• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.04.2020

15:08

PREDSEDNIK NAS JE PITAO O POPUŠTANJU MERA! Kon otkrio kada će se to desiti! (VIDEO)

Društvo

PREDSEDNIK NAS JE PITAO O POPUŠTANJU MERA! Kon otkrio kada će se to desiti! (VIDEO)

Podeli vest

U Palati Srbija počela je konferenicja za medije na kojoj se saopštavaju najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom.

Prema najnovijem preseku u 15 časova, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano novih 275 slučajeva koronavirusa, a testirano je 2159. Nažalost, preminulo je još troje i ukupan broj žrtava u Srbiji je 74, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ukupan broj zaraženih u Srbiji je 3.380, a na respiratoru je 145 pacijenata.

Foto: Covid

"Imamo 441 zaraženog zdravstvenog radnika, njih 258 nalazi se u bolnici. Što se tiče domova za stare imamo 32 korisnika pozitivna i oni su zbrinuti, a 13 zaposlenih u tim domovima su takođe pozitivni. U Domu za stare u Smederevu je preminulo dvoje, ali se čekaju rezultati da li su preminuli od koronavirusa", istakao je Lončar.

Zdravstveni sistem funkcioniše za sada

"Naš zdravstveni sistem funkcioniše u sasvim drugačijem režimu rada, pre svega zahvajujući sposobnosti radnika, njihovoj volji i znanju. Imamo trenutno dovoljno lekara, radnika i opreme. NIje bilo lako, a neće ni biti ubuduće. Jedino sprečavanje kontakata, kako bismo smanjili broj zaraženih i onih kojima je potrebno bolničko lečenje", istakao je Lončar.

Pozitvno 27 dece u Srbiji

Kada je reč o zdravstvenom stanju dece, Lončar kaže da je 27 dece u Srbiji pozitivno. Oni se nalaze na posmatranju i u dobrom su stanju.

Nemamo eksplozivni rast

"Nijedan zdravstveni sistem na svetu ne može da izdrži taj eksplozivni rast infekcije, koji mi srećom nemamo. To znači veliki broj zaraženih, ali i onih koji zahtevaju bolničko lečenje, kao i veliki broj onih koji moraju na respiratore. To smo videli u Kini, Italiji, Španiji... Shvatili smo da sa ovim virusom nema šale, iako su stručnjaci smatrali da neće izazvati pandemiju. Mi smo svakako brzo reagovali i promenili čitav način razmišljati o tome. To smo uradili pravovremeno i nećemo se stideti srpskog scenarija, koliko god on bude napadan u budućnosti", istakao je Kon.

Foto: printscreen

"Što se tiče samog virusa ne buni nas ništa, imamo neke stvari koje nedovoljno znamo, ali nije ništa za zbunjivanje. Jedino ne znamo šta će se desiti preko leta, da li će opstati, kako će se prenositi. Ne znamo kakav nam je imunitet, sklonili smo starije građane i samim tim kako budemo izlazili iz ove situacije oni su najosetljiviji. Druga najosetljivija grupa su deca jer smo i njih sklonili. Na leto ćemo raditi testove kako bismo utvrdili imunitet populacije", istakao je Kon.

Popuštanje mera

"Najviše zaraženih ima u Beogradu, bez obzira na to što se stiče drugačija slika u odnosu na broj onih koji su u privremenim bolnicama u prestonici i na jugu Srbije. Ovde se godinama stvara mišljenje da je respiratorna infekcija nešto što prolazi, međutim sada se mora reagovati i na najmanje sumnje. Da ne misle da će to proći samo od sebe i "na nogama". Važno je da se na vreme otkrije i da se meri saturacija, odnosno nivo kiseonika u krvi, ako ona opadne i pacijent ne stigne na respirator, jako su male šanse da se preživi. Svako ko ima temperaturu, kašalj, otežano disanje neka odmah idu u kovid ambulante. Mi jesmo u najznačajnijoj nedelji jer je ovo maksimum. Neposredno pre konferencije smo razgovarali sa predsednikom i on je pitao o popuštanju mera. Moramo da imamo dve nedelje pada novih slučajeva da bi moglo uopšte da se razmišlja o tome. To zaista pada krajem aprila, ali o tome mora da se oprezno razmišlja", istakao je Kon.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17