• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

25.04.2020

12:14

SRPSKI LEKARI OBJAVILI SNIMKE! OVAKO IZGLEDAJU ZDRAVA I BOLESNA PLUĆA Razlika je samo dva dana

Društvo

SRPSKI LEKARI OBJAVILI SNIMKE! OVAKO IZGLEDAJU ZDRAVA I BOLESNA PLUĆA Razlika je samo dva dana

Podeli vest

KBC "Dr Dragiša Mišović" je sedam nedelja kovid bolnica.

U ovoj ustanovi kažu da su veliki broj pacijenata spasili i zahvaljujući minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri pravljenja otvora na prednjem zidu vratnog dela dušnika. Ističu da je skener zlatni standard za pregled pluća, a prenosi RTS.

Na 3-D snimku, jasno se vidi kako izgledaju pluća koja nisu zahvaćena kovidom 19, i pluća koja su ugrožena teškom virusnom upalom. Ili, na levoj strani je snimak na pluća bez promena, a na desnoj su ista pluća dva dana kasnije, a promene su već zapaljenske i u vidu ožiljaka.

Prim. dr Đorđe Lalošević iz Dijagnostičkog centra KBC "Dr Dragiša Mišović" kaže da su od prvog dana počeli da rade nešto što su preporuke sveta, a preporuke su da je skener zlatni standard za pregled pluća.

- Skoro sa velikom sigurnošću možemo da kažemo šta će biti za nekoliko sati i ti pacijenti već mogu da se pripremaju za eventualnu intubaciju, ili već pojačanu količinu kiseonika koji treba da dobiju - rekao je Lalošević.

Foto: printscreen RTS

 

 Dnevno imaju oko 40 pacijenata koji mogu na skener, koji tokom lečenja, budu snimljeni i po nekoliko puta. Istovremeno izračunava se i kovid skor.

- Sa desne strane pluća su tri režnja, sa leve dva, svaki režanj može od 0 do 5 da bude zahvaćen, najgori scenario za pacijenta je 25 a najbolji nula. Bilo je sigurno bar kod nas desetak koji su bili oko 20, 21 i ti pacijenti su odmah otišli na intubaciju - kaže Lalošević.

Uspešne procedure

Pravo i surovo lice kovid 19 pokazuje između osmog i 12. dana. Opasniji je za starije koji imaju i druge bolesti, ali, ugrožava i mlađe ljude.

U ovoj ustanovi kažu da su veliki broj pacijenata spasili i zahvaljujući minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri pravljenja otvora na prednjem zidu vratnog dela dušnika. Zaraženim trudnicama pomogla je antivirusna terapija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija