• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.02.2020

23:35

(VIDEO) LAZANSKI OTKRIVA: ZAŠTO MOSKVA 1991. NIJE MOGLA DA PODRŽI VOJNI PUČ U SFRJ! Povodom smrti poslednjeg sovjetskog maršala Dmitrija Jazova!

Društvo

(VIDEO) LAZANSKI OTKRIVA: ZAŠTO MOSKVA 1991. NIJE MOGLA DA PODRŽI VOJNI PUČ U SFRJ! Povodom smrti poslednjeg sovjetskog maršala Dmitrija Jazova!

Podeli vest

Zbog čega Rusija 1991. godine nije mogla da podrži vojni puč u SFRJ, i kako je general Veljko Kadijević u poslednjem trenutku spasen od izručenja Hrvatskoj? Povodom smrti poslednjeg sovjetskog maršala Dmitrija Jazova, Sputnjik objavljuje ekskluzivni razgovor sa ambasadorom Srbije u Moskvi Miroslavom Lazanskim, koji je Jazova intervjuisao 1988. godine

- Maršal Jazov je bio jako dobar strateg, pod njim su izvršene određene reforme tadašnje sovjetske armije. Nije bilo lako vreme - u to vreme je Gorbačov bio na vlasti u Kremlju, tražile su se reforme koje su zapravo smanjivale vojnu moć Sovjetskog Saveza. Jazov je tražio disciplinu i red, bio je pobornik vraćanja sovjetske armije iz Avganistana. Doduše, dok je on bio ministar odbrane sovjetska armija se i vratila iz Avganistana. Kada sam imao intervju s njim, u decembru 1988. godine, preneo sam mu ličnu poruku tadašnjeg ministra odbrane Jugoslavije generala-armije Veljka Kadijevića. Posle toga, 1991. godine, maršal Jazov je bio u grupi koja je organizovala puč protiv tadašnjeg generalnog sekretara Mihaila Gorbačova i po rečima generala Ivašova, nikad se nije odrekao te svoje odluke o puču i smatrao je da je to trebalo uraditi, ali da nije urađeno na pravi način - priča Lazanski. 

Dolsakom Borisa Jeljcina na vlast maršal Jazov je ostao i bez penzije i bio je uhapšen zbog uloge u puču, da bi kasnije bio vraćen na mesto generalnog inspektora Oružanih snaga Ruske Federacije, podseća ambasador Lazanski.

On navodi i da je u pauzi martovskih sednica Vrhovne komande u podzemnom objektu „Karaš" u Topčideru, general-armije Kadijević otputovao u tajnu posetu maršalu Jazovu u Moskvu radi viđenja sovjetskog pogleda na događaje u Jugoslaviji i direktno ga pitao da li Moskva može da podrži eventualni vojni udar u SFRJ.

SRPSKOJ BI DA OTMU RUSKI GASOVOD! EVO ZAŠTO SU NATO I USTAVNI SUD BiH UDARILI NA BANJALUKU! RS poručuje: "Manite se ćorava posla", od toga nema ništa!

Jazov nije mogao da pruži potvrdan odgovor jer je i SSSR u to vreme bio u previranju i pred raspadom.

- Kasnije je Kadijević iskoristio to prijateljstvo sa maršalom Jazovom da bi dobio status političkog emigranta i otišao u Moskvu da živi, gde je i umro - dodaje Lazanski.

(VIDEO) AUU, KAKO IH OVO BOLI! PENTAGON, EU I NATO NE MOGU DA SE POMIRE DA SRBIJA SADA IMA PANCIR! Oni bi da Beogard Rusiji uvede sankcije, prekine saradnju...


Prisećajući se intervjua iz 1988, Lazanski ističe da je maršal iznosio zanimljive stavove u odnosu na Zapad i da se, pre svega, videlo njegovo „veliko nezadovoljstvo zbog ugovora o redukciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisanog u Vašingtonu".

Foto: Printskrin

- On je bio protiv tog sporazuma, smatrajući da on lišava Sovjetski Savez udarne moći kad su u pitanju rakete kratkog i srednjeg dometa. Uostalom, posle toliko godina vidimo da su Amerikanci izašli iz tog sporazuma, a onda na kraju i Rusi. Taj Sporazum je praktično poništen, a maršal Jazov je bio dalekovid u tom smislu što je još tada smatrao da taj Sporazum za Sovjetski savez nije dobro rešenje, dok je Gorbačov u želji da šarmira Zapad i na neki način zaustavi trku u naoružanju i da približi što više Moskvu Vašingtonu pristao na one uslove koji su Amerikanci tad nametali, s čime se vojna elita SSSR nije slagala. Pošto je partija u SSSR imala odlučujuću reč to se potpisalo i Sovjetski Savez je uklonio sa evropskog dela teritorije sve svoje projektile srednjeg dometa SS-20, koji su za Amerikance tad bili sporni - kaže Lazanski.

Komentarišući vest o smrti čuvenog maršala, ambasador izražava žaljenje i što zbog njegove bolesti nije uspeo da se ponovo sretne sa njim, iako je tražio susret.

Kako je izgledao susret sa maršalom Jazovom pre tri decenije i šta je Lazanski doživeo te moskovske večeri što više niko sa prostora bivše Jugoslavije neće doživeti, saznajte u video-snimku.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17