• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

02.03.2020

13:31

PROŠLI SMO SVE EPIDEMIJE I ZNAMO ŠTA TREBA DA RADIMO! Doktori saglasni: Srbija jspremna za eventualni prvi slučaj zaraze koronavirusom (VIDEO)

Društvo

PROŠLI SMO SVE EPIDEMIJE I ZNAMO ŠTA TREBA DA RADIMO! Doktori saglasni: Srbija jspremna za eventualni prvi slučaj zaraze koronavirusom (VIDEO)

Podeli vest

Srpski lekari su se susretali sa brojnim epidemijama i sa svakom se uspešno izborili zahvaljujući stručnosti, iskustvu, odličnoj organizaciji i još boljem programu, zato nema mesta za strah i nervozu, tvrde stručnjaci

U Srbiji do sada nisu registrovani slučajevi obolelih od korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Do 1. marta, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 36 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja - boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnihputeva, a uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

U svetu je infekcija proširena, a u Srbiji se radi kao da je ima, kaže dr Mijomir Pelemiš, infektolog. Činjenica je, dodaje, da je smrtnost od ove bolesti niska, ali se o koronavirusu piše mnogo, sa činjenicama ili bez njih. 

- Važno je dobro informisati građanstvo i zdravsrtvene radnike. Ne treba širiti nervozu i strah, i mediji ne treba da su zlonamerni, što je neretko slučaj. Imamo veliko iskustvo sa različitim epidemijama i ovo nije prvi put da se javi ova ozbiljna infekcija u svetu – kaže Pelemiš. 

Foto: ilustracija/Tanjug/printscreen tv pink

Dr Mijomir Pelemiš

Podseća na malariju, sidu, SARS, ebolu... Kaže da ni za vreme epidemije variole vere 1972. nije bilo tolikog širenja nervoze i straha, koliko toga ima danas. 

- Mislim da su ovaj strah proizveli zlonamerni ljudi, ali zdravstveni sistem Srbije ima iskustvo sa poslednjom epidemijom, sa epidemijom svinjskog gripa iz 2009. godine. Tada smo najviše naučili i stekli neprocenjivo iskustvo – kaže dr Pepemiš.

Naš zdravstveni sistem poseduje odlične kadrovske mogućnosti i mnogo iskustva i svakako da može da se odupre kaže za „Novo jutro“ dr Branislav Tiodorović, epidemiolog iz Niša.

Foto: ilustracija/Tanjug/printscreen tv pink

dr Branislav Tiodorović

- Imamo odlične zdravstvene radnike u sistemu, imamo i program koji je napravljen još za vreme ptičjeg gripa 2005. godine, i sve smo na vreme pripremili i obezbedili za vreme pandemije svinjskog gripa. Bili smo među prvih pet zemalja u Evropi koje su imale ovakav program, a koji je na svedskom nivou – kaže dr Tiodorović.

- Mi smo, što se tiče priprema, u toku sa svime. Prošli smo sve epidemije i znamo šta treba da radimo – kaže doktor. Dodaje da je svaka epidemija, ne samo zdravstveni problem, već i socijalni, psihološki, kao i ekonomski i politički.

Iz ovog razloga ne sme biti panike, u kojoj se, kako kaže doktor, ne može obezbediti efikasnost, organizovanost i dobar način rešavanja problema. 

- Ceo sistem je spreman za prvi, eventualni susret sa koronavirusom. Kao što se zna, bilo je više od 32 testiranih i svi su dosad negativni. Moramo biti svesni da smo deo svetskog poretka, da smo deo onoga što se dešava u prometu roba i ljudi, pa se tako prvi oboleli može desiti već danas – kaže dr Tiodorović. 

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17