• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

13.05.2020

15:54

ONE SU PONOS VOJVODINE! Miri Banjac i dr Biljani Škrbić najviša priznanja u oblasti umetnosti u nauke!

Društvo

ONE SU PONOS VOJVODINE! Miri Banjac i dr Biljani Škrbić najviša priznanja u oblasti umetnosti u nauke!

Podeli vest

Najveće priznanje u AP Vojvodini u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović" za 2019. godinu dobila je dramska umetnica Mira Banjac, a pokrajinskog priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" prof. dr Biljana Škrbić, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu - odlučila je jednoglasno Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja

Miru Banjac, koja je brojnim ulogama u pozorištu, na filmu i televiziji u prethodnih više od šest decenija dala ogroman doprinos razvoju umetnosti i kulture, za laureata priznanja „Pavle Jovanović" predložili su Srpsko narodno pozorište i Sterijino pozorje.

Prof. dr Biljanu Škrbić, koja je redovni profesor na Tehnološkom fakultetu od 1996. godine, za doprinos ugledu i prepoznatljivosti te visokoobrazovne ustanove i Univerziteta u Novom Sadu na međunarodnom nivou, prvenstveno iz oblasti interdisciplinarnog pristupa zaštiti životne sredine i analizi zagađujućih jedinjenja, za priznanje u oblasti nauke „Milutin Milanković" predložili su prof. dr Lidija Jevrić i prof. dr Gordana Ćetković.

PUT SIRA I MEDA! U srcu Vojvodine kriju se najlepše priče!

U obrazloženju se navodi da je Mira Banjac najpoznatija pozorišna i filmska glumica iz Vojvodine. Pozorišnu karijeru započela je 1949. godine u pozorištu u Sremskoj Mitrovici, dve decenije bila je član Srpskog narodnog pozorišta, dve sezone Narodnog pozorišta Bosanske krajine u Banjoj Luci, a od 1970. godine član je Ateljea 212 u Beogradu. Snimila je mnogobrojne radio i televizijske drame i serije, kao i više od 30 filmova.

Biljana Škrbić je, kako je istaknuto u obrazloženju, ostvarila izuzetne doprinose u nauci. Vodeći je istraživač na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu s najvećom naučnom produkcijom. Kao rukovodilac većeg broja međunarodnih i bilateralnih projekata, ali i član upravljačkih odbora međunarodnih konzorcijuma, uspostavila je značajnu saradnju između matičnog fakulteta i mnogih prestižnih visokoškolskih ustanova i naučnoistraživačkih instituta u svetu, promovišući tehnološke nauke na međunarodnom nivou.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59