• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.06.2020

07:08

"DETE CIKLON" HARA SRBIJOM, a za ogromnu količinu kiše KRIVA JE JEDNA POJAVA NA NEBU: Srpski meteorolog otkriva šta će se dešavati do kraja juna

Društvo

"DETE CIKLON" HARA SRBIJOM, a za ogromnu količinu kiše KRIVA JE JEDNA POJAVA NA NEBU: Srpski meteorolog otkriva šta će se dešavati do kraja juna

Podeli vest

Nevreme je u ponedeljak veče zadesilo Srbiju, a meteorolog Đorđe Đurić otkriva šta se to desilo i šta nas čeka do kraja meseca. Njegovu prognozu prenosimo u celosti.

Prethodne sedmice bilo smo pod snažnim uticajem visinskog ciklona, koji nam je donosio lokalne, ali svakodnevne pljuskove sa grmljavinom, a bilo je i relativno sveže za sam početak juna.

Potom se iznad severozapadne Evrope formirao snažan ciklon, a kao posledica njega, iznad severnih predela Italije i severnog Jadrana formirao se sekundarni ciklon (''dete'' ciklon
 ). Ovaj ciklon doneo je oblasti Jadrana veoma obilne padavine, a našem području jako jugozapadno strujanje sa seevra Afrike i porast temperatura na preko 25°C, što su i temperature u skladu sa kalendarom, a tamo gde je bilo kiše, padala je kiša sa česticama peska iz Sahare, tj. ''prljava'' ili ''obojena'' kiša.

I ova sedmica započela je snažnim delovanjem ciklona, koji se nalazi nad našim područjem. Strujanje u njemu je kružno, u suprotnom smeru kazaljke na satu, pa oblačni i padavinski sistemi kruže nad Balkanskim poluostrvom. Ujedno, atmosfera je veoma nestabila, pa je u ponedeljak dolazilo do stvaranja veoma snažnih grmljainskih procesa, a nakon prvog udara, pred kraj dana, oblačni sistem ''eksplodirao'' je iznad Beograda i doneo tokom cele večeri snažne grmljavinske pljuskove i olujne nepogode. Za dva sata u Beogradu je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine su bile toliko snažne, da su se širom grada formirale bujice, pa su ulice i pojedini objekti bili pod vodom, a brojna vozila i ljudi u njima ostali su zarobljeni. Odvodni i kanalizacioni sistem nije mogao da prihvati ogromnu količinu padavina, pa su mnogi delovi grada bili pod vodom. Pljuskovi su bili praćeni snažnom grmljavinom i veoma jakim električnim pražnjenjem, a grom je udario u zgradu u Žarkovu i izazvao požar. U delovima grada olujni vetar lomio je stabla, ali veći deo Beograda nije imao jači vetar.

Foto: Pixabay/tanjug/ap photo

 

Inače, ove veoma obilne padavine, posledice su i veoma slabog visinskog strujanja, tako da se oblaci bukvalno ne pomeraju, odnosno se veoma slabo premeštaju i to je uzrok da se dugo zadrže nad istim područjem, što za posledicu ima esktremno obilne padavine.

Jun je i ovakva situacija potpuno je normalna i uobičajena pojava za ovo doba godine, koje je na našem prostoru u proseku najnestabilnije, pa se za naše područje i za veći deo kontinetalne Evrope kaže da tokom maja i juna imaju evropski monsun, ali koji ne može ni prići onom monusunu na indijskom potkontinentu. Ipak, slična cirkulacija se formira nad Evropom tokom maja i juna, tj. niže polje pritiska nad kopnom i više nad Atlantikom, pa vlažan vazduh koji sa Atlantika stigne iznad toplo kopna Evrope se zagreva i postane jako nestabilan, a kumulonimbusi bujaju, a sa njim i snažne oluje, pa i tornada. Padavine su tada toliko lokalne, da na jednom mesti može pasti i preko 50 mm kiše, a svega par kilometara dalje može pasti tek par kapi kiše, pa i da ostane suvo.

I do kraja sedmice vreme će biti slično i bez većih promena. Ipak, visinska strujanja postaće prema kraju sedmice jača, pa će se i oblačni sistemi brže premeštati, a sa njima i padavine i grmljavinski procesi, što će umanjiti mogućnost da se nad istim područjem duže vremena zadrži ''potapajući'' oblak.

Duže stabilizacije vremena nema i dalje na vidiku. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17