• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

18.04.2020

19:30

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 31: Ja je volim ja je nikom ne dam! Crni objašnjava zbog čega moramo da jedemo jaja i kako da ih spremamo

Društvo

(VIDEO) DIJETA U DOBA KORONE! DAN 31: Ja je volim ja je nikom ne dam! Crni objašnjava zbog čega moramo da jedemo jaja i kako da ih spremamo

Podeli vest

Dragi moji gurmani i gurmanke, i svi ostali mnogobrojni pratioci, možda ste primetili da me juče nije bilo i odmah da vam kažem neće me biti ni sutra. Prethodnih 31. dan sam sve podredio ovome i to ću činiti i u narednim mesecima, ali pravoslavlje ima dva najveća praznika i to su Uskrs i Božić i tada mi ne pada na pamet da radim, i smatram da niko ne bi trebalo tada da radi

I ako sam se kolebao da juče objavim vlog, jer sam perfekcionista i nije mi teško, nisam želeo da zbog toga što sam radohiličar, a često i opsednut poslom, uznemiravam nekoga da me snima i nekoga da montira jer ti ljudi kao i svi pravoslavci imaju prava na praznik.

Pošto smo ovo apsolvirali, da pređemo na temu današnjeg bloga a to su jaja koja će u narednim nedeljama i mesecima postati izuzetno bitna i gotovo neizostavna namirnica u "Crni dijeti". U ovom specifičnom trenutku kada smo svi sigurno ofarbali veliki broj jaja, sa pravom se pitate šta ćete sa njima s obzirom da smo na rigoroznom režimu ishrane.

Odgovor je najlakši mogući-poješćete ih. Jaja su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica, a uz to i prava mala "proteinska bomba". Samo je bitno da ih spremate na određeni način kako ne biste unosili veliku količinu masti a samim tim i kalorija. Tako da na pržena jaja, omlete sa svim i svačim, pa čak i na rovita i poširana jaja možete odmah da zaboravite. Ješćemo samo tvrdo kuvana jaja jer nam ona daju sve ono što nam je neophodno a izuzetno su niskokalorična.

Primera radi jedno tvrdo kuvano jaje ima tek 70 kalorija, od kojih većinu organizam potroši tokom varenja, a uz to ima čak 6 grama proteina. Kako biste shvatili, napraviću vam poređenje, najdijetalnija tunjevina u salamuri iz konzerve ima 4 grama proteina a uz to je duplo kaloričnija.
Neki lekari će vam reći da bi bilo pametno da se jedu samo belanca, jer su čist protein i samo belance ima tek 15 kalorija. Međutim sve poslednje studije su pokazale da su nam neophodna i žumanca, tako da ćemo jesti i njih ali ne svaki put da ne bismo pravili veliko opterećenje na žuč.

Da je naša odluka da jedemo žumanca potpuno opravdana, svedoče činjenice da je ono bogato vitaminima A,D,E i K, luteinom i zdravim omega-3 masnim kiselinama. Istina je da žumanca imaju holesterol ali je to "dobar" holesterol HDL, za razliku od druge masne hrane koja ima loš holesterol LDL. Dok LDL pravi naslage u krvnim sudovima što može da prouzrokuje brojne ozbiljne zdravstvene probleme, HDL ga "skuplja"  i "prosleđuje" u jetru na preradu što je jako dobro za nas.

Mislim da je pametnom sve ovo što sam naveo dovoljno da shvati zbog čega ćemo jaja jesti za mnoge obroke. Lepo provedite Uskrs u krugu porodice i smete za ručak da jedete meso ali nikako nemojte uz njega konzumirati hleb, krompir ili prebranac, već jedite salatu. Idemo napred, samo jako, nema odustajanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija