• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.06.2020

13:35

NIKO U SVETU NIJE BIO SPREMAN ZA TOLIKU KOLIČINU I TOLIKU NEOPHODNOST ZAŠTITNE OPREME Gojković: Zdravstveni sistem adekvatno odgovorio na epidemiju

Društvo

NIKO U SVETU NIJE BIO SPREMAN ZA TOLIKU KOLIČINU I TOLIKU NEOPHODNOST ZAŠTITNE OPREME Gojković: Zdravstveni sistem adekvatno odgovorio na epidemiju

Podeli vest

Zdravstveni sistem u Srbiji je adekvatno odgovorio na epidemiju virusa korona i ostvaren je dobar rezultat, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković.

On je, na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije", rekao da su se zdravstveni radnici dobro snašli u sistemu koji je resetovan i "okrenut naopačke".

"Mi smo prilagodljiv narod koji ima smisla za improvizaciju. U ovakvim krizama se pokazuje naša britkost i spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima", rekao je Gojković.

Napominje da su zdravstvene ustanove u Vojvodini još u januaru počele da se pripremaju za problem koji se "valjao sa istoka".

Prvi sastanci rukovodstva ustanova organizovani su u januaru, a najveći deo ustanova, kako je rekao, već do polovine februara imao zaštitnu opremu koja je bila ključna u prvim danima infekcije.

"U tom trenutku niko u svetu nije bio spreman za toliku količinu i toliku neophodnost zaštitne opreme. Mi smo uspeli, spletom okolnosti i našom intuicijom, da obezbedimo zaštitnu opremu da izdržimo prvi udar", rekao je Gojković.

Podseća da se prvi zaraženi pacijent virusom korona u Srbiji pojavio 6. marta, da je reč o pacijentu iz Subotice koji je već 7. marta prebačen u KC Vojvodina u Novom Sadu.

"Imali smo adekvatnu opremu da izdržimo prvi udar. Nakon toga je angažovanjem države, prvenstveno našeg rukovodstva, i zahvaljujući pomoći Kine, zaštitna oprema stizala u kontinuitetu", napomenuo je Gojković.

Foto: printscreen

On je dodao da je dovoljna količina zaštitne opreme bila ključna što je Vojvodina, ali i cela Srbija, imala relativno mali broj zaraženih zdravstvenih radnika koji su se zarazili dok su lečili kovid pacijente.

Navodi da se mora promeniti odnos prema zdravstvenim radnicima, da se često, kada imamo problem u lekara gleda sa neskrivenim simpatijama, a kada se sve završi da se na lekare "preteći diže ruka i prst".

"Moramo takav sistem prekinemo i da shvatimo da je zdravstvo jedan od ključnih temelja društva, jer bez zdrave nacije nema ni zdravog društva u celini", naveo je on.

Pokrajinska vlada, kako je rekao, uložila je za četiri godine više od 7,5 milijardi dinara, a zajedno sa objektom Kamenica 3 ulaganje će biti od 10 milijardi dinara.

"To su ogromna sredstva koja su uložena i u infrastrukturu i u nabavku opreme prethodne četiri godine. To je nezabeleženo na prostorima severne srpske pokrajine zadnjih 40 godina", naveo je on.

Foto: printscreen

Gojković je rekao da je do sada temelj zdravstvenog sistema bilo lečenje hroničnih nezaraznih bolesti, ali da se sada mora voditi računa i o masovnim zaraznim bolestima.

Napominje da je važna razmena iskustva i međusobno povezivanje među lekarima širom sveta.

"Znanje u medicini je kao veslanje uzvodno, čim prestanete da veslate idete unazad", rekao je on.

Zemlje čiji se zdravstveni sistem bazirao na javnom zdravlju bolje su odgovorile na izazove koje je nosila epidemija virusa korona.

"Zemlje u okruženju koje su svoju medicinu bazirale na javnom zdravlju imale su dobre rezultate u borbi sa virusom korona. Javno zdravlje u istočnoj Evropi je položilo ispit. Mislim da će i napredne razvijene zemlje i EU i sveta shvatiti da je prevencija ključna stvar u svemu", zaključio je on.

Onlajn konferenciju "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije" organizovala je Color Preš Group.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija