• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

26.03.2020

21:14

AKO "KRIVULJA" POČNE DA LIČI NA SVEĆU, ONDA DOLAZI DO PUCANJA... Doktorka Kisić Tepavčević otkrila: Ovu važnu taktiku primenjuje Srbija u borbi protiv koronavirusa!

Društvo

AKO "KRIVULJA" POČNE DA LIČI NA SVEĆU, ONDA DOLAZI DO PUCANJA... Doktorka Kisić Tepavčević otkrila: Ovu važnu taktiku primenjuje Srbija u borbi protiv koronavirusa!

Podeli vest

"Razvući epidemiju" - sve češće se može čuti iz usta najvećih srpskih stručnjaka da u ovom trenutku nije suština da epidemija korona virus kraće traje, već da prođe na dnevnom nivou bez većeg skoka brojeg zaraženih. Šta to tačno znači, objasnila je epidemiolog Kisić Tepavčević

U Srbiji prethodnih dana imamo prilično stabilan broj obolelih, iako je juče zabeleženo nešto više zaraženih nego prethodnih dana, kaže zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević. Objašnjava da je zdravstveni sistem krenuo u tzv. ofanzivu, što podrazumeva veći broj testiranih. Upravo zato je, kako kaže, na jučerašnjem preseku registrovan 81 novi slučaj. 

- Ljudi govore da je prilično veliki broj pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranih, a ja bih da objasnim zašto je to tako: testiraju se one osobe koje zadovoljavaju definiciju slulaja, one osobe koje su „sumnjive“ na postojanje infekcije – kaže Kisić Tepavčević za Pink. 

Kako se „bira“ ko će biti testiran, a ko ne?

- Iz mase od nas 7 miliona, mi tražimo osobe sa povećanim rizikom. To su osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a ako i razvije simptome karakteristične za koronavirus, onda osoba zadovoljava sve uslove za testiranje – kaže doktorka. 

 

 

 

Kriterijum je još jedan:

- Ukoliko je osoba došla iz inostranstva, takođe je „interesantna“. Nekada smo imali tačno određena područja visoke žarišne transmisije, a sada je to čitav svet. Upravo zato je prvi kriterijum (dolazak u kontakt sa obolelim) presudan za obavljanje testiranja – objašnjava doktorka. 

Foto: pink.rs

Svi teški akutni respiratorni sindromi i infekcije, kako dodaje, takođe podležu testiranju. 

Uspešno praćenje puta epidemije (ko se od koga zarazio, praćenje tragova i sl.) uslov je za epidemiju pod kontrolom. 

- Zemlje u kojima smo imali visoke skokove broja zaraženih primer su epidemije koja nije pod kontrolom. Zdravstveni sistem u tim slučajevima više nije mogao da utvrdi ko je kome preneo infekciju, kao ni pojedinačne izvore. Srbija je i dalje na nivou tzv. lokalne transmisije, odnosno da oko potvrđenog slučaja infekcije imamo krugove potencijalnih kontakata koji su se zarazili – objašnjava Kisić Tepavčević.

Zašto se plašimo "krive" i da li je u Srbiji "razvučena"?

Kada je reč o eksponencijalnoj krivulji u Srbiji, Kisić Tepavčević kaže da se merama i dalje pokušava da se ona „razvuče“. Objasnila je kako ova „krivulja“ funkcioniše i zašto postoji strah od toga da počne da liči na „sveću“.

- Ako uspemo da sprečimo da se bolest ne prenosi dalje, da pređe na novu osetljivu osobu, onda se put krivulje usporava i u nekom momentu potpuno prekida. U slučaju da je veliki broj zaraženih u kratkom vremenskom periodu, krivulja ide nagore, nacrtana liči na sveću, i tada puca i zdravstveni sistem koji ne može da podnese toliko pacijenata odjednom – kaže doktorka. 

 

 

 

Poredeći stopu oboljevanja u Srbiji sa stopom u Vuhanu, Južnoj Koreji i Italiji, ona kaže da je naša, na sreću, više slična onima u Vuhanu i Južnoj Koreji, gde je epidemija iskontrolisana i ugašena.

- Rano je i dalje biti optimisitičan, situacija se menja iz sata u sat, ali nam dosadašnji podaci govore da je epidemija u Srbiji i dalje pod kontrolom, da smo razvukli krivulju i da je ključ u našim rukama – kaže doktorka. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Krivulja ti je u mozgu, debilko. Da su na vreme uvedene mere ne bi građani sada bili zatvoreni kao idioti. Ovu Tepavčević pretući za sve dezinformacije koje je plasirala. Pink zapaliti.

zaper

pre 4 godine

da li je to razumno razmišljanje, "nije bitno koliko će da traje"ne mogu da verujem šta se iznosi u javnost imate dokazane i priznate aparate koji rade na niskoj voltaži i el.frekfrenciji koji veoma brzo neutrališu sve vrste virusa bakterija i parazita a o tome se ne priča.

MALA GREŠKA

pre 4 godine

Izvinjavam se povodom mog komentara (nije priznat samo od SZO-a) njima je validno samo što oni odobre.ALI stručnjaci su i Dr.Hulda CLARKDr. Royal Rife tvrdi da svaki patogeni organizam ima svoju karakterističnu smrtnu frekvenciju (MOR-Mortal Oscillatory Rate) i da se djelovanjem tih frekvencija na ljudsko tijelo, ti patogeni organizmi mogu uništiti. 1991 William D. Lyman i njegovi kolege su ustanovili da AIDS virus izožen slaboj struji od 50 to 100 mikroampera (mA) reducira aktivnost virusa za 90%. Istraživanje je pokazalo da je virus izgubio mogučnost produkcije enzima ključnog za razmnožavanje i više nije mogao uzrokovati grupiranje (clump) bijelih krvnih stanica Jedna od tzv. 'divljih' teorija koja se temelji na analizi krvi prije i poslije zapiranja: zapiranje ne uništava parazite već pomaže imunitetu. Svaka stanica u ljudskom tijelu je električne prirode, crvena i bijele krvne stanice komuniciraju s električnim signalima i same imaju neki električni naboj. Krvne stanice bolesnog čovjeka se grupiraju i skoro su pa nepomične, a vrlo su bitne za opskrbu stanica kisikom i općenito za imunitet. Djelovanjem malih struja ove krvne stanice se jednostavno naelektriziraju i pokrenu se, što blagotvorno utječe na rast imuniteta, zato se zapiranje kadkad naziva i elektrificiranje krvi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17