• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.05.2020

23:15

STUDENTKINJA MEDICINE JE DEVOJKA ZA PRIMER! Iz studentske klupe u rat sa virusom!

Društvo

STUDENTKINJA MEDICINE JE DEVOJKA ZA PRIMER! Iz studentske klupe u rat sa virusom!

Podeli vest

Sanja Borzanović (27), studentkinja završne godine Medicinskog fakulteta, volontira u kovid-bolnici na Sajmu. Moji profesori su Darija Kisić Tepavčević i Goran Stevanović, oni su me naučili da nema povlačenja

Sanja Borzanović (27) iz Beograda jedna je od mnogobrojnih studenata medicine koji su ušli u rat protiv korone gledajući svoje omiljene profesore Gorana Stevanovića i Dariju Kisić Tepavčević.

- Oni su zaslužni što smo mi studenti spremni da sada kada nas je zadesila epidemija korone budemo od pomoći lekarima i pacijentima. Oni su nas na fakultetu pripremali za teške situacije i naučili da nikad nema predaje - kaže Sanja, koja kao volonter radi na prijemu bolesnika u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu. Prethodno je, na Institutu za zaštitu zdravlja "Batut", radila kao operator, gde je delila savete pacijentima o opakom virusu.

Doktorka Darija pomaže svakom studentu

Ova mlada studentkinja otkrila nam je da je prisustvovala i predavanjima kod dr Darije Kisić Tepavčević iz predmeta Epidemiologija.
- Profesorka Darija je takođe jedan od omiljenih predavača i uvek je spremna da izađe u susret svakom studentu. Zbog predavača kao što su doktori Darija i Goran Stevanović i svih predavača koji neumorno rade na našem obrazovanju mi postajemo spremni da se uhvatimo u borbu s teškim situacijama kao što je ova epidemija - kaže Sanja.

Najbolji predavači

Prema rečima ove studentkinje, doktor Goran Stevanović je jedan od najboljih predavača i nastavnika na fakultetu.

- Bez preterivanja, njegova predavanja su najposećenija i omiljena. Njega prosto zavolite na prvom času. On je skroman, nije umišljen, nije strog. Imala sam tu sreću da mojoj grupi on lično vodi vežbe iz predmeta Infektivne bolesti. Na vežbama nas je učio da praktično razmišljamo, kao da smo na klinici. Nije isto kada smo u bolnici u kojoj se nalaze drugi lekari i puno opreme ili kada se nađemo u ambulantnim kolima gde imamo jedan aparat i pružamo pomoć sa jednom infuzijom. I to je ono što ga izdvaja od ostalih profesora. Ima drugačiji pristup predavanja i uči nas kako da se snađemo u različitim situacijama. Želeo je da izvuče najbolje od nas i da nam prenese znanje na praktičan način - sa ponosom priča ova mlada studentkinja i otkriva odakle želja za volontiranjem u danima najjače epidemije koronavirusa.

- Na naš fakultet je stigao poziv za volontiranje i odlučila sam da se prijavim. Želela sam da pružim pomoć i pacijentima i kolegama koliko sam sada u mogućnosti. To je bilo moja lična želja jer sam za to učila. Želja da volontiram potiče iz mog vaspitanja, iz porodice, ali su me na to inspirisale moje kolege i profesori - priča Sanja.

Briga o pacijentima

 

Na pitanje kako izgleda jedan njen radni volonterski dan, ona priča:

- Smena mi traje osam sati. Trenutno radim u kovid-bolnici na Beogradskom sajmu. Moj posao je da od svakog pacijenta koji dođe na Sajam prikupim podatke o njegovom stanju i to unosim u bazu jer sve o pacijentu mora da se nađe na jednom mestu. To su sve strogo poverljivi i lični podaci, koji su dostupni samo pacijentu i lekaru.

Sanja opisuje kako je izgledao rad u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", gde je započela volonterski staž:

- U Institutu sam započela volonterski staž. To je bio početak epidemije i vladala je velika panika među građanima. Moj posao je bio da se kao operater javljam na telefon i objašnjavam ljudima kako da prepoznaju simptome bolesti. Dnevno je bilo i do hiljadu poziva. Među njima je bilo mnogo uspaničenih i uplašenih građana koji su samo želeli da čuju reči utehe da će biti dobro. Trudila sam se da svakog saslušam i da im pomognem - ispričala nam je naša sagovornica.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17