• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2020

10:56

Ðorđević: Cilj zaustaviti negativnu ekonomsku migraciju

Društvo

Ðorđević: Cilj zaustaviti negativnu ekonomsku migraciju

Podeli vest

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da je cilj stvaranje privrednog i društvenog ambijenta u zemlji koji će usporiti ekonomske migracije, omogućiti bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca različitih profila koji bi želeli da rade u Srbiji.

On je gostujući u jutarnjem programu RTS-a rekao da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za zaustavljanje ekonomskih migracija čiji je cilj da mladi ostanu da žive u Srbiji, da se vrate oni koji su otišli iz zemlje, ali i da se u Srbiju privuku stranci koji bi ovde živeli i radili.

Ministar je naveo da mladi odlaze iz Srbije zbog bolje plaćenog posla, boljih uslova rada, sigurnosti posla i mogućnosti da se usavršavaju i napreduju u svom poslu.

Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. nije namenjena da u ovom trenutku da nekome argumente da ostane u Srbije već, kako kaže, sadrži sve ono što država treba da uradi, načine na koje treba da deluje kako bi ta negativna ekonomska migracija bila zaustavljena.

"Strategija je dokument koji je predvideo jedan opšti i šest posebnih ciljeva koji mi kao država treba da postignemo. Opšti cilj je stvaranje privrednog i društvenog ambijenata koji ce da uspori eknomske migracije, zatim da omogući bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca razlicitih profila koji bi želeli da rade ovde u Srbiji", objašnjava Ðorđević.

Dodaje da izgradnja i jačanje institucionih kapaciteta, unapređenje uslova života rada, promena i usklađivanje sistema obrazovanja, unapređenje saradnje sa dijasporom stvaranje uslova za praćenje ekonomskih migracija i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama, predstavljaju posebne ciljeve.

Ocenjuje da to neće moci ni lako ni brzo da se sprovede, ali da moramo imati hrabrosti i vere da to može da se uradi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija