra" bratstva srpskog i ruskog naroda!

Podeli vest

Na Groblju oslobodilaca, u slavu hrabrih predaka, oslobodilaca Beograda, goreće "Večna vatra", vatra slobode, ljubavi i bratstva srpskog i ruskog naroda, poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

 

- Večna vatra će nas zauvek podsećati na našu herojsku prošlost, u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije, braneći vrednosti istine i pravde, zbog čega smo kao narodi tako često stradali - rekao je Vesić uoči ceremonije polaganja temeljca za skulpturu "Večna vatra", koji su položili ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu.

Vesić je naveo da će neki sigurno pitati čemu večna vatra 75 godina posle pobede nad fašistima i koji će ismevati taj poduhvat, ali je poručio da nam večna vatra nikada više nije bila potrebna nego danas, 75. godina posle pobede nad fašizmom, jer se, tvrdi, fašizam ponovo probudio.


- Mislili smo da je fašizam u svetu potučen 9. maja 1945. godine. Mislili smo da je zlo zatrto. Oni koji su se borili na strani fašista u Drugom svetskom ratu čekali su trenutak da podignu glavu. Da bi prikrili svoje zločine pred licem istorije oni pokušavaju da prekroje istorijsku istinu, težeći da žrtve predstave kao dželate, a dželate kao žrtve - rekao je Vesić.



Oni, kaže, žele da objasne kako je heroj Vlasov, a ne Žukov i kako je srpski fašista Dimitrije Ljotić heroj, a heroji nisu partizani Koča Popović i Peko Dapčević.

- Za njih su Pavelićeve ustaše u Hrvatskoj i Banderovci u Ukrajini oslobodioci, a ruski i srpski narod okupatori. Za njih je Jasenovac, jedan od najstrašnijih nacističkih logora bio kamp za rekreaciju ljudi. A, mi danas svima njima poručujemo iz Beograda - nećemo vam to dozvoliti da prekrajate istoriju i da ponovo ubijate heroje - poručio je Vesić.

Foto: Tanjug



On je istakao da je odgovor Srbije snažan kao i 1945. godine, te da ćemo podići koliko god je potrebno spomenika, učiti decu u školama, štampati knjige… negovati sećanje na naše žrtve, jer se mora jasno reći - ko je bio poraženi u Drugom svetskom ratu, a ko je u tom ratu pobedio i čitavoj civilizaciji doneo slobodu i prestanak razaranja.

Vesić je poručio da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

(UŽIVO) ŠOJGU U BEOGRADU! Sa srpskim ministrom položio kapsulu u spomen ploču "Večne vatre"

 



On je podsetio da su Srbi, posle Rusa, srazmerno broju stanovnika, dali najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

- Kosti naših predaka ugrađene su u temelje današnje Evrope i zato niko ne može da kaže da nismo Evropa - rekao je Vesić.

Dodao je da Beograd sa ponosnom slavi 20. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Vesić je podsetio da se Beograd 2016. godine pridružio svetskoj porodici "Besmrtnog puka", kada za 9. maj desetine hiljada naših građana šeta ulicama glavnog grada noseći slike svojih predaka, koji su hrabro položili živote za slobodu otadžbine.

Vesić je naveo da će Beograd nastaviti da kroz različite projekte i inicijative zajedno sa ruskim partnerima neguje kulturu sećanja na žrtve, jer je narod bez sećanja narod bez budućnosti.

- Zato današnjim činom, simbolički na mestu gde počiva 2.556 boraca Narodnooslobodilačke vojske i 940 Crvenoarmejaca, koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, poručujemo celom svetu da ne zaboravljamo, niti ćemo ikada zaboraviti svoju istoriju - rekao je Vesić i poručio: "Neka večno živi slava naših heroja! Neka večno gori vatra ljubavi, slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija