• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2020

12:26

(VIDEO) VINČA DEO NOVE STRATEGIJE Zatvara se ekološka crna rupa u Beogradu

Društvo

(VIDEO) VINČA DEO NOVE STRATEGIJE Zatvara se ekološka crna rupa u Beogradu

Podeli vest

Javna rasprava o novoj strategiji Srbije za upravljanje čvrstim otpadom počeće sledećeg meseca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Kao jedan od najvećih javno-privatnih projekata u zemlji, izgradnja nove i sanacija postojeće deponije Vinča u Beogradu, deo je nove Strategije na čijem nacrtu su radili međunarodni i domaći eksperti, kažu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) koja je jedan od kreditora izgradnje postrojenja i deponije.

Direktor firme "Beo Čista Energija", koja upravlja ovim projektom, Vladimir Milovanović kaže za Tanjug da se radovi nisu prekidali proteklih meseci i da će krajem ove godine biti završena i puštena u rad nova deponija u Vinči, a stara zatvorena.

"Ovaj projekat je jedan od najvećih javno-privatnih partnerstava u Srbiji u ovom trenutku i izuzetno je kompleksan", ističe Milovanović.

Na lokaciji deponije, dodaje, u toku su paralelni radovi na izgradnji buduće elektrane na otpad vredne oko 200 miliona evra, ali radi se i na izgradnji sanitarne, zatim, deponije za inertni otpad, postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i otpada od rušenja, kao i fabrika za tretman takozvanih procednih voda, odnosno one vode koja se kontaminira u postojećoj deponiji...

"Krajem ove godine završićemo izgradnju nove deponije i pustiti je u rad. Time će se konačno steći uslovi za zatvaranje postojeće deponije u Vinči, ekološke crne rupe u Beogradu" objašnjava Milovanović i dodaje da će 2023. godine zona deponije u Vinči biti potpuno ekološki bezbedna.

Foto: printscreen Tanjug

Postrojenja koja se grade, napominje, zadovoljavaju sve srpske zakone i propise ali i najnovije evropske regulative u pogledu emisije štetnih gasova.

U budućem postrojenju moći će da se sagoreva 340.000 tona komunalnog otpada dok će se preostalih 170.000 tona odlagati na novu deponiju u okviru postojećeg kompleksa u Vinči.

Očekivanja nadležnih su da će se i ta količina na novoj deponiji smanjivati u narednim godinama daljim ulaganjem u reciklažu u Srbiji, a skladu sa ciljevima do 2035. koje su zacrtale sve zemlje EU, kao i one koje teže Uniji.

Na lokciji deponije u Vinči gradi se i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada i otpada od rušenja koji Beograd do sada nije iskorišćavao.

Kada je reč o elektrani, plan je da bude završena sredinom 2023. godine pa će se na tom mestu proizvoditi 30,2 megavata električne energije.

Prema rečima Milovanovića, ta količina električcne energije je dovoljna da zadovolji potrebe 5 procenata stanovništva Beograda.

Proizvodiće se i 56,5 megavata toplotne energije koja će se predavati Beogradskim elektranama koje već grade toplovod koji će povezati elektranu sa Toplanom "Konjarnik" pa će 9 posto Beograđana dobijati, ustvari, grejanje iz Vinče.

Projektom je predviđeno i da se prikuplja gas sa deponije koji će se dovoditi do postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije...

Foto: printscreen Tanjug

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitai podseća da su ukupni troškovi projekta 370 miliona evra.

Od toga 80 miliona evra svog novca ulažu investitori, francuski Suez, japanski Itoču (Itoću) i panevropski Investicioni fond Margerit (Marguerite), a kreditori su obezbedili 290 miliona evra. Projekat je održiv, kaže Hargitai za Tanjug, kako sa finansijskog aspekta jer obezbeđuje proizvodnju električne energije i toplote, tako i u smislu ekoloških standarda koje ispunjava.

Ministarstvo zaštite životne sredine je uz pomoć stranih konsultanata radilo na novoj Strategiji Srbije za upravljanje čvrstim otpadom i nacrt tog dokumenta će ići na javnu raspravu do kraja juna ove godine.

"Kada smo pogledali nacrt Strategije, Vinča se uklopila u to", poručila je Hargitai.

EBRD je nakon sprovedenih analiza i konsultacija sa drugim kreditorima i partnerima na projektu, zaključio da kapaciteti postrojenja za preradu otpada odgovaraju ne samo sadašnjim potrebama Srbije nego i perspektivama zemlje.

"EBRD-a je napravio vlastitu analizu da bude sve po propisima EU što se tiče standarda za novu deponiju i postrojenja za preradu otpada u električnu i toplotnu energiju. Detaljno smo analizarili uticaj na okolinu i uticaj na društvo", rekla je Hargitai.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija